Αναρτήθηκε στις:30-07-24 13:22

Επιτελικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία στην επιλογή των Γ.Γ. και των Διοικητών από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. – Μύθος ή Πραγματικότητα;


Γράφει ο Θεόδωρος Γόγαλης*


Η Κυβέρνηση με ανακοίνωσή της παρουσίασε τους νέους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων καθώς και τους Διοικητές και Υποδιοικητές των επτά (7) υγειονομικών περιφερειών (Υ.Π.Ε.) της χώρας. Στην προκήρυξη για τις θέσεις των Διοικητών και Υποδιοικητών των Υ.Π.Ε. δεν αναφέρονταν κάποιο προσόν ή κάποια εμπειρία που να σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Στην ουσία επρόκειτο για μία φωτογραφική προκήρυξη, όπου η επιλογή των Διοικητών και Υποδιοικητών δεν ήταν αξιοκρατική και διαφανής. Εναργώς συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία τείνει να αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη της.

Αναφορικά με τους Γενικούς Γραμματείς, η Κυβέρνηση προέβη στην απαλλαγή των περισσοτέρων από τα καθήκοντά τους και στη μετακίνηση των υπολοίπων σε Υπουργεία, χωρίς ωστόσο να δοθεί από πλευράς της κάποια ενημέρωση αφενός για τους λόγους απαλλαγής αφετέρου για τους λόγους παραμονής και μετακίνησης σε νέες θέσεις. Θα κατέληγε λοιπόν κανείς στο συμπέρασμα ότι η απόδοση των Γενικών Γραμματέων αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κυβέρνησης. Επιπλέον, οι ίδιοι ασκούν διοίκηση τη στιγμή που δεν είναι εκλεγμένοι και δεν αποτελούν διοικητικά στελέχη καριέρας εν συγκρίσει με τους Υπουργούς που τουλάχιστον τους ασκείται - εν μέρει - κοινοβουλευτικός έλεγχος ως προς τη δραστηριότητά τους. Αναντίρρητα, οι Γ.Γ. αποτελούν μέρος του πολιτικού τμήματος της Διοικήσεως, όντας κομματικά στελέχη. Η ίδια περίπτωση ισχύει και για τους Γενικούς Γραμματείς των ΟΤΑ, οι οποίοι κινούνται στο ίδιο μοντέλο πολιτικής διοίκησης.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της βιβλιογραφίας, καταδεικνύεται από την επιστημονική κοινότητα ότι οι Γενικοί Γραμματείς πρέπει να είναι ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί που ασκούν ΗΓΕΣΙΑ. Μόνο έτσι μία χώρα θα είναι σε θέση να εφαρμόζει ορθές πρακτικές κατά τη διαχείριση των δημόσιων πολιτικών.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση έχει ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση που οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές, οι οποίες με τη σειρά τους επιφέρουν αδυναμία αντιμετώπισης των προκλήσεων που άπτονται των σύγχρονων δημόσιων πολιτικών.

Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση πορεύεται στον δρόμο του κομματισμού και του πελατειασμού και όχι του επαγγελματισμού. Κατά την προσωπική μου άποψη αλλά και την προσωπική μου τοποθέτηση που έλαβε χώρα στην ολομέλεια του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και των ΟΤΑ πρέπει να στελεχώνονται από άτομα της Δημόσιας Διοίκησης που διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία, ώστε να ανταποκρίνονται ορθά στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους, προς όφελος του πολίτη και των εργαζομένων καθώς και να προάγουν την αποτελεσματικότητα του εκάστοτε οργανισμού.

Κατά τα λοιπά, έχουμε επιτελικό κράτος, το οποίο υποτίθεται ότι συντονίζει. Τί άραγε;

*Θεόδωρος Γόγαλης, υπεύθυνος Τομέων Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας, Τύπου, Νεανικότητας και Οικονομικού ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Άρτας



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