Αναρτήθηκε στις:29-03-24 17:35

Συναινετικό και με ομοφωνία το κλίμα στη συνεδρίαση του ΔΣ Δήμου Αρταίων


Της Χριστίνας ΜπίζαΜε ομοφωνία «στέφθηκαν» στην πλειοψηφία τους οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Μαρτίου, όπου κυριάρχησαν τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, σε μια συνεδρίαση η οποία διεξήχθη σε κλίμα συναίνεσης και χωρίς έντονους διαξιφισμούς. Από την συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Καλή εξέλιξη για τη ΔΕΥΑΑ


Ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της ΔΕΥΑ λέγοντας: «Να ενημερώσω το Σώμα ότι υπήρχε μία Γενική Συνέλευση όλων των ΔΕΥΑ στην Κρήτη, στα Χανιά, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ήταν μία κρίσιμη Γενική Συνέλευση γιατί υπήρχε ένα προσχέδιο Νόμου το τελευταίο εξάμηνο από την Κυβέρνηση, για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ. Και όχι απλώς συγχώνευση αλλά το κρίσιμο ήταν ότι τις καταργούσε στην ουσία ως Νομικά πρόσωπα με την ίδρυση κάποιων Νομικού προσώπου περιφερειακά.

Υπήρχε στη Γενική Συνέλευση η παρουσία των περισσότερων Δημάρχων που έχουν ΔΕΥΑ ή που απλώς έχουνε κάποια Υπηρεσία ύδρευσης. Ήτανε κοινή η απόφαση που πάρθηκε να μην περάσουμε στην συγχώνευση χωρίς κρίση. Να μην περάσουμε στην κατάργηση. Υπάρχουν πολλές ΔΕΥΑ οι οποίες είναι μεταξύ τους σε διαφορετική κατάσταση, σε διαφορετική οικονομική και γεωγραφική κατάσταση και μία άκριτη χωρίς προδιαγραφές και προϋποθέσεις συγχώνευση θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Αντιλαμβάνεστε ότι για εμάς ως Δήμος Αρταίων το θέμα είναι κρίσιμο. Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΑ λειτουργεί ως επιχείρηση ύδρευσης, εξακολουθεί να αποτελεί μια υγιή επιχείρηση. Είναι μία επιχείρηση που προχωράει και σε αρκετά έργα αναπτυξιακά ώστε να μπορέσουμε και τα δίκτυα ύδρευσης να αντικαταστήσουμε σταδιακά, αλλά να εκσυγχρονιστούμε και με ηλεκτρονικούς υδρομετρητές και με καινούργιες εγκαταστάσεις, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε και τις παροχές και τις απώλειες νερού που έχουνε και όλα τα σχετικά».

Εκεί ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης ο υπεύθυνος ο κ. Γραφάκος όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αρταίων για να υπογραμμίσει: «Η απόφαση που πάρθηκε είναι να υπάρχει μία κοινή πρόταση όλων των ΔΕΥΑ, όλων των Δήμων και της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑ ώστε να είναι μία πρόταση που θα συζητηθεί με το Υπουργείο και πάνω της θα πατήσει ο καινούργιος νόμος της κυβέρνησης.

Μία πρόταση η οποία θα έχει τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι ότι δεν θα υπάρχει η κατάργηση των υπαρχόντων Νομικών Προσώπων. Θα διατηρηθούν με τη σύστασή τους οι ΔΕΥΑ που υπάρχουν.

Ο δεύτερος άξονας είναι ότι θα υπάρχει μία συγχώνευση ή συνένωση, γιατί κανόνας και αυτό που πρέπει να πατήσουμε και να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε όλοι οπωσδήποτε είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια γενική ολιστική διαχείριση του νερού. Πρέπει να υπάρχει μία ολιστική διαχείριση του νερού, κεντρική, ώστε να μην αντιμετωπίζεται ο καθένας ξεχωριστά ανάλογα με τα συμφέροντά του. Σαν κεντρικό άξονα σαν χώρα πρέπει να έχουμε μία ολιστική διαχείριση του νερού».

