Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο – Άνοδος στο 4,6% στην Ελλάδα
CRM: Ψηφιακή Δικαιοσύνη και Government Cloud διαμορφώνουν το νέο πρόσωπο του Δημοσίου
HELLENiQ ENERGY: Επενδύει στη νέα γενιά με το θερινό Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης «Empowering Interns»
Σημαντικές διακρίσεις για σχολεία της Άρτας στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2026
Συνέντευξη της Ζέτας Κουντούρη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
1η Πανελλαδική Ημερίδα Διευθυντών/-τριών Εργαστηριακών Κέντρων στο Επιμελητήριο Άρτας

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας αναφορικά με τις ζημιές που θα έχουν οι καλλιεργητές ακτινιδίων από την ακαρπία που έχει δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν συνεχώς το αγροτικό εισόδημά τους να λεηλατείται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είναι σύμφωνη με την πολιτική της ΕΕ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.
Τη στιγμή που οι ακτινιδοπαραγωγοί λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και των βροχοπτώσεων κατά την διάρκεια της ανθοφορίας θα έχουν αρκετά μειωμένη παραγωγή από την ακαρπία που έχει δημιουργηθεί.
Τα στηρίγματα της κυβέρνησης και σε τοπικό επίπεδο έχουν το θράσος να μιλούν ότι “η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους αγρότες, υπερασπίζεται το εισόδημα τους και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου...”.
Οι μικροί και φτωχοί αγρότες όμως δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους (153) βουλευτές της που προβλέπει αυξήσεις στο ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στο πετρέλαιο κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα.
Η αυστηριοποίηση των κριτηρίων για το “κατά κύριο επάγγελμα” αγρότης, για να δικαιούται μείωση φόρου το αγροτικό εισόδημά του από το 35% που ίσχυε μέχρι σήμερα, στο 50% τουλάχιστον του συνολικού εισοδήματός του. Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών αναδρομικά από το 2015, η διατήρηση παλιών και την επιβολή νέων χαρατσιών που φορτώνονται στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών, (ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ και για τα χωράφια, δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις κ.α.).Αποτελούν μέτρα που όχι μόνο δεν προστατεύουν το αγροτικό εισόδημα και δεν βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο αλλά έχουν ως στόχο να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών και φτωχών αγροτών για να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, να αναπτυχθούν αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ.
Ταυτόχρονα βλέπουν και διάφορους υποστηριχτές της ΕΕ και της ΚΑΠ, της κυβέρνησης να γίνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ακαρπία της ακτινιδοκαλλιέργειας τη στιγμή που κρύβουν επιμελώς ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν εξασφαλίζει 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυτική και ζωική παραγωγή, με αποτέλεσμα οι αγρότες παρόλο που πληρώνουν στον ΕΛΓΑ ουσιαστικά να μην αποζημιώνονται απ' όλες τις αιτίες καταστροφής και ουσιαστικά να λειτουργεί ως ένα ακόμα χαράτσι στις πλάτες τους.
Όσο για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον βουλευτή της Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίρκα όπως τα ΠΣΕΑ και το «πρόγραμμα αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας» (de minimis), δεν αποτελούν λύση καθώς δίνουν ψίχουλα και μάλιστα μετά από τρία χρόνια κι εφόσον συμφωνήσει η ΕΕ.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας καλεί τους μικρούς-φτωχούς αγρότες μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και με τη δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν: Να καταγραφούν οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να δοθεί άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών. Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας και να αλλάξει ο κανονισμός του, ώστε να καλύπτει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια».
