Αναρτήθηκε στις:24-11-22 19:20

Μικρότερα των 100 γραμμαρίων τα φετινά ακτινίδια!


Ευάγγελος Χρηστάκης: Πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς ακτινιδίων στην Άρτα



Της Ειρήνης Κατσούλα


Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν τα πράγματα στην περιοχή μας και, αν και δεν θέλουμε να είμαστε “προάγγελος κακών”, τα πράγματα φαίνεται ότι θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, έμποροι και επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης σε απόγνωση, καθώς βλέπουν ότι πολλοί συνάδελφοί τους έχουν ήδη βάλει λουκέτο στα καταστήματά τους, την ώρα που οι ίδιοι ψάχνουν σανίδα σωτηρίας “πλέοντας στο πέλαγος” των υψηλών εξόδων, των χρεών και της απόγνωσης. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και για τον αγροτικό κόσμο της Άρτας, καθώς το ενεργειακό κόστος και η μείωση της κατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων από τους καταναλωτές γενικότερα στην Ευρώπη, έχει ως αποτέλεσμα να έχει πιεστεί αρκετά η τιμή των παραγωγών.

Σε απόγνωση λοιπόν είναι και οι παραγωγοί ακτινιδίων στην Άρτα, οι οποίοι βιώνουν το τρέχον διάστημα όλες τις συνέπειες των προαναφερόμενων καταστάσεων. Και μάλιστα, όχι μόνο βιώνουν “στο πετσί τους” τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, αλλά και φέτος, ακόμη και η γη φαίνεται να μην τους δικαίωσε, αφού τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών φέτος δεν ήταν καλά, τα μεγέθη δηλαδή των καρπών δεν ήταν καλά, με αποτέλεσμα να έχουν πιεστεί οι τιμές προς τα κάτω, αφού τα ακτινίδια φέτος ήταν μικρόκαρπα.



Χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των φρούτων ήταν κάτω από εκατό γραμμάρια. Μιλώντας για την παραγωγή της Άρτας, περίπου το 60- 70 % των καρπών ήταν μικρότερα από 100 γραμμάρια! Ως εκ του αποτελέσματος, οι παραγωγοί δυστυχώς δεν μπορούν φέτος να πετύχουν υψηλές τιμές κατά την πώληση των ακτινιδίων στα ράφια των supermarkets. Επιπρόσθετα, φέτος δεν ήρθαν οι Ιταλοί να αγοράσουν ακτινίδια πάνω στη συγκομιδή όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή δεν έγινε φέτος εξαγωγή φρούτων πάνω στη συγκομιδή κι αυτό γιατί πρώτον τα κόστη μεταφοράς προς την Ιταλία είναι υπέρογκα και δεύτερον γιατί τα φρούτα φέτος δεν ήταν ανταγωνιστικά όσον αφορά την ποιότητά τους, ενώ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και η Ιταλία τις εντατικές προσπάθειες για καλλιέργεια ακτινιδίων, οπότε έχουν ελαττωθεί οι δικές μας εξαγωγές ακτινιδίων προς εκεί. Για όλα τα παραπάνω μας μίλησε στο “Μ” ο πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού “ΠΥΡΡΟΣ” στην Άρτα, Ευάγγελος Ν. Χρηστάκης.

Ο κ. Χρηστάκης μας μίλησε για την απόγνωση που αισθάνονται φέτος πολλοί παραγωγοί στην Άρτα, αφού πολλά κτήματα ακτινιδίων δεν έχουν κοπεί ακόμη στην Άρτα. Να σημειώσουμε ότι οι βροχερές ημέρες έκαναν ακόμη πιο μεγάλο το πρόβλημα, με αποτέλεσμα όσο πιο πολύ μένουν οι καρποί στα δέντρα, τόσο πιο ακατάλληλα θα είναι εν τέλει τα φρούτα αυτά για διατήρησή τους στα ψυγεία. Μόλις αυτά κοπούν, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν αμέσως και να περάσουν στην αγορά για κατανάλωση. Δυστυχώς, η αγορά στην Άρτα δεν είναι μεγάλη για κατανάλωση αυτών των φρούτων, οπότε μεγάλο μέρος της παραγωγής θα πάει “χαμένο”. Ο κ. Χρηστάκης αναφέρθηκε και στην έλλειψη ψυκτικών θαλάμων στην Άρτα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά “Οι ψυκτικοί θάλαμοι που υπάρχουν στην Άρτα είναι λίγοι, η παραγωγή στην περιοχή μας είναι τριπλάσια απ’ ότι χωρούν οι ψυκτικοί θάλαμοι. Και αξίζει να τονίσουμε ότι οι ψυκτικοί θάλαμοι που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Άρτα είναι αυτοί που έχουμε φτιάξει εμείς. Η Άρτα χρειάζεται περισσότερους ψυκτικούς θαλάμους!”.


Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού “ΠΥΡΡΟΣ”, αναφέρθηκε στη γενικότερη νοοτροπία των παραγωγών που πρέπει επιτέλους να αλλάξει, για να έχει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας θετικότερα αποτελέσματα τόσο στην παραγωγή του όσο και στα έσοδά του. “Θα πρέπει οι αγρότες να περάσουν σε διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής, θα πρέπει να είναι οργανωμένοι σε σχήματα, σε οργανώσεις παραγωγών όπως η δική μας, να μπορούν να παράγουν προϊόντα σε μεγέθη και ποιότητα που να είναι εμπορεύσιμα σε καλές ποιοτικές αγορές, ώστε και οι Αρτινοί αγρότες να μπορούν να έχουν ικανοποιητικότατα εισοδήματα μέσω της παραγωγής τους”, επεσήμανε ο κ. Χρηστάκης.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img