Αναρτήθηκε στις:26-11-22 16:10

Σε έξι δόσεις η πληρωμή εισφορών για μισθωτούς με «μπλοκάκια»


Στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια περίπου 50.000 ασφαλισμένων που εκτός από μισθωτή απασχόληση έχουν και δελτίο παροχής υπηρεσιών, για το οποίο οφείλουν να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές για το 2021. Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη από τις συνολικά έξι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και στη συνέχεια οι πληρωμές θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα, με καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της 6ης δόσης την 31η Μαΐου 2023.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια με το χρεωστικό υπόλοιπο θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στους οφειλέτες, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για την παράλληλη απασχόληση, κατά το έτος 2021. Για όσους ασφαλισμένους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, τότε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβληθούν. Αν πάλι υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, τότε αυτό θα καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Τα σχετικά εκκαθαριστικά με τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών θα αναρτηθούν στον δια-δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ, καθώς ήδη οι ασφαλισμένοι έχουν λάβει ενημερωτικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Ετσι, το χρεωστικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης αναζητείται ισόποσα κατανεμημένο σε έξι μηνιαίες δόσεις, όπως έγινε και κατά την εκκαθάριση εισφορών έτους 2020. Η πρώτη δόση δίνεται έως το τέλος του 2022 και η κάθε επόμενη δόση θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, με τελευταία δόση την 31.5.2023.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως μετά την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής, οι δόσεις καθίστανται ληξιπρόθεσμες και θα επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Εφόσον υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, οι ασφαλισμένοι θα ενημερωθούν για τη διαδικασία επιστροφής του με:

– Ανάρτηση προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (εισφορές μη μισθωτών e-ΕΦΚΑ → Μηνύματα) και

– Αποστολή μηνύματος στη δ/νση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) που έχουν δηλώσει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να λαμβάνουν ενημερώσεις. (Ατομικά στοιχεία-email ή εισφορές μη μισθωτών e-ΕΦΚΑ → Ατομικά στοιχεία-email).

kathimerini.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img