Αναρτήθηκε στις:19-03-24 18:45

Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα: Μια μεγάλη γιορτή για δημότες και επισκέπτες με την άψογη συνεργασία Δήμου Αρταίων και Πολιτιστικών Συλλόγων


Το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής όπως και την Καθαρά Δευτέρα στην πόλη της Άρτας αλλά και στα χωριά της, τα έθιμα και τα Αποκριάτικα δρώμενα ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τον πλούτο του τοπικού μας πολιτισμού.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Αρταίων σε μια άριστη συνεργασία, συμμετείχαν ενεργά και με κέφι, παρουσιάζοντας τους «Μπαντίδους» με τα σκωπτικά στιχάκια και τα «πειράγματα», τα Γαϊτανάκια και τους παραδοσιακούς χορούς. Δρώμενα που αντικατοπτρίζουν την τοπική κουλτούρα και προβάλλουν τον πολιτισμό μας εντός και εκτός των ορίων του Δήμου. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις και με τη συμμετοχή των πολιτών έγινε μια μεγάλη γιορτή.

Την Πέμπτη 14 και την 15 Παρασκευή Μαρτίου 2024, οι «Μπαντίδοι» ξεχύθηκαν στους δρόμους της Άρτας κάνοντας την «Περαντζάδα» τους και τραγουδώντας τετράστιχα με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, για να καταλήξουν στη μεγάλη φωτιά όπου η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

Το Σάββατο 16 Μαρτίου, τα Γαϊτανάκια των Πολιτιστικών Συλλόγων, Π.Σ. Γραμμενίτσας – «Μακρυγιάννης» – «Σκουφάς» – «Λύκειο Ελληνίδων» και Φιλοθέης πλέχτηκαν και ξεπλέχτηκαν από το πρωί σε διάφορα σημεία του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης και έστησαν μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία, ενώ την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλοθέης Άρτας και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γραμμενίτσας, "Το Γαιτανάκι", παρουσίασαν τα παραδοσιακά γαϊτανάκια τους, στις πλατείες των χωριών τους, δίνοντας ένα τόνο χαράς και κεφιού!

Ο Δήμος Αρταίων φέτος και για πρώτη φορά επέλεξε, ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας να γίνει στην πανέμορφη περιοχή της Κορωνησίας, με μια ξεχωριστή εκδήλωση που πρόσφερε στους κατοίκους της και στους χιλιάδες επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.

Η γιορτή των Κούλουμων, αυτή η βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και την ιστορία μας παράδοση, σημείωσε τεράστια επιτυχία και η Κορωνησία έγινε εορταστικός προορισμός, αναδεικνύοντας έτσι ένα από τα πολλά όμορφα σημεία που διαθέτει ο τόπος μας. Με τα νηστίσιμα εδέσματα προσφερόμενα από το Δήμο, με μουσική και χορό, οι επισκέπτες απόλαυσαν την ηλιόλουστη μέρα, τη θάλασσα και τον ουρανό ο οποίος γέμισε από χαρταετούς.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν ώστε οι εορταστικές εκδηλώσεις των Απόκρεων και της Καθαράς Δευτέρας να είναι άψογες. Ο Δήμος εύχεται σε όλους Χρόνια πολλά Καλή Σαρακοστή με υγεία και χαρά.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img