Αναρτήθηκε στις:28-02-24 11:10

Αιμίλιος Αντωνάκης: «Δίνουμε καθημερινούς αγώνες ενάντια στα προβλήματα του Δήμου μας!»


Συνέντευξη στην Ειρήνη ΚατσούλαΜια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Αιμίλιος Αντωνάκης, ο οποίος πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στα Υπουργεία όσο βρίσκεται κάθε φορά στην Αθήνα, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και να θέσει επί τραπέζης, κατά τις συναντήσεις του με Υπουργούς και Υφυπουργούς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού μας μίλησε για τους συνεχείς αγώνες της Δημοτικής Αρχής, ώστε όχι μόνο να διατηρηθεί το έργο που έχει γίνει στο Δήμο όλα αυτά τα χρόνια της θητείας τους, αλλά και να εξελιχθεί αυτό με νέες δράσεις και νέα οράματα.

Κύριε Αντωνάκη, ποια προβλήματα και σε ποιους τομείς έχετε εντοπίσει ως Αντιδήμαρχος πολιτισμού;


Θα σας πω κατ’ αρχήν, ότι εκλέγομαι για τρίτη θητεία ως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο μας, οπότε γνωρίζω αρκετά πράγματα για τα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο μας γενικότερα, και ως εκ τούτου και κάποια θέματα που αφορούν τον τομέα του πολιτισμού, που παίρνει σάρκα και οστά, για πρώτη φορά. Ο Δήμος μας, αποτελείται από 16 χωριά και 85 οικισμούς. Είναι από τους πιο φτωχούς Δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βάσει στατιστικών, με μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων. Ο Δήμος μας είναι η μικρογραφία του κράτους. Η ανεργία, η ακρίβεια, η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού είναι μερικά από τα κύρια προβλήματα, που μαστίζουν όλη την περιοχή. Ως επί το πλείστον, οι Δημότες μας ασχολούνται με την κτηνοτροφία, λιγότερο με τη γεωργία τα τελευταία χρόνια και στα χωριά που είναι ημιορεινά, ασχολούνται κυρίως με την μελισσοκομία και την καλλιέργεια ελιάς. Υπάρχουν επίσης και κάποιες μικρές επιχειρήσεις διαφόρων επαγγελμάτων. Αν ξεκινήσουμε από τα γενικότερα, θα σας πω ότι είναι πολλά και διάφορα τα προβλήματα. Κύρια είναι οι δρόμοι, η εσωτερική οδοποιία και οι συνδέσεις των χωριών και οικισμών μεταξύ τους. Ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι ακόμη χωματόδρομοι, με αποτέλεσμα η μετάβαση των ανθρώπων στις καλλιέργειές τους και στα κοπάδια τους να είναι αρκετά δύσκολη και επίπονη. Παρ’ όλες τις δέουσες προσπάθειες που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια στα αρμόδια Υπουργεία, η βοήθεια που είχαμε ήταν μικρότερη της αναμενόμενης. Υπάρχει αρκετά μεγάλη ανεργία, γιατί δεν υπάρχουν δουλειές που να μπορούν να απορροφήσουν έστω ένα μεγάλο μέρος από τους εναπομείναντες νεότερους στα χωριά μας.

Τα αγροτικά μας ιατρεία σχεδόν δεν λειτουργούν όπως παλαιότερα. Ο Δήμαρχος και εμείς μαζί του, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες με σωρεία εγγράφων, αλλά και παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που χρειάζονται οι Δημότες μας. Όταν με το καλό έρχονται κατά περιόδους ιατροί, μετακινούνται δήθεν προσωρινά, είτε στο Νοσοκομείο της Άρτας είτε στο κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης, και μένουν σχεδόν μόνιμα με τη δικαιολογία λόγω αναγκών. Κατά την άποψή μου, εάν η Πολιτεία δεν πάρει γρήγορα κάποιες γενναίες αποφάσεις όπως αποκέντρωση κάποιων Υπουργείων στην Επαρχία, όπως κίνητρα για αποκέντρωση προς την Επαρχία κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων και στη συνέχεια, κίνητρα για αποκέντρωση Δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, δυστυχώς η Επαρχία θα συρρικνωθεί. Ήδη η τελευταία απογραφή πληθυσμού έδειξε αυτό που σας αναφέρω.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στον τομέα σας;


