Μια άκρως πετυχημένη παράσταση παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα στην Άρτα, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δ. Αρταίων για τα Ελευθέρια, οι ηθοποιοί Σταύρος Νικολαΐδης, Θεοδώρα Σιάρκου, Βασίλης Κούκουρας και Πέτρος Γρύλλος. Πρόκειται για την παράσταση “Στους 2, τρίτος… χωρεί!” σε κείμενο και σκηνοθεσία του Σταύρου Νικολαΐδη. Είναι μια έξυπνη, ευρηματική παράσταση, που σου τραβάει την προσοχή από το πρώτο λεπτό. Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν εξαιρετικές, μα οφείλουμε να συγχαρούμε ακόμη περισσότερο τον κ. Νικολαΐδη (που έχει διασκευάσει το έργο, πρωταγωνιστεί και έχει αναλάβει την παραγωγή) για το έξυπνο, χιουμοριστικό κείμενο που απέδωσε στο χαρτί με κωμικά στοιχεία, αλλά και με γλαφυρότητα, σε βαθμό που ο θεατής δεν γίνεται να μην “γελάσει με την ψυχή του”. Το Αρτινό κοινό τίμησε την παράσταση με την παρουσία του, αφού κατάμεστο από κόσμο ήταν το υπαίθριο θέατρο στο Παραποτάμιο Πάρκο του Δ. Αρταίων, ενώ στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί δέχτηκαν το πιο θερμό χειροκρότημα όλων μας. Να συμπληρώσουμε ότι η περιοδεία συνεχίζεται με επιτυχία σε πολλές άλλες πόλεις το τρέχον διάστημα.
Εμείς συναντήσαμε τους ηθοποιούς πριν την παράσταση, κατά την επίσκεψή τους στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και είχαμε μαζί τους μια πολύ ενδιαφέρουσα ποιοτική συζήτηση για θέματα που αφορούν τους ιδίους αλλά και τον καλλιτεχνικό χώρο γενικότερα. Αναφερόμενος στην παράσταση, ο παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Σταύρος Νικολαΐδης μας δήλωσε “Είναι μια ωραία κωμωδία, όπου κατά κοινή ομολογία μας λένε όλοι ότι σε κάποια στιγμή έχουν δει κάποια φάση της ζωής τους. Είναι πέντε άνθρωποι που μπλέκονται, μέσα από την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων, σε ένα γαϊτανάκι ανατροπών με κάποια αστυνομική χροιά, με μια χειριστική γυναίκα που παίζει τους άντρες σαν κομπολόι και δυο άντρες που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα δίχτυα της”.
Σ. Νικολαΐδης “Μετά την περίοδο της πανδημίας, φαίνεται ότι είναι μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στο θέατρο. Παρατηρείται μια έξαρση, ο κόσμος δείχνει ότι του έλειψε το θέατρο, και αυτό το βλέπουμε και στην Αθήνα αλλά και στις περιοδείες”.
Σ. Νικολαΐδης “Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για εξέλιξη του θεάτρου, παρά περισσότερο για μετάλλαξη του χώρου. Νέα δεδομένα εμφανίστηκαν, πρέπει να συμβαδίζουμε με την εποχή μας είτε μας αρέσει είτε όχι, ήλθαν νέες καταστάσεις που επέβαλαν νέες συνθήκες στο θέατρο”.
Θ. Σιάρκου “Από τη στιγμή που καταργήθηκε η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, μεταπήδησαν στο δικό μας χώρο πολλοί επώνυμοι χωρίς να είναι ηθοποιοί και σε αυτό το σημείο εγώ προσωπικά θέλω να συγχαρώ τη Βίκυ Κουλιανού, δανείζομαι ας πούμε το όνομα της Βίκυς, η οποία από το χώρο του μόντελινγκ τελείωσε μια δραματική σχολή, ενώ υπάρχουν άλλοι που δεν το έχουν κάνει. Παρόλ’ αυτά, επειδή ανήκουν στην “αυλή” κάποιων ανθρώπων που ηγούνται του κυκλώματος του χώρου μας, καταφέρνουν να είναι στην επικαιρότητα χωρίς να τους αξίζει πραγματικά! Το ίδιο ισχύει και σε άλλους χώρους βέβαια, καθώς βλέπεις ακόμη κι ηθοποιοί που έχει “σβήσει το άστρο τους” να μεταπηδούν στο χώρο της πολιτικής μόνο και μόνο για να είναι στην επικαιρότητα.
