Αναρτήθηκε στις:03-06-24 13:57

«Αρτινών Συνεργασία»: Στις «καλένδες» η νέα Γεφύρωση, πίσω από την φοιτητική εστία


«Η Δημοτική Αρχή Σιαφάκα, χάνει 8 εκατ. ευρώ για την Άρτα»Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη «Αρτινών Συνεργασία», με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιρογιάννη, σχετικά με τη νέα Γεφύρωση στο Τρίγωνο Άρτας, πίσω από την φοιτητική εστία. Συγκεκριμένα, η παράταξη επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι η αναγκαιότητα της ενίσχυσης και διαπλάτυνσης της υφιστάμενης (παλιάς) Γεφύρωσης είναι προτεραιότητα! Ωστόσο τις τελευταίες μέρες με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς πλάνο και στρατηγικό σχεδιασμό, «ξεπουλώντας» τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις της Δημοτικής Αρχής Τσιρογιάννη και κινδυνεύοντας να «φορτώσει» με δάνειο τις πλάτες όλων των Αρτινών πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης είχε εξασφαλίσει 8 εκ. € για την νέα Γεφύρωση στο τρίγωνο, πίσω από την φοιτητική εστία. Η διαδικασία είχε προχωρήσει αρκετά, ώστε να δεσμευτούν περιουσίες στην περιοχή της νέας Γεφύρωσης με σκοπό την απαλλοτρίωσή τους.

Για την ενίσχυση και διαπλάτυνση της υφιστάμενης (παλιάς) Γέφυρας Άρτας αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση και την χρηματοδότηση, είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Υποδομών και όχι ο Δήμος Αρταίων. Ο Δήμαρχος κ.Σιαφάκας αντί να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση για χρηματοδότηση και υλοποίηση, αντί να χτυπήσει πόρτες σε Υπουργεία και γραφεία, αντί να διεκδικήσει για τον τόπο του, αντί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άρτα, παρουσία και του Περιφερειάρχη και του Βουλευτή Άρτας, να ζητήσει και να απαιτήσει χρηματοδότηση για την υφιστάμενη (παλιά) γέφυρα κάνει κάτι ανεκδιήγητο: ζητάει τα 8 εκ € που έχουν εξασφαλιστεί για τη Νέα Γεφύρωση στο τρίγωνο, να μεταφερθούν για την υφιστάμενη (παλιά) Γέφυρα. Έτσι η Άρτα αντί να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση, χάνει 8 εκ € !

Αυτό που γνωρίζουμε ως παράταξη είναι ότι ένας Δήμαρχος οφείλει να διεκδικεί για τον τόπο του και όχι να καταφεύγει σε εύκολες γι΄αυτόν λύσεις. Η αναγκαιότητα της ενίσχυσης και διαπλάτυνσης της υφιστάμενης γεφύρωσης είναι προτεραιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Αρταίων θα «ξεπουλήσει» τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις του, για νέα σημαντικά έργα ανάπτυξης της πόλης της Άρτας.

Οι φορείς που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση και την χρηματοδότηση, της ενίσχυσης και διαπλάτυνσης της υφιστάμενης γέφυρας (Περιφέρεια Ηπείρου και Υπουργείο) και τόσα χρόνια δεν έκαναν (ως όφειλαν), τα απαραίτητα, οφείλουν να βρούνε έστω και τώρα την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για την υφιστάμενη γέφυρα. Ως Δημοτική αρχή, συνεχώς αποστέλλαμε αρμοδίως από το 2015 σχετικά έγγραφα, για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων ενίσχυσης της υφιστάμενης (παλιάς) γέφυρας.

Θυμίζουμε για το αναπτυξιακό έργο της νέας γεφύρωσης στο τρίγωνο, πίσω από την φοιτητική εστία, ότι η μελέτη ξεκίνησε επί θητείας Δημάρχου Παναγιώτη Οικονομίδη, συνεχίστηκε επί θητείας Δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη και επί θητείας Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των 8 εκ.€ , οριστικοποιήθηκαν οι απαλλοτριώσεις και δρομολογήθηκε η επικαιροποίηση των μελετών της νέας γεφύρωσης, βάση της μελέτης οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας από τον ποταμό Άραχθο, που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών. Άλλωστε το όραμα μας για την Άρτα, σύμφωνα και με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε επί θητείας μας, είναι να γεφυρωθεί ο Άραχθος σε πέντε σημεία (φοιτητική εστία, υφιστάμενη γέφυρα, ελεούσα, γραμμενίτσα, βλαχέρνα).

