Ξεπερνάει κάθε προσδοκία η εγγραφή των συνταξιούχων που εξακολουθούν να εργάζονται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, καθώς ήδη έχουν φθάσει τις 78.000 και κάθε ημέρα αυξάνονται. Η κατάργηση της παρακράτησης μέρους της σύνταξης και η αντικατάστασή της με εισφορά επί του εισοδήματος από την εργασία είχε, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού με το προηγούμενο καθεστώς οι συνταξιούχοι που είχαν δηλώσει ότι συνεχίζουν να απασχολούνται ήταν περίπου 36.000. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, σε περίπτωση που αποφάσιζε ένας συνταξιούχος να εργαστεί, έχανε αμέσως το 30% της σύνταξής του – μάλιστα αυτό το ποσοστό μέχρι το 2019 ήταν 60%.
Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο οι συνταξιούχοι που δηλώνουν πως συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν να εργάζονται, από 1ης Ιανουαρίου 2024 λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Από τον μισθό τους ή το εισόδημά τους εάν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες – αγρότες, παράλληλα με τις προβλεπόμενες για όλους τους εργαζομένους ασφαλιστικές εισφορές, παρακρατείται μια ειδική εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, της τάξης του 10%. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, το μέτρο αυτό βοηθάει τους συνταξιούχους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αλλά και τη μελλοντική τους σύνταξη, καθώς ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης, αμέσως μετά τη λήξη της απασχόλησης, με νέα αίτηση του συνταξιούχου θα προσμετρηθεί στον συντάξιμο χρόνο και θα οδηγήσει σε αύξηση της σύνταξης. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον αρμόδιο για τα ασφαλιστικά θέματα υφυπουργό, το μέτρο μέχρι στιγμής έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία ακόμη και από αυτήν που είχαν αρχικά εκτιμήσει στο υπουργείο.
Αλλωστε, η πλατφόρμα λειτουργεί λιγότερο από 2,5 μήνες και αν ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων συνεχιστεί, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000. Αριθμός πολύ σημαντικός, καθώς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 είχαν καταγραφεί μόλις 36.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.
Η αύξηση του αριθμού οδηγεί τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες οι δηλώσεις θα φτάσουν πολύ κοντά στον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων που εργάζονται με μαύρη εργασία, καθώς άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης. Παράλληλα, βέβαια, όπως έχει δηλώσει και η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε ετήσια βάση το όφελος του νέου πλαισίου στην απασχόληση συνταξιούχων μπορεί να φθάσει και στις 3.500 ευρώ.
Η δήλωση είναι υποχρεωτική για 4 κατηγορίες συνταξιούχων:
1. Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι σήμερα.
2. Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 1.1.2024, ακόμη και εάν έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.
3. Οσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.
4. Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της.
Προσοχή! Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι που η αίτηση συνταξιοδότησής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.
Εκκρεμεί, ωστόσο, η σχετική τροπολογία προκειμένου να «θεραπευτεί» το παράδοξο που ισχύει σήμερα για τους εργαζομένους με αναπηρία που θέλουν να βγουν στη σύνταξη, καθώς ισχύει διάταξη που ορίζει ρητά πως πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, να περάσουν ΚΕΠΑ, να βγουν στη σύνταξη και στη συνέχεια να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εργαστούν.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε περίπτωση που μετά από έλεγχο διαπιστωθεί ότι συνταξιούχος εργάζεται χωρίς να το έχει δηλώσει, θα παρακρατηθούν 12 συντάξεις κύριες και επικουρικές. Ο κ. Τσακλόγλου με δηλώσεις του εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά την επόμενη τριετία.
Συντάξεις με οφειλές
Παράλληλα ο υφυπουργός προανήγγειλε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης από δικαιούχους με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.
Το όριο της οφειλής αυξήθηκε στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (από 20.000) και στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες (από 6.000). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής:
Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.
Με αυτήν ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του στις τράπεζες και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται. Στην πράξη, η αίτηση συνεπάγεται νόμιμη άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεών του και του φορολογικού απορρήτου.
Επίσης, δηλώνει τον αριθμό των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται, καθώς και ότι το υπόλοιπο αυτών των λογαριασμών κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (6.000 για τους αγρότες).
Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες και εντός 10 ημερών ανακτώνται στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις που τηρούνται σε αυτές, καθώς και την αξία αποτίμησής τους εάν πρόκειται για χρηματοοικονομικό προϊόν.
kathimerini.gr