Β. Κούκουρας “Όσον αφορά αυτή την εμβόλιμη κατάσταση των μη ηθοποιών στο χώρο το δικό μας, αυτό η πολιτεία δεν το έχει περιφρουρήσει, αλλά αντιθέτως το έχει ενισχύσει με την απόφαση της κας Μενδώνη να υποβαθμίσει τα πτυχία μας τα οποία ήταν ανωτέρας σχολής. Για μένα προσωπικά είναι ανήκουστο. Υπάρχουν κάποια θέματα περιφρούρησης του επαγγέλματος τα οποία άπτονται της κυβέρνησης εδώ και πολλά χρόνια, πρέπει να περιφρουρηθούν οι πρόβες, το ΙΚΑ, οι ώρες εργασίας, ποιοι παίζουν, ποιοι δεν παίζουν… Αν και βέβαια θεωρώ ότι αυτός που είναι να μην μείνει, δεν θα μείνει… Ωστόσο, ακούω συνεχώς ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει η σωστή περιφρούρηση του επαγγέλματος των ηθοποιών. Τώρα, όσον αφορά το θέμα της εξέλιξης, εγώ θεωρώ και πιστεύω ότι υπάρχει τεράστια εξέλιξη! Εμένα μου αρέσει αυτή η λέξη και θεωρώ ότι υπάρχει εξέλιξη και σε επίπεδο ηθοποιών, και σε επίπεδο σκηνοθετών, και σε επίπεδο συγγραφέων. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά ταλαντούχα άτομα…
Β. Κούκουρας “Οι βασικές διεκδικήσεις είναι οι πληρωμές των προβών, τα ένσημα και η περιφρούρηση των αδειών εξασκήσεως επαγγέλματος. Υπάρχει άλλο επάγγελμα που κάνεις δυο μήνες πρόβα και δεν πληρώνεσαι; Η οικονομική ενίσχυση από το κράτος πρέπει να είναι μεγαλύτερη προς τους θιάσους. Τώρα, αναφορικά με τα όσα είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας με το Me too, οφείλουμε αν αποτελούμε πρότυπα για τον κόσμο, να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη προσοχή τη συμπεριφορά μας, ώστε αυτή να περνάει και στον κόσμο μέσω της τηλεόρασης. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο, ωστόσο δυστυχώς πολλοί αντιμετωπίζουν “τους δαίμονές τους”. Είναι μεγάλη ευθύνη το να μπαίνεις στα σπίτια και να σε βλέπει μετά ο κόσμος και να σε χαιρετάει”.
Θ. Σιάρκου “Δεν θυσίασα την ηθική μου και έτσι το όνειρό μου να γίνω ηθοποιός δεν έγινε εφιάλτης! Κατάφερα να έχω ένα σωστό ισοζύγιο και κέρδισα και πολύ ωραίες φιλίες μέσα από αυτή τη δουλειά. Και γνωρίζοντας το χώρο εκ των έσω, αποφάσισα να δοκιμάσω να ασχοληθώ με την πολιτική και αφού εκλέχτηκα, είμαι εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού στο Δήμο Παλλήνης, στο πλευρό του Χρήστου Αηδόνη και ο σκοπός μου δεν έχει να κάνει με την αυτοπροβολή μου, αλλά με την επιθυμία μου να προσφέρω στον τόπο μου, να βελτιώσω το κομμάτι του πολιτισμού στο μέρος που ζω και μεγαλώνω τα παιδιά μου. Όσα παιδιά με πλησιάζουν και μου λένε ότι θέλουν να γίνουν ηθοποιός, εγώ τα συμβουλεύω να κυνηγήσουν το όνειρό τους, αλλά παράλληλα τα συμβουλεύω να εξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους και με κάποιο άλλο πτυχίο, γιατί όπως είπα πριν είναι ήδη κορεσμένο το επάγγελμα του ηθοποιού. Για να μην γίνει λοιπόν το όνειρό τους εφιάλτης και να πρέπει να κάνουν “εκπτώσεις”, καλό θα ήταν να εξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους και με κάτι άλλο”.
Β. Κούκουρας “Είναι σωστό αυτό που λέει η Θεοδώρα στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι “σοβαρό” να το αντιμετωπίζουμε έτσι και επανέρχομαι ξανά στην προάσπιση του επαγγέλματος από την πολιτεία, ώστε να έχουν τα νέα παιδιά το σθένος να παλέψουν για το όνειρό τους και να μην αναλώνονται δεξιά κι αριστερά για τα προς το ζην”.
Σ. Νικολαΐδης “Εγώ ρωτάω τα νέα παιδιά “γιατί θέλουν να γίνουν ηθοποιοί;”, διότι το να θέλουν να γίνουν γνωστοί δεν πρέπει είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να ξέρουν γιατί θέλουν να ασχοληθούν με την ηθοποιία”.
Σ. Νικολαΐδης “Συνεχίζουμε την περιοδεία μας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και είμαστε ήδη πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου και την ανταπόκρισή του στο έργο μας”.
Θ. Σιάρκου “Πέρα από την περιοδεία μας, εγώ θα ξεκινήσω γυρίσματα πολύ σύντομα για μια εβδομαδιαία σειρά στον Alpha, με τίτλο “Διάφανη Αγάπη”, με 32 επεισόδια , πρόκειται για μια αστυνομική σειρά με στοιχεία μεταφυσικά. Είμαστε αισιόδοξοι για αυτή τη δουλειά, όπου θα συμμετέχω στα 17 από τα 32 επεισόδια”.
Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία σε όλα τα επαγγελματικά σας σχέδια!