Με ανοιχτή ημερομηνία είναι το ραντεβού για την νέα κινητοποίηση των αγροτών της Άρτας αφού η προσέλευση την 1η Φεβρουαρίου στη Γέφυρα της Άρτας δεν ήταν ιδιαίτερα μαζική και περιορίστηκαν σε αυτή τη συνάντηση μόνο σε ενημερωτικές προσεγγίσεις, εκφράζοντας και τις πικρίες τους από τις αποφάσεις τις κυβέρνησης και τις παροχές τις οποίες ανακοίνωσε ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος.
Συγκεκριμένα ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας Κώστας Τσόγκας και με μία δόση χιούμορ παρουσίασε τα γεγονότα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είδατε συνάδελφοι ότι εδώ στην Ήπειρο έχουμε ένα νέο εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ. Έχουμε τον κυβερνητικό βουλευτή εδώ τον δικό μας. Βγήκε να πει ένα καλό νέο για τους αγρότες. Πανηγύρισε 1,7 εκατ. ευρώ μέσο όρο για αποζημιώσεις. Έρχονται γύρω στα 1.200 ευρώ ο καθένας. Αυτά είναι τα λεφτά και αυτός βγήκε να πανηγυρίσει προχθές στο τοπικό κανάλι, γιατί ανέλαβε εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΓΑ διότι και ο διοικητής του ΕΛΓΑ είναι ο κομματικός του ψηφοφόρος γι’ αυτό τα κάνουν αυτά. Για να δείτε πόσο θέλουν να μας κοροϊδέψουν και να μας γυρίσουν πίσω σε παλιές εποχές του… «κατόπιν ενεργειών μου». Αυτά τα χρήματα δεν είναι ούτε της κυβέρνησης ούτε του κάθε κυβερνητικού βουλευτή. Είναι δικά μας χρήματα που μας τα κράτησαν από τις επιδοτήσεις παράνομα τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να χρωστούνται χρήματα περσινά και φετινά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες».
Εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από ανακριβή πληροφόρηση μέσω διαδικτύου ότι οι αγρότες κάθε μήνα εισπράττουν εκατομμύρια, για να υπογραμμίσει: «Από το 2023 - 2024 οι επιδοτήσεις χρωστούνται (90 εκατ. ευρώ), είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μας ζητούν εξηγήσεις τώρα και απειλούμαστε με πρόστιμο. Αυτό το πρόστιμο δεν θα το πληρώσει η κυβέρνηση, θα το πληρώσουμε εμείς. Λίγο πολύ είδατε ότι τα λεφτά που παίρνουμε δεν φτάνουν να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, όχι τις ασφαλιστικές εισφορές που πήραν αύξηση από 1η Ιανουαρίου του 2025 για τον ΕΦΚΑ. Πόσοι χρωστάνε από εμάς εδώ στον ΕΦΚΑ; Για πηγαίνετε να κάνετε ρύθμιση, για να δείτε πόσο σας βγαίνει η ρύθμιση το μήνα».
Εξέφρασε την ανησυχία του ότι πολλά από τα ποσά αυτά βεβαιώνονται και στην εφορία και αυτά που είναι πάνω από 3.000 ευρώ θα περάσουν νόμο τώρα και θα κατάσχεται, όπως είπε, ο τραπεζικός λογαριασμός χωρίς να ερωτηθεί καθόλου ο κάτοχός του. Και κατέληξε τονίζοντας: «Θα σου βάζει ο έμπορος ή η Βιομηχανία Γάλακτος τα χρήματα στον λογαριασμό υποχρεωτικά βάσει τιμολογίων, θα σου τα κρατάει από εκεί και δεν θα έχει τίποτα μέσα. Ο ΕΛΓΑ το κάνει αυτό. Εάν έχετε έναν κοινό λογαριασμό με τις επιδοτήσεις, σας παίρνει τα χρήματα και από εκεί. Αυτό είναι παράνομο».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας Βαγγέλης Πέτσας ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ιδιαίτερα τους μελισσοκόμους και έκανε γνωστό ότι για το νέο ραντεβού θα μιλήσουν και τηλεφωνικά για να λάβουν μέρος και στις πανελλαδικές δράσεις για να τονίσει: «Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και δυστυχώς δεν επιτρέπουν στον αγρότη να διεκδικήσει. Γι’ αυτό τα παιδιά δεν έρχονται σε ένα μεγάλο βαθμό γιατί έχουν ανοίξει δουλειές. Όλες οι δουλειές χρειάζονται χέρια και ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο μελισσοκόμος δύσκολα ρισκάρει να παρατήσει τη δουλειά γιατί εάν γίνει μια κακιά στιγμή δεν ξανασηκώνει κεφάλι».
