Αναρτήθηκε στις:26-09-24 15:53

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και Εικονικών Κόσμων στο περίπτερο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής στην 10η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας


Το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συμμετάσχει στην 10η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση Άρτας, παρουσιάζοντας πραγματικές εφαρμογές που έχει αναπτύξει σε μια σειρά από καινοτόμα έργα που συνδυάζουν τις τεχνολογίες αιχμής, και αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, την μηχανική όραση, την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα προκειμένου να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα Ευφυή Συστήματα. Επιπρόσθετα, στο περίπτερο του Εργαστηρίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πραγματικές εφαρμογές και λύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της ασφάλειας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τις έξυπνες πόλεις και οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για να βελτιώσουν τις δημοτικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες καθώς και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Παρουσιάζονται εφαρμογές που ενσωματώνουν την τεχνολογία του metaverse (μετασύμπαν). Πρόκειται για σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν καθηλωτικές ψηφιακές εμπειρίες και που προωθούν την επικοινωνία και την απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Μια ακόμα τεχνολογική εφαρμογή που θα παρουσιαστεί αφορά σε ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης άγριας ορνιθοπανίδας με τη χρήση drones και θερμικών καμερών, που έχει αναπτύξει το εργαστήριο, βασιζόμενο σε τεχνολογίες μηχανικής όρασης και μηχανικής μάθησης και το οποίο συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη ασθενειών στα άγρια πτηνά, προστατεύοντας έτσι τη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα.

Μεταξύ των άλλων έργων που θα παρουσιαστούν, περιλαμβάνεται ένα διεθνές πρόγραμμα σπουδών για την εμπορευματοποίηση της έρευνας, που απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και επιχειρηματίες.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης ένας προηγμένος προσομοιωτής μικρών σκαφών που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο, βασισμένος σε τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, ο οποίος χρησιμοποιείται για την ναυτική εκπαίδευση κυβερνητών προσομοιώνοντας ρεαλιστικές συνθήκες ναυσιπλοΐας, με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της ασφάλειας στη θάλασσα.

Σημαντική είναι η δραστηριότητα του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής για θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Θα παρουσιαστούν εφαρμογές που ενισχύουν την κινητικότητα στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση μέσω μιας σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας και οι οποίες ενδυναμώνουν τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτών, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για την εκπαίδευση του μέλλοντος. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σύγχρονες εφαρμογές κυβερνοασφάλειας που εξασφαλίζουν την ασφαλή και κρυπτογραφημένη συλλογή και ανάλυση προσωπικών δεδομένων, όπως σε περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακά προβλήματα.

Σημαντικές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από εργαστήριο αφορούν στην υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και την ανάπτυξη προηγμένων εφαρμογών περιήγησης με χρήση εικονικής πραγματικότητας σε σημαντικά μνημεία της περιοχής της Άρτας. Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία αξιοποιείται στην υπηρεσία του τουριστικού τομέα, της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε νέες αγορές και την ενίσχυση της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Εργαστήριο σας καλεί να επισκεφθείτε το περίπτερό του στην 10η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση Άρτας και να γνωρίσετε τις καινοτόμες λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Τεχνολογίας που διαμορφώνουν το μέλλον της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