Για περισσότερες λεπτομέρειες παραθέτουμε παρακάτω την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Σωτήρη Χρηστούλη, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων:

«Κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας το Σάββατο στην Άρτα, ο Δήμαρχος κ.Σιαφάκας, παρουσία του Βουλευτή Άρτας της ΝΔ, του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη, ζήτησε τα 8 εκ € που εξασφάλισε ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης για την νέα Γεφύρωση στο τρίγωνο, πίσω από την φοιτητική εστία, να μεταφερθούν στο έργο του νέου κλάδου της υφιστάμενης γέφυρας με την κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην διασταύρωση της εθνικής οδού με οδό Ζάρα και με την επαρχιακή οδό προς Κωστακιούς, ένα έργο που μελετά η Περιφέρεια Ηπείρου.

- Όμως σε σχετικό ερώτημά μας, στην συνεδρίαση της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής στις 26/4/2024, εάν εξετάζετε την δυνατότητα η χρηματοδότηση αυτή για την νέα γεφύρωση (8 εκ €), να την παραχωρήσετε για τις εργασίες της μελέτης που υλοποίει η Περιφέρεια Ηπείρου, για την υφιστάμενη γέφυρα της Άρτας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ.Κοσμάς, μας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Τελικά τι ακριβώς ισχύει; Γιατί μας λέτε ψέματα στις συνεδριάσεις της Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής;

- Πως θα πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις (2,5 εκ. €) του έργου της γεφύρωσης, πίσω από την φοιτητική εστία, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τιμές μονάδας και αφορά πολλούς συμπολίτες μας, στους οποίους έχει δεσμευτεί η περιουσία τους; Ο Δήμαρχος είπε στο ΔΣ ότι θα εξετάσει την δυνατότητα να πάρει ο Δήμος δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Δηλαδή θα χρεώσετε όλους τους Αρτινούς δημότες, γιατί εσείς δεν ξέρετε να διεκδικείτε;

- Πως σκέφτεστε να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του έργου της νέας γεφύρωσης, πίσω από την φοιτητική εστία; Ποιο το χρονοδιάγραμμα; Μήπως με αυτή την μεταφορά της χρηματοδότησης το έργο πάει στις «καλένδες»; Δεν είναι κρίμα τόσα χρήματα που δόθηκαν για τις μελέτες να πάνε χαμένα; Γιατί δεν ζητήσατε από τον Πρωθυπουργό, από τον Βουλευτή Άρτας και από τον Περιφερειάρχη να σας δώσει άλλα 8 εκ € για την υφιστάμενη γέφυρα; Η Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Υποδομών, δεν μπορούν να βρουν άλλο τρόπο χρηματοδότησης του έργου, μιας και είναι στην δική τους αρμοδιότητα η υφιστάμενη γέφυρα; Γιατί δίνετε τα χρήματα που εξασφάλισε με τόσο κόπο και προσπάθεια η Δημοτική Αρχή Τσιρογιάννη; Εσείς κ.Σιαφάκα δεν έχετε την ικανότητα να φέρετε νέες χρηματοδοτήσεις στον Δήμο;

- Γράφτηκε στον τύπο, ότι έχετε υπογράψει κοινή επιστολή με τον Περιφερειάρχη, που ζητάτε από τα αρμόδια Υπουργεία αυτή την μεταφορά της χρηματοδότησης. Ισχύει; θα μπορούσαμε να έχουμε ένα αντίγραφο; Το ήξεραν οι αντιδήμαρχοι σας και κυρίως ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ.Κοσμάς; Γιατί δεν ενημερώσατε πιο πριν το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες για ένα τέτοιο μεγάλο θέμα της Άρτας;

- Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από την Περιφέρεια Ηπείρου; θα έχει και απαλλοτριώσεις γης; Δεν χρειάζεται, πριν ξεκινήσει το έργο, να εγκριθεί πιο πριν η περιβαλλοντική μελέτη και η μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου, που εκπονεί το Υπουργείο Υποδομών;».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img