«Εκρηκτικά Άτομα»: Μια καθηλωτική σύμπραξη Επιστήμης και Τέχνης στην καρδιά της Άρτας
Πρωτοβουλία για ίδρυση Συλλόγου Πασχόντων από Σκλήρυνση κατά Πλάκας – Συνάντηση στις 27 Απριλίου
Πρωτιά της ΕΚΟ στη δημοσίευση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων (EPDs) για τα λιπαντικά της
Ιωάννινα: Οδηγούσε αυτοκίνητο ενώ του είχε αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων την Δευτέρα 20 Απριλίου
«Όραμα Δημιουργίας»: Πόρισμα–καταπέλτης για τον Συνεταιρισμό Αθαμανίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

• Δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, καταβολή, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.
• Ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα, ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα.
• Ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας.
• Πτώση αρτηριακής πίεσης.
• Επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
• Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο μέρος.
• Βγάζουμε τα ρούχα, τοποθετούμε κρύα επιθέματα ή παγοκύστεων στον τράχηλο στις μασχάλες και στην βουβωνική περιοχή.
• Χορηγούμε μικρές γουλιές δροσερών υγρών( νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων ) αν μπορεί να καταπιεί.
• Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του και παρά τις προσπάθειές μας δεν συνέλθει, τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
• Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
• Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και βαδίσματος για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
• Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία.
• Λήψη άφθονων υγρών κατά προτίμηση νερό και φυσικούς χυμούς, ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ.
• Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
• Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους.
• Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης, εκτός αν αυτά κλιματίζονται καλά.
• Τα δωμάτια του σπιτιού κατά την διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά και να ανοίγουν όλη την νύχτα που έχει δροσιά.(αν δεν έχουν κλιματισμό).
• Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
• Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης(υπέρβαση ορίων του όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων) . Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και τα παιδιά αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον και την έντονη σωματική άσκηση για να μην οδηγηθούν σε αναπνευστικά προβλήματα.
• Τα νεογνά και μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
• Οι ηλικιωμένοι.
• Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, νευρολογικά νοσήματα, ανοσολογικά νοσήματα).
• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή με οξεία νόσο, άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον και
• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
