Συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Για «περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας» πάνω σε «κοινά συμφέροντα», «προκλήσεις» και «αξίες» με το «κράτος – δολοφόνο» Ισραήλ συζήτησε την Κυριακή ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Μπ. Νετανιάχου, την ώρα που οι Ισραηλινοί έχουν βάλει εκ νέου φωτιά στη Μέση Ανατολή, σφαγιάζοντας τον παλαιστινιακό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
Για τις συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ο πρωθυπουργός μετέβη στην Ιερουσαλήμ, την οποία οι ΗΠΑ προκλητικά έχουν αναγνωρίσει ως «πρωτεύουσα» του Ισραήλ. Οπως έλεγαν από το Μαξίμου, η επίσκεψη αναδεικνύει «τη σημασία και το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και τη βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στην άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του διαδρόμου IMEC (India - Middle East - Europe Economic Corridor), που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ». Επίσης ότι δόθηκε έμφαση σε Ανατολική Μεσόγειο και Συρία, «όπου ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή» - την ώρα που το Ισραήλ επεκτείνει την κατοχή του στη Συρία!
Σημειωτέον, χθες στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, απέφυγε να διευκρινίσει τι σημαίνει στην πράξη αυτή η διμερής «συνεργασία» σε τομείς όπως η Αμυνα και η Ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης φρόντισε στο Ισραήλ να έχει συναντήσεις με στελέχη του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας (SIBAT), όπως και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της ισχυρής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες σύμπραξης και συμπαραγωγής, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, στην έρευνα και στην απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων. Τονίστηκε επίσης η σημασία της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ενώ αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, με αντικείμενο επισήμως «την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας». Πανάκριβοι εξοπλισμοί με προσανατολισμούς ΝΑΤΟ, χρυσοφόρο κομμάτι των οποίων διεκδικούν ισραηλινοί όμιλοι. Οι Ισραηλινοί φονιάδες έχουν προσκληθεί και στην πολυεθνική άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 25» (διεξάγεται στο διάστημα 31/3-11/4), όπου κανονίστηκε να συμμετέχουν με ιπτάμενο ραντάρ τύπου G-550, καθώς τα μαχητικά τους είναι πολύ ...απασχολημένα βομβαρδίζοντας τη Γάζα.
Αποκαλυπτικές ήταν και οι δηλώσεις των δύο ηγετών: Ο μεν Νετανιάχου είπε στον «φίλο» Μητσοτάκη - όπως τον αποκάλεσε - ότι «έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις», εστιάζοντας στις «πολλές ευκαιρίες» που «βρίσκονται ενώπιόν μας», πάνω στα κουφάρια γυναικόπαιδων.
Ο δε Μητσοτάκης, χωρίς ίχνος ντροπής και ενώ οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδιζαν ξανά από τον Λίβανο έως τη Γάζα και από τη Δυτική Όχθη μέχρι τη Συρία, τόνισε ότι είναι «πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι στην Ιερουσαλήμ και να συζητώ» με τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου.
Βασίλης Ζιώβας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