«Το τρίτο», όπως τόνισε ο κ Σιαφάκας είναι «να υπάρξει ένα στάδιο υλοποίησης που θα είναι τουλάχιστον τριετές. Ένα στάδιο υλοποίησης και προσαρμογής ώστε σε αυτό να μπορέσουν κάποιοι Δήμοι που δεν έχουν καταμετρητές, που είναι αχαρτογράφητοι κυρίως στα υγρόμετρα, που δεν έχουν τιμολόγηση, να βοηθηθούν από κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα και από κάποιες εταιρείες ώστε μετά από 2-3 χρόνια να φτάσουν σε ένα επίπεδο που να μπορούν ομοιόμορφα και χωρίς δυσκολίες να συγχωνευτούν με τις υπάρχουσες ΔΕΥΑ και να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση σε αυτό το κομμάτι».

Ο Δήμαρχος Αρταίων επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού και υπενθύμισε ότι η πρόταση συζητούνταν στις 27 Μαρτίου στην ΚΕΔΕ και θα κατατεθεί και στο υπουργείο όπου θα υπάρξει σχετική διαβούλευση για να καταλήξει λέγοντας: «Είναι μία θετική εξέλιξη γιατί κατάλαβε και η κυβέρνηση και το Υπουργείο μέσω και του Γενικού Γραμματέα αλλά και του υπουργού ότι είναι κοινή γραμμή και δεν θα μπορούσε, σε πρώτη φάση, να περάσει το αρχικό πλαίσιο που είχε. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα υπάρξει μία καλή εξέλιξη για τη ΔΕΥΑ τη δική μας».

Αυξημένες στο διπλό οι συμμετοχές στο «Δρόμο του Γιοφυριού»


Σε ανακοίνωση του ο Χρήστος Γιώτης, αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Αθλητισμού αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην αύξηση συμμετοχής στο διπλό γενικότερα στη διοργάνωση καθώς και στην συμμετοχή περισσότερων φυσιοθεραπευτών λέγοντας: «Το Σάββατο και την Κυριακή έχουμε τον «8ο Δρόμο του Γιοφυριού». Ήδη οι συμμετοχές αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν διπλάσιες από τα προηγούμενα χρόνια και στα 5 χιλιόμετρα και στα 21 χιλιόμετρα, αυξημένες και στη σκυταλοδρομία.

Επίσης μετά από ανάρτηση της αντιπολίτευσης στα Μέσα, για συγκεκριμένη επιστήμονα, έχουμε επιπλέον συμμετοχές από φυσικοθεραπευτές που θα έρθουν και από το Σύλλογο της Άρτας αλλά και από την Αθήνα. Θα έχουμε και επτά φυσικοθεραπευτές που θα στηρίξουν τη διοργάνωση για να μας βοηθήσουν».

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Η κ. Αγγέλα Τσώλα Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και πρόκειται να ξεκινήσουν ορισμένες δράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την παρουσίαση κοινωνικών δομών του Δήμου και τη διασύνδεσή τους με τις Υπηρεσίες Υγείας. Επιπλέον, από την 1η έως την 7η Απριλίου θα διεξαχθούν προληπτικές δράσεις και εξετάσεις στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας της Άρτας. Κλείνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με μία Εθελοντική Αιμοδοσία η οποία θα γίνει σε συνεργασία του Δήμου μας με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του».

Καταλήγοντας η κ. Τσώλα ανέφερε: «Σας καλώ όλους. Καλό είναι να το στηρίξουμε. Είναι μία ευκαιρία να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας. Στο δελτίο τύπου υπάρχουν οι ώρες για όλα τα ραντεβού. Θα χαρούμε πάρα πολύ να ακολουθήσετε τη δράση μας».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣimg