Αναρτήθηκε στις:14-12-23 17:15

Σύσκεψη για τα επόμενα βήματα μετά την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO


Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO με τα πολιτιστικά τοπία, εξετάστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Γεωργίου Σουκουβέλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μια από τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθεί είναι η δημιουργία ενός γραφείου, το οποίο θα στεγαστεί στην Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο και θα ακολουθήσει η δημιουργία πλατφόρμας ενημέρωσης και η διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης- εορτασμού της ένταξης του Ζαγορίου στα μνημεία της Unesco τον ερχόμενο Μάϊο.

Σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης δήλωσε: «Συζητήσαμε για τις υποχρεώσεις που έχουμε από εδώ και πέρα για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, όπως τα δουλέψαμε μέχρι σήμερα. Όπως έχουμε πει, δεν είμαστε μόνο για τους πανηγυρισμούς, είμαστε και για τη δουλειά, η οποία θέλει συνέπεια και εμείς θα την κάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό για όλα τα θέματα που έχουμε συνεργαστεί. Γιατί δίνουμε λύσεις σε θέματα που ήταν για πάρα πολλά χρόνια στάσιμα. Ένα από αυτά ήταν το Τζαμί στην Καλούτσιανη, το οποίο δουλεύετε. Είναι το Κάστρο Κιάφας, το Ιμαρέτ στην Άρτα. Είναι χίλια δυο πράγματα τα οποία τα προχωράμε και σας ευχαριστώ πολύ».


Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι μια σειρά βήματα, τα οποία πρέπει να γίνουν, ώστε το Δεκέμβριο του 2024 να έχουμε ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις. Μια από αυτές και η πιο σημαντική είναι η δημιουργία ενός φορέα, ενός γραφείου στην Πασχάλειο Σχολή που έχει και συμβολική και συναισθηματική φόρτιση. Από εκεί και πέρα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Unesco, για παράδειγμα μια πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί ανοιχτή και προσβάσιμη από όλο τον κόσμο σε διεθνές επίπεδο. Το πρώτο μεγάλο επόμενο βήμα είναι ο εορτασμός, παρουσία των στελεχών της Unesco και την επίσημη ανακήρυξη του Ζαγορίου ως Μνημείου του Καταλόγου της Unescoτον επόμενο Μάιο. […] Αυτό που θα ήθελα να πω και να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο πρώτος Δήμος στην επικράτεια που είναι ολόκληρος Unesco. Έχουμε σε τουλάχιστον 18 άλλους Δήμους μνημεία Unesco. Εδώ έχουμε όλο τον Δήμο Μνημείο Unesco. Και αυτό είναι τεράστια τιμή, τεράστια επιτυχία της χώρας, της Ηπείρου, αλλά είναι και πολύ μεγάλη ευθύνη για τον Δήμο και τον Δήμαρχο που σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο των οικισμών και των χωριών του Ζαγορίου».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γεώργιος Σουκουβέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δράσεις που δρομολογούνται σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Πράγματι το Ζαγόρι σήμερα αλλάζει ρότα», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήταν πολύ καλή η συνάντηση με την Υπουργό, στην οποία συζητήθηκε και το χρονοδιάγραμμα για το τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 24 Μάιου που θα γίνει η εκδήλωση.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img