Αναρτήθηκε στις:12-06-24 14:24

Τμήμα ιερού λειψάνου του Αγίου Εφραίμ Κατουνακιώτη υποδέχθηκε το Μενίδι


Της Σοφίας Κασελούρη


Φωτό: Γαβριήλ ΛεπενιώτηςΜε την υποδοχή τμήματος του χαριτόβρυτου ιερού λειψάνου του νεοφανούς Αγίου της Εκκλησίας μας Εφραίμ του Κατουνακιώτη στην ενορία του Μενιδίου, μέσα σε μια ωραία αναστάσιμη εποχή και την παρουσία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού το γειτονικό και όμορφο Μενίδι έζησε την Κυριακή το βράδυ μοναδικές πνευματικές και αξέχαστες στιγμές!

Πλήθος κόσμου όχι μόνο από την περιοχή του Μενιδίου και των περιχώρων αλλά και από την Άρτα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα προσκύνησαν με ευλάβεια το ιερό τεμάχιο του οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου.

Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να ευλογηθεί ο τόπος και κατά την επίσημη αρχή της διακονίας του πατρός Θεολόγου, ο οποίος εντάχθηκε στην μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Με την είσοδο του ιερού λειψάνου πραγματοποιήθηκε κατανυκτικός εσπερινός παρόντος και του μητροπολίτη πρώην Άρτης Ιγνατίου και πάρα πολλών ιερέων από την μητρόπολη Αιτωλίας και την αντίστοιχη της Άρτας. Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Στρατού και του Λιμενικού. Από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας παραβρέθηκαν πολλοί προσκυνητές και μια ιδιαίτερη θρησκευτική αίγλη προσέφεραν πολλά νέα παιδιά ντυμένα με άμφια και εξαπτέρυγα τα οποία ακολουθούσαν τον μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό.

Αποσπάσματα από το κήρυγμα του κ.κ. Δαμασκηνού


Ο μητροπολίτης Αιτωλίας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον νεοφανέντα Όσιο της Εκκλησίας μας καθώς η Ιερά Σύνοδος κατόπιν προτάσεως στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την αποδοχή ενέταξε τον όσιο στην χορεία των οσίων και θεοφόρων πατέρων της Εκκλησίας μας.

Μια μεγάλη μορφή του Αγίου Όρους που έζησε στον δικό μας αιώνα και προσέφερε την πνευματική του στήριξη και την αγάπη του στα πνευματικά του τέκνα. «Αυτό το γεγονός», όπως επισήμανε ο μητροπολίτης κ.κ. Δαμασκηνός, «της ελεύσεως του ιερού λειψάνου αποτελεί και την επίσημη απαρχή της ευλογημένης παρουσίας στην κωμόπολη του Μενιδίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή την Αμφιλοχία του αγαπητού μας αδελφού και πλέον κληρικού πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτου του Θεολόγου ο οποίος προΐσταται και αυτής της ευλογημένης αρχιερατικής περιφέρειας.


Είχα την δυνατότητα να γνωρίζω τον πατήρ Θεολόγο και κυρίως την σπουδαία διακονία του δίπλα στον αξιόλογο και σεβάσμιο γέροντα μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο. Ο πατήρ Θεολόγος χαρακτηρίζεται για την απλότητα του χαρακτήρα του, την ιεροπρέπεια και την ιεραποστολική του δράση. Το ομολογιακό του φρόνημα που με την πραότητα και την αγάπη του γαλούχησε τα πνευματικά του τέκνα εις νομάς σωτηρίους προς δόξαν του Αγίου Θεού».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ευελπιστώ και προσδοκώ η παρουσία του να σηματοδοτήσει την πνευματική αφύπνιση όχι μόνο της ενορίας αλλά και ολόκληρης της Μητροπόλεως. Είμαι σίγουρος ότι ο πατήρ Θεολόγος θα προσφέρει τα καλύτερα. Θέλω δημόσια να πω και να τον ευχαριστήσω για την απόφασή του αυτή να έλθει σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και είμαι σίγουρος ότι ο τόπος αυτός θα τον αγαπήσει πολύ! Έτσι θα καταδεικνύεται ακόμη περισσότερο και η πνευματική του ωριμότητα».

Ο κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε το πολυπληθές εκκλησίασμα καθώς και τον διακεκριμένο ομιλητή Σπυρίδωνα Βασιλάκο ο οποίος ήλθε από τον Άγιο Λουκά Θήβας για να παρουσιάσει την μεγάλη σύγχρονη μορφή του Οσίου Εφραίμ που έζησε στον αιώνα μας.

Ο σεβασμιότατος Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τον πατέρα Θεολόγο


Με θερμά λόγια ο Σεβασμιότατος Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός τόνισε τα χαρίσματα του πατρός Θεολόγου και αναγνώρισε το ιεροκηρυκτικό του έργο, την πνευματικότητά του, απολαμβάνοντας πνευματικούς καρπούς, όπως είπε, στο κήρυγμά του από τα πολλά πνευματικά παιδιά του που τα στηρίζει με ξεχωριστό τρόπο καθ’ όλη την πορεία της ζωής του.

