Αναρτήθηκε στις:28-02-24 12:42

Κοινό των Ηπειρωτών: «Έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των ΑΕΙ»


Συζήτηση έγινε, χθες, στο περιφερειακό συμβούλιο για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο, αναφέρει τις επιπτώσεις και τους κίνδυνους για τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα:

«Στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 27/2/2024 συζητήθηκε το θέμα που εισηγήθηκε στη συνεδρίαση η παράταξή μας «Κοινό των Ηπειρωτών και αφορά την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τις επιπτώσεις και τους κίνδυνους για τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων η κυβέρνηση επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας και υπόσχεται στις μη προνομιούχες λαϊκές οικογένειες «οικονομικά συμφέρουσες» σπουδές στον τόπο κατοικίας τους, ενώ οι σπουδές αυτές μπορούν να είναι δωρεάν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η δωρεάν φοίτηση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί απλώς μια στήριξη στους φτωχούς και στους αδυνάτους. Αποτελεί κατεξοχήν μέσο διεύρυνσης της συμμετοχής στη γνώση και επομένως μέσο καλλιέργειας, προόδου και ανάπτυξης.

Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που επιχειρεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει, παραβιάζοντας και το Σύνταγμα, θα βλάψει σοβαρά τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Γιατί από τους φοιτητές που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, θα μπορούν στο μέλλον να έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπου εκεί το σύστημα πρόσβασης θα είναι διαφορετικό. Με το αντίτιμο φυσικά το οποίο θα ρυθμίζεται από τους νόμους της αγοράς.

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο οποίο πάνω από το 80% των φοιτητών προέρχονται από περιφέρειες εκτός της Ηπείρου και το 50 % εξ αυτών κατάγονται από την Αττική και Μακεδονία, δημιουργούνται συνθήκες απομείωσης του φοιτητικού πληθυσμού στο μέλλον, αφού τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα εγκατασταθούν κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα προσελκύσουν πολύ περισσότερο κόσμο και σιγά- σιγά τα περιφερειακά τμήματα θα οδηγηθούν σε μαρασμό.

Το μεγάλο πρόβλημα που η κυβέρνηση δεν θέλει να λύσει, είναι η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων η οποία σήμερα είναι στο 1/3 αυτής του 2009 και η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στην Ελλάδα είναι 1.780 ευρώ έναντι 10.132 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο. Ο συρρικνωμένος προϋπολογισμός και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκαλεί αδυναμία συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κτιριακών υποδομών του Ιδρύματος.

Οι επερχόμενες αλλαγές στην πραγματικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -ειδικότερα μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης- δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς και ανησυχίες τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στο σύνολο της Ηπειρωτικής κοινωνίας που εδώ και δεκαετίες έχει συνδεθεί με ισχυρούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και γνωρίζει την αξία και τη συνεισφορά του στον τόπο.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να είναι η δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των ΑΕΙ, με ενίσχυση των υποδομών κτιριακών και ερευνητικών, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας με δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών, ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων, καθώς και πλήρη στελέχωση των κενών με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα της Πανεπιστημιακής κοινότητας, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών, αγώνα για την υπεράσπιση και ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣimg