Αναρτήθηκε στις:21-11-23 12:16

Το χορευτικό του Συλλόγου «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ» στην έκθεση Philoxenia


Της Σοφίας Νάκη - ΚασελούρηΣτο πλαίσιο της παγκόσμιας έκθεσης Philoxenia η οποία πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου συμμετείχε με το χορευτικό του ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ» που χόρεψε στο περίπτερο της Ηπείρου πολλούς εντυπωσιακούς χορούς παρόντος και του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Μια εντυπωσιακή εμφάνιση του Συλλόγου στην έκθεση με την άψογη διοργάνωση του προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Παπαγιάννη.

Πολλά και εντυπωσιακά ήταν τα περίπτερα στην έκθεση ενώ τιμώμενη χώρα για φέτος ήταν η Βουλγαρία καθώς κάθε χρόνο στην Philoxenia γίνεται και η βράβευση μιας χώρας. Πέρυσι βραβευμένη χώρα ήταν η Σερβία. Από τις πιο μακρινές χώρες του κόσμου ξεχώρισαν τα περίπτερα των Φιλιππίνων και του Μεξικό. Στην Philoxenia συμμετείχαν πρακτορεία ταξιδιών, χώροι εστίασης, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, η Ναυαγοσωστική Ακαδημία Βορείου Ελλάδος, γαστρονομικοί δρόμοι, καταλύματα πάσης φύσεως, εταιρείες σκαφών.

Περίπτερα υπερπολυτελή ξεχώρισαν για την άρτια ενημέρωση των επισκεπτών με τις ομορφιές των περιοχών τους μέσα από προβολές μεγάλης οθόνης που άφηναν τις καλύτερες εντυπώσεις για ταξίδια αναψυχής και εμπειρίας. Φυλλάδια μοιράσθηκαν σε χιλιάδες επισκέπτες για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση. Εντυπωσιακά τα περίπτερα της Κύπρου, της Σκιάθου καθώς και άλλων νησιωτικών περιοχών.

Εκείνο που διαφαίνεται στις εκθέσεις είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του σύγχρονου επισκέπτη της Ελλάδας που αναζητά εκτός από ήλιο και θάλασσα να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Περιοχές μοναδικές, παραλίες και πάρα πολλές άλλες επιλογές με πηγαία φιλοξενία και υψηλή ποιότητα και εξυπηρέτηση, γευστικές διαδρομές και έντονη νυχτερινή ζωή είχαν να παρουσιάσουν στους επισκέπτες τα περίπτερα στην έκθεση. Τα διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν και παραδοσιακές διακοπές αλλά και τον θρησκευτικό τουρισμό με τις σπουδαίες μονές και χώρους προσευχής.


Παρουσιάζουν ακόμη την ζωντανή ιστορία της πατρίδας μας με τα παραδοσιακά σπίτια, μουσεία και αξιοθέατα, πνευματικά κέντρα, περιηγήσεις, ήθη, έθιμα και τους εντυπωσιακούς χορούς από την κάθε γωνιά που αντιπροσωπεύει την κάθε περιοχή. Φυσικά δεν έλειπαν τα περίπτερα με τα σκάφη για τις εν πλω μοναδικές εμπειρίες.

Οι περιοχές της Ελλάδας έχουν ακόμη να επιδείξουν τα μονοπάτια τους και τις ατέλειωτες διαδρομές με συγκροτημένα γκρουπ και tour operators. Και ως χώρα με πολύ ήλιο και θάλασσα η Ελλάδα διαθέτει και τις τοπικές γαστρονομίες, τα κρασιά και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Τα περίπτερα που ξεχώρισαν για τις γαστρονομικές δυνατότητες είχαν εγκαταστήσει ολόκληρες κουζίνες και κατά διαστήματα μαγείρευαν διάφορα φαγητά και εδέσματα της κάθε περιοχής για εκατοντάδες επισκέπτες. Εντύπωση προκάλεσαν οι μοναχοί από το Άγιο Όρος που μαγείρεψαν λιχουδιές με ζυμαρικά, ψαροκεφτέδες, μανεστράκι με μανιτάρια, και άλλα νηστήσιμα φαγητά τα οποία εξαφανίζονταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Η ορχήστρα της «Κωστηλάτας»


Στην παραδοσιακή ορχήστρα της «Κωστηλάτας», η οποία έπαιξε πολλά παραδοσιακά τραγούδια τα οποία τραγούδησαν και χόρεψαν περισσότεροι από 45 χορευτές, αγόρια και κορίτσια, συμμετείχαν ο Χρήστος Κωνσταντίνου στο κλαρίνο, ο Γιώργος Γεωργίου στα κρουστά και ο Παντελής Μπακόλας στο λαούτο που καταχειροκροτήθηκαν.

Ο φίλος της «Κωστηλάτας»


Στα πολυκαταστήματα «Hondo’s» παρόντος και του ιδιοκτήτη και φίλου της «Κωστηλάτας» Νίκου Χόντου οι χορευτές χόρεψαν για πάνω από μια ώρα στους τέσσερις ορόφους του καταστήματος, διασκεδάζοντας πελάτες και υπαλλήλους οι οποίοι συμμετείχαν χορεύοντας.

Στο περίπτερο της Ηπείρου


Με ένα πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα χορευτές και ορχήστρα καταχειροκροτήθηκαν από τους επισκέπτες και τους εκθέτες. Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο Γιάννη Παπαγιάννη και τον δάσκαλο Πέτρο Γεωργάρα για το ωραίο αποτέλεσμα και την παρουσία του Συλλόγου στο περίπτερο της Ηπείρου.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΗΓΑΣΟΣ»


Εντυπωσιακή εμφάνιση στην Philoxenia έκανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιωαννίνων «ΠΗΓΑΣΟΣ» με την όμορφη πρόεδρό τους Ελπινίκη Μπάρκα. Ο Σύλλογος των Γυναικών σε ένα ωραίο και καλοστημένο τραπέζι προσέφερε 50 διαφορετικά είδη πίτας φτιαγμένες από τις υπέροχές Γιαννιώτισσες – μέλη του Συλλόγου, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες.

Hotelia


Παράλληλα με την έκθεση Philoxenia διεξήχθη και η έκθεση Hotelia η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε χώρους εστίασης και φιλοξενίας (ύπνου). Πολλές ήταν οι συμμετοχές από ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία, τα οποία έδωσαν για τους επισκέπτες πολύ καλές τιμές και προσφορές για διακοπές.

Για την ιστορία


Η Άρτα το 1985 στην 1η PHILOXENIΑ ήταν παρούσα με πρωτοβουλία και έξοδα του κινηματογραφιστή και φωτογράφου Βασίλη Γκανιάτσα ο οποίος ως παθιασμένος για την μεγάλη του αγάπη του για την Άρτα συμμετείχε και παρουσίασε όλα τα Βυζαντινά και ιστορικά μνημεία καθώς και την ανεπανάληπτη φύση της περιοχής.

Εντύπωση προκάλεσε το περίπτερο του Βασίλη για την Άρτα των 90 τετραγωνικών μέτρων ενώ η έκθεση ήταν διαγωνιστική και απέσπασε το 1ο βραβείο. Η προσπάθεια και πρωτοβουλία του Βασίλη εκ των υστέρων αξιολογήθηκε από σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημάρχου Χρήστου Παπαγεωργίου. Τί να πούμε εμείς για το πάθος του Βασίλη προς την αγαπημένη Άρτα; Βασίλη καλή συνέχεια στο υπέροχο έργο σου.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img