Εξήρε την συμβολή των παλιότερων αγροτών που χάρη στους αγώνες τους υπάρχουν ακόμη αγρότες στην περιοχή. Σχολιάζοντας τις υπουργικές εξαγγελίες ανέφερε: «Ο υπουργός είπε χθες ξαφνικά ότι θα εξετάσει την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο, να δοθεί σε περισσότερους αγρότες με λιγότερες προϋποθέσεις. Εμείς ζητάμε πετρέλαιο στην αντλία, αλλά ο υπουργός ισχυρίζεται ότι γίνονται νοθείες και κομπίνες. Ας δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι: αγρότες ή μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοεφοπλιστές; Αν δεν εξασφαλίσουν φθηνό αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, δεν υπάρχει σωτηρία για τον αγρότη. Γι' αυτό και οι Θεσσαλοί παλεύουν με νύχια και με δόντια για να το κατακτήσουν αυτό. Θα προσπαθήσουμε και εμείς με τις δυνάμεις και με τις δυσκολίες που έχουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα. Εδώ είναι τα προβλήματα και για τους εσπεριδοκαλλιεργητές. Κανένα έντομο δεν έλυσε την κατάσταση με τον μαύρο ακανθώδη. Κανένα έργο δεν έγινε για να μειωθεί το κόστος και όσοι αυτοκινητόδρομοι και αν έγιναν, βλέπουμε τα αγροτικά προϊόντα να μένουν εδώ. Παλιότερα μας έλεγαν είναι η «Κατάρα» και δεν φτάνουν στην Μακεδονία. Τώρα που έχει τον αυτοκινητόδρομο γιατί δεν φτάνουν; Γιατί πολύ απλά εισάγουν τζάμπα από το εξωτερικό και τα δικά μας τα “σκοτώνουμε” στις βιομηχανίες και στους μεγαλέμπορους. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Εξέφρασε έντονο προβληματισμό από την συρρίκνωση του πληθυσμού, το κλείσιμο σχολείων, καφενείων και καταστημάτων και μέσα στην πόλη της Άρτας και εκτίμησε ότι του χρόνου θα είναι λιγότεροι και οι αγρότες στην περιοχή αφού ο πληθυσμός βρίσκεται χωρίς χρήματα στην τσέπη.
«Μεγάλο ψέμα» της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ρύθμιση δανείων 720 αγροτών και Συνεταιρισμών. «Αυτό που εννοεί η Κυβέρνηση αγαπητοί συνάδελφοι είναι ότι τα δίνει στα funds», τόνισε εκτιμώντας ότι θα ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί σε χωράφια κτήματα, ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφεία, αγροτικά μηχανήματα.
Ζήτησε να σκεφτούν και αυτοί που δεν χρωστούν σήμερα και να τούς συμπαρασταθούν αφού πριν κάποια χρόνια κάποιοι άλλοι δεν χρωστούσαν όμως οι συνθήκες δυσκόλεψαν και σήμερα κινδυνεύουν. Χαρακτήρισε το Νομό ζωντανό νεκρό αφού μέσα από τα funds θα αλλάξουν χέρια μεγάλες περιουσίες που φτιάχτηκαν με ιδρώτα, με τον κόπο των παραγωγών, για να αναφέρει ως παράδειγμα συνεταιριστικές ιδιοκτησίες που ήδη έχουν αλλάξει χέρια.
Ο κ. Πεσλής ζήτησε από τους αγρότες να είναι σε επαγρύπνηση, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον μαρασμό στον οποίο έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή.