Αναρτήθηκε στις:25-03-21 15:13

Κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Γ. Καραΐσκάκη στην Άρτα, συνοδευόμενη από σημαντικές ανακοινώσεις


Της Ειρήνης ΚατσούλαΑνήμερα της 25ης Μαρτίου, κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραΐσκάκη στην Άρτα. Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, κάλεσε το Δήμαρχο Γ. Καραΐσκάκη, Περικλή Μίγδο, να πραγματοποιήσουν μαζί κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ήταν πράγματι μια όμορφη και ευγενική κίνηση από πλευράς Δημάρχου Αρταίων, στόχος της οποίας ήταν να επισημανθεί ότι υπάρχει μια αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων στα θέματα που αφορούν την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Άρτας γενικότερα ως νομού. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αρταίων ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Αρταίων ως μητροπολιτικός δήμος θα συνδράμει τις προσπάθειες του Δήμου Γ. Καραΐσκάκη για τη διεκδίκηση και ανάδειξη της Σκουληκαριάς ως γενέτειρας του μεγάλου ήρωα της Επανάστασης. Μία από τις σημαντικές κοινές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δημιουργία προτομής του Γ. Καραΐσκάκη στον κόμβο της Άρτας, όπως επεσήμανε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Γ. Καραΐσκάκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα έργο, η δημιουργία του οποίου είχε αποφασιστεί και συμφωνηθεί μεταξύ των δύο Δημάρχων περίπου έξι χρόνια πριν και αφορούσε τη δημιουργία αγάλματος ή προτομής, όμως διάφορα κωλύματα εμπόδισαν την υλοποίησή του όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, το θέμα έφερε ξανά στην επιφάνεια -με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης – ο Δήμαρχος Γ. Καραΐσκάκη, Περικλής Μίγδος, ο οποίος εδώ και έναν περίπου χρόνο ζητούσε τη βοήθεια και την οικονομική στήριξη του μητροπολιτικού δήμου για να υλοποιηθεί επιτέλους αυτό το έργο. Σήμερα το πρωί λοιπόν, κατά την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Γ. Καραΐσκάκη στην Άρτα, συμφωνήθηκε από τους δύο Δημάρχους και ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν από κοινού στη δημιουργία προτομής του ήρωα, πιθανότατα στον κόμβο της Άρτας.

Πιο συγκεκριμένα, κατάθεση στεφάνου πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Αρταίων, ο Δήμαρχος Γ. Καραΐσκάκη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, Κώστας Τράμπας. Χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων τα εξής “Σήμερα εδώ, μαζί με το Δήμαρχο Γ. Καραΐσκάκη, κάνουμε μια λιτή εκδήλωση μπροστά στο άγαλμα του Γ. Καραΐσκάκη δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Έχουμε πολλές εκδηλώσεις στο πρόγραμμά μας, ο κάθε δήμος ξεχωριστά αλλά και κοινές εκδηλώσεις μαζί, ωστόσο ελπίζουμε οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν να τις πραγματοποιήσουμε και να τις εξελίξουμε ακόμη περισσότερο. Ως Δήμος θέλουμε, έχοντας κουβεντιάσει και με το Δήμαρχο Γ. Καραΐσκάκη, να αναδείξουμε όσο μπορούμε περισσότερο τη γενέτειρα του Γ. Καραΐσκάκη, τη Σκουληκαριά Άρτας, και να συμμετέχουμε κι εμείς στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα Καραισκάκεια συνδράμοντας με όποιον τρόπο μπορούμε. Εμείς ως Δήμος Αρταίων, στα πλαίσια του “Ελλάδα 2021” ήδη είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε και μια πρόταση για τη δημιουργία τριών υπαίθριων πολιτιστικών χώρων, έναν μέσα στο Θεατράκι, έναν στα παλιά γήπεδα του τένις κι έναν στο παραλίμνιο, και πιστεύω ότι θα εγκριθεί η πρότασή μας αυτή, ώστε να μείνει κάτι ως έργο υποδομής με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελλ. Επανάστασης, πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην περιοχή μας”.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Γ. Καραΐσκάκη δήλωσε “Ιστορική ημέρα η σημερινή, διακόσια χρόνια ελεύθεροι Έλληνες, διακόσια χρόνια ανεξάρτητη Ελλάδα. Συμβολική ενέργεια και πράξη η σημερινή, το να καταθέσουμε δηλαδή στεφάνι μαζί οι δύο Δήμαρχοι στο άγαλμα του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης, αφού θα οργανωθούν και θα προγραμματιστούν σχέδια δράσης που θα αφορούν και τους δύο Δήμους για την ανάδειξη της Σκουληκαριάς και της Άρτας γενικότερα ως γενέτειρας του Καραΐσκάκη. Το καλοκαίρι οι εκδηλώσεις μας στη Σκουληκαριά θα εμπλουτιστούν με παρουσιάσεις και του Δήμου Αρταίων. Το γεγονός αυτό τιμά και το Δήμο Αρταίων αλλά και εμάς ως Δήμο για να κορυφωθεί επιτέλους και να εκδηλωθεί η αξία του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης πανελλαδικά. Θεωρώ ότι άρχισαν ήδη οι διαδικασίες σε όλη την Ήπειρο για να αναδειχθεί ο ήρωας Καραΐσκάκης, θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο εξής, ήδη με τον κ. Τσιρογιάννη αποφασίσαμε να γίνει πράξη η προτομή του Γ. Καραΐσκάκη στον κόμβο της Άρτας και βλέπω ότι είναι μια πράξη ευαισθησίας και από την πόλη της Άρτας, αλλά και από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας γενικότερα. Η πολιτιστική μας κληρονομιά και η ιστορία μας είναι τα στοιχεία που μας καθοδηγούν και μας δείχνουν το δρόμο να πορευόμαστε γενικότερα και νιώθω συγκινημένος για αυτό. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Αρταίων που μπαίνουμε πια σε μια διαδικασία που θα αποδεικνύουμε ότι “η ισχύς εν τη ενώσει” θα φέρει αποτελέσματα! Χρόνια πολλά!”.
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