Συμμετοχή και τοποθέτηση μου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της Agrotica με θέμα: "Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη. Κλιματική κρίση, τροφοδότηση του τουρισμού από τον πρωτογενή τομέα".
Συμμετοχή και τοποθέτηση μου στη διαβούλευση για το θεσμικό πλαίσιο του Αγροτουρισμού παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Τουρισμού, της Αναπτυξιακής Ηπείρου, Δήμων, Των Επιμελητηρίων του ΕΟΤ επιχειρηματιών, παραγωγών τοπικών προϊόντων που έλαβε χώρα στα Γιάννενα.
Συμμετοχή και τοποθέτηση μου στις εργασίες για τη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης για την ανάδειξη καινοτόμων έργων στους τομείς εξειδίκευσης της Ηπείρου στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης 2021-27 σε συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου Έρευνας και Καινοτομίας το οποίο εστιάζει στους τομείς: Αγροδιατροφή, βιομηχανία της εμπειρίας, ψηφιακή επιχειρηματικότητα και περιβάλλον.
Να προσθέσω τις εκδηλώσεις του επιμελητηρίου Άρτας για τις επιχειρήσεις στην εστίαση, τον τουρισμό και την προβολή των τοπικών μας προϊόντων. Ειδικότερα τοποθέτηση μου στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που αφορούσε τον πρωτογενή τομέα, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.
Ακόμη, ουσιαστική είναι η συνεργασία με το Γεωπονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως και με το τμήμα τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.
Συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο για θέματα που αφορούν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς.
Το έργο μας είναι πολύπλευρο και ασφαλώς λειτουργούμε με πρόγραμμα που βασίζεται στη συλλογικότητα. Επομένως είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να απομονώσουμε δράσεις. Τα προβλήματα αφορούν όλους τους παραγωγούς και η επίλυσή τους οπωσδήποτε είναι προς όφελος της Ηπειρώτικης οικονομίας.
-Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών FRUIT LOGISTICA 2024 στο Βερολίνο το διάστημα 7-9/2/2024.
-Έκθεση βιολογικών προϊόντων BIOFACH στη Νυρεμβέργη το διάστημα 13-16/02/2024.
-Έκθεση τροφίμων GULFOOD στο Ντουμπάι το διάστημα 19-23/2/2024.
-Έκθεση τροφίμων και ποτών FOOD EXPO στην Αθήνα το χρονικό διάστημα 9-11/3/2024.
-Έκθεση κρασιών PROWEIN στο Ντίσελντορφ το χρονικό διάστημα 10-12/3/2024.
-Εκδήλωση παρουσίασης των τοπικών προϊόντων με τίτλο ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ στην Άρτα το διάστημα 26-28/4/2024. Ενίσχυση των μικρών παραγωγών που δεν μπορούν να συμμετάσχουν για αντικειμενικούς λόγους σε μεγάλες εκθέσεις.
-Έκθεση φρούτων και λαχανικών FRUIT ATTRACTION στη Μαδρίτη το διάστημα 8-10/10/2024.
-Εκδήλωση με τον τίτλο ΚΕΡΝΑΜΕ ΗΠΕΙΡΟ στο Ζάππειο το διάστημα 11-13/10/2024.
-Έκθεση τροφίμων SIAL 2024 στο Παρίσι το διάστημα 19-23/10/2024.
-Χριστουγεννιάτικη αγορά τοπικών προϊόντων στα Ιωάννινα το διάστημα 23/12/2024-6/1/2025.
-Διαφημιστική προβολή στο ένθετο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.
-Δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων στη σκανδιναβική και τη γερμανική αγορά.
-Εκδήλωση με τίτλο Η ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης μέσω των τοπικών φορεσιών και προϊόντων στις Βρυξέλλες το διάστημα 19-21/2/2024 κατόπιν πρόσκλησης του ευρωβουλευτή Κυμπουρόπουλου.
-Λειτουργία ιστοσελίδας για την προβολή των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου. Εμπλουτισμός της ιστοσελίδας τοπικών Ηπειρωτικών προϊόντων proiontaepiru.gr με τις εξής τεχνικές προδιαγραφές:
• Φωτογράφιση όλων των παραγωγών.
• Βίντεο με μαγειρικές Ηπειρωτικών προϊόντων.
• Παρουσίαση παραγωγών.
-Γαστρονομικός οδηγός στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας με παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες με τοπικά προϊόντα.
-Συμμετοχή στην 3η έκθεση τοπικών προϊόντων στην Πρέβεζα" Γεύσεις από τον τόπο μας.
-Συνεργασία με το Επιμελητήριο Πρέβεζας και το Δήμο Ζηρού σε δράση για την ανάδειξη της χοιροτροφίας της περιοχής "προϊόντα της Φιλιππιαδώτικης γης".
- Συνεργασία με το επιμελητήριο Πρέβεζας στη δράση "Μεσογειακό δίκτυο για την προώθηση της βιωσιμότητας και αυθεντικότητας στον τομέα του ελαιολάδου.