Γνώριμος με τον Σεβασμιότατο ο πατήρ Θεολόγος όταν ήταν πρωτοσύγκελος με πνευματικό ανάστημα δίπλα στον πολυσέβαστο γέροντα Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο όπου επήμανε τον Μητροπολίτη Άρτης για 30 συναπτά έτη.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Δαμασκηνός καθώς ο πατήρ Θεολόγος έχει ενταχθεί πλέον στο δυναμικό της Μητροπόλεώς του ως ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως και ως λειτουργός και πνευματικός καθοδηγητής του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου στο Μενίδι. Ο κ. Δαμασκηνός στο κήρυγμά του ευχήθηκε στον πατήρ Θεολόγου να ευλογήσει ο Θεός τη νέα του πορεία ώστε να αναδειχθούν τα πολλά του χαρίσματα προς δόξαν Θεού και ωφέλεια του πληρώματος της Εκκλησίας.

«Είμαι σίγουρος» τόνισε «πως θα προέλθουν πνευματικοί καρποί οι οποίοι θα καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο την πνευματική του ωριμότητα. Ευελπιστώ και προσδοκώ η έλευσή του να σηματοδοτήσει την πνευματική αφύπνιση της περιφέρειας προσφέροντας τις αγαθές του υπηρεσίες με επίκεντρο και αφετηρία το Μενίδι. Ο πατήρ Θεολόγος θα καταστεί άμεσος συναντηλήπτωρ και συνοδοιπόρος της Μητρόπολης». Τον ευχαρίστησε εγκάρδια για την απόφασή του να ενταχθεί στη Μητρόπολη του.

Ευχαριστίες του πατρός Θεολόγου


Με το πέρας της πνευματικής εσπερινής σύνταξης ο πατήρ Θεολόγος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Θεό και τις μεγάλες του ευχαριστίες στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό για την παρουσία του στην ενορία του Μενιδίου.


Ευχαρίστησε επίσης τον πατήρ Σπυρίδωνα Βασιλάκο για τον κόπο που έκανε να έρθει από τον Ευαγγελιστή Λουκά Θήβας στο Μενίδι και να προσφέρει λόγο καρδιακό και ωφέλιμο στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ο πατήρ Θεολόγος έκανε αναφορά και στη μεγάλη δωρεά της οικογένειας Κλέωνα Τσέτη και ιδιαίτερα ευχαρίστησε την κ. Σόνια Τσέτη η οποία προσέφερε τον κλιματισμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου σε αντικατάσταση του παλαιού.

Πατήρ Σπυρίδων Βασιλάκος


Διακεκριμένος κληρικός και ιεροκήρυκας με τεράστια ιεραποστολική και πνευματική δράση προσέφερε ζωντανό και επίκαιρο λόγο στο εκκλησίασμα και τους προσκυνητές που παραβρέθηκαν στο Μενίδι για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο ιερό τεμάχιο του Αγίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη.

Ο πατήρ Σπυρίδων ξεπέρασε τα όρια της Μητροπόλεώς του στον Άγιο Λουκά Θήβας με το συγγραφικό και κηρυκτικό του έργο και την παρουσία του ως ομιλητής και ιεροκήρυκας με πανελλαδική εμβέλεια. Συμμετέχει σε συνάξεις και ομιλίες πνευματικές διότι χειρίζεται με καταπληκτική ευστροφία και γνώση το θείο κήρυγμα.

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Μενίδι και με αφορμή την επίσημη έλευση του ιερού λειψάνου του Αγίου Εφραίμ ο πατήρ Σπυρίδων ανέλυσε το θέμα «Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης ο μαθητής της υπακοής, ο άγιος διδάσκαλος της ευχής», προσφέροντας πνευματική ωφέλεια στο εκκλησίασμα.

Η προσκύνηση του ιερού τεμαχίου του Αγίου Εφραίμ και η ομιλία του πατρός Σπυρίδωνος Βασιλάκου μας έδωσε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε την αγία βιωτή και πολιτεία της μεγάλης μορφής ενός Αγίου του αιώνα μας προσφέροντας πνευματική στήριξη.

Ο Άγιος Εφραίμ χαρακτηρίσθηκε ως έχων ιώβειο υπομονή. Αγαπήθηκε πολύ από τον άνθρωπο και πήρε όλα τα υπέροχα στοιχεία από τους γονείς του. «Αν δεν πεθάνει ο εγωισμός και το σκοτάδι πως να ζήσουμε στο φως;» διεμήνυσε στα πνευματικά του τέκνα ο όσιος Εφραίμ. Τίποτε δεν τον τάραζε καθώς είχε μόνο τον Χριστό.

«Να αισθανθούμε την αγία του βιωτή, να προσεγγίσουμε την απλότητά του, τον ανεξίκακο χαρακτήρα του και την αγάπη που πρόσφερε στον συνάνθρωπο και να τον μιμηθούμε» τόνισε ο ιεροκήρυκας πατήρ Σπυρίδων.

Σε ηλικία 16 ετών ο όσιος προσπάθησε να προσφέρει στην οικογένειά του ό,τι μπορούσε λέγοντας: «Δεν μπορώ να καταπιώ το ψωμί που είναι βουτηγμένο στον αγώνα του πατέρα μου ενώ ότι ζητούσε από τον Θεό του το χάριζε ως μοναχός έγινε φύλακας των αισθήσεων». Στο υπέροχο κήρυγμά του ο πατήρ Βασιλάκος με τον ξεχωριστό τρόπο και τον χειρισμό της θεολογικής του κατάρτισης κράτησε το εκκλησίασμα σε συγκίνηση και κατάνυξη προσφέροντας μεγάλη πνευματική ωφέλεια.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img