Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα 2025, όπου συζητήθηκε η εφαρμογή του Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ως συμμετέχων στις συζητήσεις, διαπίστωσα τη σημασία της προσαρμογής των κρατών-μελών στη πραγματικότητα που επιβάλει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Για να γίνονται κατανοητές οι αποφάσεις των Βρυξελλών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, απαιτείται από τα όργανα της ΕΕ διαβούλευση, ενημέρωση, διαφάνεια και λογοδοσία. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς του ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κέντρα των αποφάσεων.
Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας υπηρετώντας αυτές τις αρχές, αποτυπώνει μια αλλαγή φιλοσοφίας. Από την ομοιόμορφη προσέγγιση του παρελθόντος, περνάμε σε μια πιο ειδική ματιά που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες κάθε χώρας. Στόχος του νέου πλαισίου είναι η συνύπαρξη της δημοσιονομικής ευθύνης με την απαραίτητη ευελιξία, με σκοπό τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για επενδύσεις που αφορούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.
Σε μία διεθνή συγκυρία γεμάτη αβεβαιότητες και προκλήσεις, η Ευρώπη καλείται να διεκδικήσει τη θέση της με όρους ασφάλειας και προόδου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να μην τιμωρούνται, άλλα να μπορούν πραγματοποιούν τις αναγκαίες δαπάνες, όπως οι δαπάνες για την άμυνά τους, χωρίς να αμφισβητείται η οικονομική τους σταθερότητα και προοπτική.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα χαιρέτισε την πρόταση της Προέδρου της Κομισιόν, Ursula vonderLeyen, να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, υιοθετώντας παλαιότερες προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση. Να υπενθυμίσουμε ότι Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει από καιρό ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας ύψους 100 δισ. Ευρώ, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Άμυνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την πρόεδρο της Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας και που προβλέπει επενδύσεις 800 δις για την άμυνα στης Ευρώπης, ήρθε ως συνέχεια της ελληνικής πρότασης.
Το ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο(Μ.Δ.Σ.) 2025-2028, εγκρίθηκε από το Ecofin στις 21 Ιανουαρίου 2025. Έως τις 30 Απριλίου 2025, η Ελλάδα θα υποβάλει την πρώτη ετήσια έκθεση προόδου υλοποίησης του ελληνικού Μ.Δ.Σ.Η επιτυχής εφαρμογή του επιβάλλει προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στην δημοσιονομική σταθερότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση της ΝΔ κινήθηκε όλα τα προηγούμενα. Αποτέλεσμα το 2024 να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και κανονικό δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2%, την ανεργία στο 8,7% και στα προ κρίσης επίπεδα και το δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 154% του ΑΕΠ από το 209% του 2020.
Με συνέπεια και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, αξιοποιώντας το νέο αναθεωρημένο ευρωπαϊκό οικονομικό πλαίσιο το οποίο απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Για μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες και μία Ελλάδα ισχυρή, στο κέντρο των αποφάσεων.