Αναρτήθηκε στις:06-06-25 13:33

Στ. Ζούμπας: «Έργα με τσιμέντο, χωρίς ζωή και πράσινο, δεν είναι έργα ανάπτυξης»


Για απουσία βασικών στοιχείων αισθητικής και περιβαλλοντικής πρόνοιας στους νέους οδικούς κόμβους, που παραδόθηκαν πρόσφατα, κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή η παράταξη «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Στέφανο Ζούμπα. Σύμφωνα με την παράταξη, έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ παραδίδονται «απογυμνωμένα» από πράσινο, αισθητική και σεβασμό στο περιβάλλον.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:


«Για ακόμη μία φορά, η Περιφερειακή Αρχή κατάφερε το ακατόρθωτο: να παραδώσει έργο εκατομμυρίων χωρίς να προβλέψει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου στους κόμβους.

Είναι τουλάχιστον προσβλητικό να πληροφορούμαστε ότι έργο προϋπολογισμού σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ παραδόθηκε… απογυμνωμένο από στοιχειώδη αισθητική και περιβαλλοντική μέριμνα. Ακόμη πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι αυτό παρουσιάζεται περίπου ως φυσιολογικό, με το πρόσχημα ότι "θα τα βολέψουμε όταν βρούμε λεφτά".

Αναρωτιόμαστε, οι μελέτες εκπονούνται με την προοπτική του "βλέποντας και κάνοντας"; Ή μήπως τα έργα πλέον σχεδιάζονται με στόχο μόνο το μπόνους έγκαιρης παράδοσης, χωρίς καμία έγνοια για τη συνολική ποιότητα και αισθητική;

Η κοινωνία της Ηπείρου δεν έχει ανάγκη από πρόχειρες δικαιολογίες. Έχει ανάγκη από σοβαρό σχεδιασμό, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Έργα με τσιμέντο μόνο, χωρίς ζωή και πράσινο, δεν είναι έργα ανάπτυξης. Ούτε ένα δέντρο σε όλη την διαδρομή και ζούμε την εποχή των Πράσινων, Βιώσιμων και Ανθεκτικών πόλεων. Είναι απλά δημόσια δαπάνη χωρίς όραμα.

Αν κάποιοι θεωρούν επιτυχία την ολοκλήρωση έργων με τόσο χαμηλό πήχη, ας συνεχίσουν να φωτογραφίζονται δίπλα στα χώματα. Εμείς, ωστόσο, επιμένουμε ότι η Ήπειρος αξίζει πολύ περισσότερα».



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