Οι προτεραιότητες στον τομέα μου είναι να ξεκινήσω μία σειρά συναντήσεων με διάφορους φορείς, Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών μας, τους Προέδρους των Κοινοτήτων, και συνδημότες, προκειμένου να ταξινομήσουμε και ιεραρχήσουμε τα Ιστορικά μνημεία και γεγονότα, με προσπάθεια και αγώνα, να φτάσουμε στο σημείο να αναδείξουμε τα χωριά μας, στο βαθμό που τους αξίζει. Σε αυτόν τον αγώνα, δεν περισσεύει κανείς. Ακόμα και η Αντιπολίτευση μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια. Αν χρειαστεί θα επισκεφθούμε και κάποια αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ζητήσουμε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στα ιστορικά μας μνημεία, μοναστήρια, πετρογέφυρες, περαταριές, και όπου αλλού είναι αναγκαίο, ακόμα και κάποια έργα υποδομής. Θα κάνουμε μια καμπάνια διαφήμισης με φυλλάδια που να αναφέρουν για το κάθε χωριό ξεχωριστά κάποια ιστορικά μνημεία με ιστορικά γεγονότα, και θα τα μοιράζουμε σε κάθε εκδήλωση, σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας, του Νομού Άρτας και όλης της Ηπείρου, στη Βουλή των Ελλήνων και σε γραφεία τουρισμού. Επίσης, θα δημιουργήσουμε σποτάκια που θα τα ανεβάσουμε στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Ποιες δράσεις και ενέργειες στον τομέα του πολιτισμού ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν ολοκληρώθηκαν, και τώρα περνάνε στη δική σας ευθύνη να ολοκληρωθούν;


Δράσεις και ενέργειες έχουν γίνει αρκετές από τα προηγούμενα χρόνια. Η ευθύνη η δική μου, μαζί με τον αφανή ήρωα Δήμαρχό μας Περικλή Μίγδο, είναι να συνεχίσουμε με μεγάλη προσπάθεια, το έργο που υπάρχει μέχρι σήμερα για το κάθε χωριό και να το φτάσουμε σε ένα σημείο, που να αναδείξουμε την ιστορία μας όσο γίνεται πιο πολύ, μέχρι να έχουμε στο Δήμο μας το επιθυμητό αποτέλεσμα, εκτός των άλλων τον ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό. Αυτός είναι ένας από τους στόχους μας και γι’ αυτό, όσες δράσεις έγιναν τα προηγούμενα έτη δεν μένουν στάσιμες, αλλά έχουμε πρόγραμμα να τις εξελίξουμε κι άλλο…

Για παράδειγμα, έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις σε πολλά χωριά που έχουν κάποια ιστορικά μνημεία όπως για παράδειγμα οι γιορτές του Σέλτσου, οι οποίες πήραν μεγαλύτερη απήχηση με τον ερχομό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Στη Σκουληκαριά τη γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη, έχουμε κάθε προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου μια σειρά από εκδηλώσεις. Στη Μεγαλόχαρη έχουμε κάθε 15 του Γενάρη εκδηλώσεις για την επανάσταση των Ραδοβιζίων. Στη Μονή Ροβέλιστας γιορτάζουμε κάθε αρχές Αυγούστου, και όχι μόνο. Στην Καστανιά έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, και συνεχώς αναβαθμίζεται η γιορτή κάστανου και τσίπουρου, συνήθως ένα Σαββατοκύριακο μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Σε όλα σχεδόν τα χωριά, γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ως Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, έχουμε αδελφοποιηθεί με τους Δήμους Μεσολογγίου, Μυτιλήνης και Φυλής, με τους οποίους έχουμε πλήρη συνεργασία.

