Αναρτήθηκε στις:19-12-24 17:28

Η εκμετάλλευση και η «φοροληστεία» γεμίζουν τις τσέπες της πλουτοκρατίας!


Την άλλη όψη της έντασης της εκμετάλλευσης και της «φοροληστείας» αποτυπώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά, όπως κι αυτά που αφορούν την καπιταλιστική κερδοφορία που ανακοινώνονται τις μέρες αυτές.

Σύμφωνα με αυτά, τα «ματωμένα πλεονάσματα» σπάνε πλέον το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας ακόμα και τις αναθεωρημένες προβλέψεις που περιέχονταν στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:


• Την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 66,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 304 εκατ. ευρώ ή 0,46% έναντι ακόμα κι αυτού του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.

• Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 60,67 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 106 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.

• Τον Νοέμβριο 2024 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 58 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2025.

• Την ίδια ώρα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 ανήλθαν στα 62,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,77 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (64.124 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025, κι αυτό παρά το ότι ένα σημαντικό ποσό από αυτές αφορά και την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ώστε να ανέβει η «πιστοληπτική» ικανότητα του αστικού κράτους για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η «υπεραπόδοση» για έναν ακόμη μήνα είναι τέτοια, ώστε οι εκτιμήσεις των οικονομικών επιτελείων δεν αποκλείουν να πιαστεί ακόμη κι αυτό το «ορόσημο» των 70 δισ. (!) φόρων που είναι ο στόχος της επόμενης χρονιάς... ήδη από φέτος, δείχνοντας έτσι και το ατελείωτο «πογκρόμ» του αστικού κράτους σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών.

Βασίλης Ζιώβας



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