-Ραδιοφωνική συνέντευξη στο Σταθμό του Alfa Talk Radio στον δημοσιογράφο κ. Ντιγριντάκη για τα τοπικά μας προϊόντα, τη γαστρονομία της Ηπείρου.
Τέλος επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία σε επίπεδο συνεργασίας με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας για την τοποθέτηση αποχυμωτών στα σχολεία της Ηπείρου.
Να μου επιτρέψετε να σταματήσω την απαρίθμηση, γιατί δίνουμε καθημερινή μάχη. Η μάχη κρίνεται από την επιτυχία κι όχι από την προβολή.
Οπωσδήποτε κανείς δεν μπορεί να πει πως πετυχαίνουμε το απόλυτο, αλλά νομίζω πως παντού έχουμε φωνή, παλεύουμε και πετυχαίνουμε. Το να απομονώσω παρεμβάσεις κλπ. ίσως είναι υπερβολή και δεν βοηθάει σε τίποτε. Το επαναλαμβάνω: Όλοι παλεύουμε. Αγώνα διεξάγουμε. Από τον αγώνα αυτό μαθαίνουμε, βελτιωνόμαστε και αποδίδουμε, πιστεύω, το καλύτερο. Παράλληλα ακούμε τους πολίτες. Και πιστέψτε με. Έχουμε καλά αποτελέσματα.
Σκέψεις, ιδέες, προτάσεις τίθενται στο τραπέζι σε καθημερινή βάση. Η Ήπειρος είναι ευλογημένος τόπος. Παράγουμε σχεδόν τα πάντα. Το πρόβλημα είναι στη διάθεση των προϊόντων. Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος κατευθύνει και τις ενέργειές μας, κάνει διαρκή αγώνα για ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων. Μελέτες υπάρχουν, προτάσεις συντάσσονται, και ασφαλώς κυριαρχεί ο προγραμματισμός. Η πολιτική και, περισσότερο, η πρακτική μας στην προώθηση του κάθε προϊόντος βασίζεται σε γενικές κατευθύνσεις, αλλά εξειδικεύεται ανάλογα με το προϊόν. Είναι μια διαρκής και μόνιμη μάχη. Και πολλές φορές εξαρτάται και από αντικειμενικούς παράγοντες ή παράγοντες της στιγμής. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένη, γιατί οι παραγωγοί κατανοούν τις δυσκολίες και τις αντίξοες αντικειμενικές συνθήκες με τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να δραστηριοποιούμαστε. Και πιστέψτε με, αυτή είναι η καλύτερη απολογιστική μέθοδος. Η φωνή μένει, τα χαρτιά πολλές φορές πολτοποιούνται…
Αν και δεν θα ήθελα να απαντήσω με υποκειμενικότητα να πω όμως ότι οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι διεκδικώ, αγωνίζομαι, ακούω και προσπαθώ για το καλύτερο. Άλλωστε πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η αναγνώριση όμως της προσπάθειας είναι το μέγιστο κίνητρο για τη συνέχιση αυτού του αγώνος. Εξομολογούμαι. Την έχουμε. Και γι’ αυτό τους ευχαριστώ. Θετικότατο είναι το πρόσημο και η αναγνώριση της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλει ο Περιφερειάρχης για τη γνησιότητα των προϊόντων μας. Όχι μόνο αναγνωρίζει η πλειονότητα των παραγωγών ότι τα προϊόντα μας πρέπει να ανταποκρίνονται σε όσα γράφει η ετικέτα τους, αλλά και συμπαρίστανται στον αγώνα μας αυτόν.
Η επικοινωνία με παράγοντες άλλων Περιφερειών είναι απολύτως αναγκαία. Γι’ αυτό είναι άμεση και συνεχής η επικοινωνία μας. Αναφέρω ενδεικτικά την χωρική Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, την χωρική Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, αρμόδια για αγροτικά θέματα κ. Κατερίνα Ζωγράφου. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις δικές τους περιφέρειες: , οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι αρνητικοί παράγοντες στον σχεδιασμό, στην προώθηση και διάθεση των προϊόντων. Ανταλλάσσουμε απόψεις, σχεδιάζουμε, προτείνουμε, μαθαίνουμε. Κι αυτή η μάθηση είναι το καλύτερο εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδιασμού.
Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στην άριστη συνεργασία που είχα με όλους τους Αντιπεριφερειάρχες, χωρικούς και θεματικούς κατά τη διάρκεια της θητείας μου, οι οποίοι μου πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθεια τους όποτε και όταν την χρειαζόμουν . Αλλά και με όλους τους συναδέλφους Περιφερειακούς συμβούλους από όλες τις ενότητες της Ηπείρου.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, όλοι μας, υπηρετούμε την Ήπειρο με συλλογική -κοινή- προσπάθεια. Αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό του τόπου μας. Η συνεργασία και η συλλογικότητα είναι δεδομένη. Προσωπικά είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα της κοινής μας προσπάθειας. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι βαδίζουμε και, είναι σίγουρο, έτσι θα πορευθούμε στο μέλλον».