Στην αναβάθμιση όλων αυτών των εκδηλώσεων, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος ήταν και συνεχίζει να είναι το στήριγμά μας όχι μόνο για το Σέλτσο, αλλά και για τη Σκουληκαριά, τη γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη, τη Μεγαλόχαρη, τη Μονή Ροβέλιστας, όπως επίσης και για τα πέτρινα γεφύρια, τις περαταριές, για δρόμους, για όλα τα χωριά μας, όπου υπάρχουν προβλήματα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια όπου χρειαστεί, είναι κοντά μας και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς. Επίσης κατά περιόδους μας έχουν βοηθήσει όλοι οι πολιτικοί του Νομού μας με το δικό τους τρόπο. Θα πρέπει να αναφέρω και τους Δημάρχους Αρταίων, Ν. Σκουφά, Κεντρικών Τζουμέρκων και Ζηρού, που όπου τους χρειαστήκαμε, ήταν δίπλα μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα μπορούσαμε να πάμε μπροστά, αν δεν είχαμε κοντά μας τους πολιτιστικούς συλλόγους, όπως την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, το Σύλλογο Γρεβιωτών Πηγών, το Σύλλογο Κάτω Συνοικιών Μεγαλόχαρης, τους Συλλόγους Καστανιάς, Ελάτης, Μεσοπύργου, Βελενζικού, Διχομοιρίου, Ρετσιανών, Σκουληκαριάς, Διασέλου, Άνω Πέτρας, Δημαριού, Κλειδίου, της Ηγουμένης της Μονής Ρουβέλιστας, το Σύλλογο Γυναικών “Λένω Μπότσαρη”, την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας, τον Μητροπολίτη Άρτας κύριο Καλλίνικο, και άλλους φορείς. Σε όλη αυτή τη συστράτευση θα αναφερθώ και στον συνδημότη μας Αντώνη Κοσσυβάκη, ο οποίος διαμένει και εργάζεται στις Βρυξέλες, και όπου χρειάζεται με το δικό του τρόπο, βοηθάει τα μέγιστα το Δήμο μας. Έχουμε και άλλον έναν πατριώτη και συνδημότη μας, τον Αριστείδη Λαυρέντζο, που διαμένει στις Βρυξέλλες, και που μας έχει βοηθήσει όποτε και όταν χρειάστηκε, με το δικό του τρόπο. Σε αυτή τη συνέντευξη, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε έναν άνθρωπο που έκανε τα ΠΑΝΤΑ προκειμένου το Μοναστήρι του ΣΕΛΤΣΟΥ, να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, αναφέρομαι στο Μακαριστό Ιερέα των Πηγών Γεώργιο Φώτο, ο οποίος μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, έδινε διπλό αγώνα. Έναν για το ΣΕΛΤΣΟ που αγαπούσε και αγωνιζόταν με πάθος και λατρεία, και τον δεύτερο για τη ζωή του.

Ποιες είναι οι εξελίξεις για την ανάδειξη της Σκουληκαριάς, ως γενέτειρας του Γ. Καραϊσκάκη;


Εμείς ως Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, με επικεφαλής τον Δήμαρχό μας, δίνουμε αγώνες καθημερινά σε αυτόν τον τομέα. Δεν υπάρχει εκδήλωση που γίνεται για τον Γ. Καραϊσκάκη και να μην έχουμε φυσική παρουσία. Στη Σκουληκαριά, στην Άρτα, στην Αθήνα, στο Κερατσίνι, στη Σαλαμίνα, και όπου αλλού προκύψει κάποια εκδήλωση. Στο πλευρό μας έχουμε ΠΑΝΤΑ την Αδελφότητα Σκουληκαριτών.

Υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Ηπείρου και άλλους φορείς, ή μήπως όχι για την ανάδειξη της Σκουληκαριάς ως γενέτειρας;


Ασφαλώς και υπάρχει από μεριάς Περιφέρειας, όπως είπα σε προηγούμενη αναφορά μου και όλων των φορέων. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι, η Περιφέρεια Ηπείρου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, έχει χρηματοδοτήσει με σεβαστά ποσά το Σέλτσο, το δρόμο προς το Μοναστήρι, τα κελιά, τη συντήρηση του Μοναστηριού, όπως για τη συντήρηση του Μοναστηριού της Σκουληκαριάς, καθώς και για κάποια σημεία κοντά στο Ναό, που υπήρχε καθίζηση του εδάφους. Επίσης έχει εγκρίνει κατά περιόδους πιστώσεις για τη Μονή Ροβέλιστας, για το δρόμο, όπως και για τη συντήρηση του Μοναστηριού της Μεγαλόχαρης.

Ποιο το όραμά σας για το Δήμο σας;


Το όραμά μου είναι, όταν θα έχω ολοκληρώσει τη θητεία μου ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, να έχω κάνει πολλά βήματα, να βλέπω στα χωριά μας περισσότερα έργα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς επισκέπτες στα ιστορικά και θρησκευτικά μας μνημεία, και όλοι να θεωρούν ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο σε αυτόν τον τόπο! Τα οράματα όμως δεν τελειώνουν ποτέ, και έτσι πρέπει...

Ένα μήνυμα προς όλους τους συνδημότες σας;


Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους τους συνδημότες μου είναι να έχουν υπομονή, σωστή κρίση, να εκφράζουν τις απόψεις τους όπου και όποτε χρειάζεται χωρίς επηρεασμούς, να υπάρχει αγάπη μεταξύ των συμπολιτών μου, αλληλοβοήθεια και στο τέλος, θα είμαστε όλοι κερδισμένοι! Διαβεβαιώνω δε όλους, ότι θα είμαι Αντιδήμαρχος Πολιτισμού όλων των χωριών και όλων των συνδημοτών μας!!!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣimg