Αναρτήθηκε στις:20-11-23 13:22

ΕΦΕΕΑΦ: Έντονη αντίθεση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Την έντονη αντίθεσή της προς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εκφράζει η Ένωση Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας (ΕΦΕΕΑΦ). Στη σχετική ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, κρίνει το νομοσχέδιο ως αναχρονιστικό, άδικο, και αντισυνταγματικό, επικρίνοντας την αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών και επισημαίνοντας την ανισότητα στη μεταχείριση μεταξύ αυτοαπασχολούμενων και εταιριών. Τονίζει, επίσης, την αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου και εκφράζει την ανάγκη για διάλογο με τους φορείς της αγοράς. Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται σε διαβούλευση μόνο σύγχρονη μεταρρύθμιση δεν είναι. Αντιθέτως αποτελεί επιτομή αναχρονισμού και οπισθοδρόμησης στο βωμό της δήθεν απονομής φορολογικής δικαιοσύνης. Είναι ένα μέτρο κατάφωρα άδικο και οριζόντιο και κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας καθώς το άρθρο 4 παρ.5 του Συντάγματος κατοχυρώνει την φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και όχι την τεκμαρτή! Αλήθεια είναι άξιο απορίας πώς εν έτει 2023, στο απόγειο του πολυδιαφημισμένου ψηφιακού κράτους και των νέων εργαλείων ελέγχου, γίνεται προσπάθεια νομοθέτησης τέτοιου τερατουργήματος και με αναδρομική ισχύ μάλιστα. Πρόκειται απλά για ομολογία αποτυχίας του ελεγκτικού μηχανισμού.

Είναι πρωτοφανής η αντιμετώπιση του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας εκ προοιμίου ως φοροφυγάδες και η ταυτόχρονη ταύτιση με τους μισθωτούς χωρίς όμως να υπάρχουν στην περίπτωσή τους οι αντίστοιχες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις. Μάλιστα, το νέο τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται με βάση το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης και έρχεται να προστεθεί σε άλλα δύο ήδη υφιστάμενα τεκμήρια: τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος. Η σωρευτική εφαρμογή τριών (!) τεκμηρίων έχει ως αποτέλεσμα η φορολόγηση να μην έχει πλέον καμία απολύτως σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα κατά παράβαση της βασικής συνταγματικής επιταγής. Τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος θα είναι μάλλον καταστροφικά και με μεγάλο αντίκτυπο στους εργαζόμενους της χώρας.

Η ταξική και τοξική ταυτόχρονα στόχευση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, γίνεται ακόμη εμφανέστερη εάν αναλογιστούμε τη δυσμενή μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων έναντι των νομικών προσώπων/εταιριών:

Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών στην Ελλάδα είναι ζημιογόνος, υπαγόμενες μάλιστα σε ευνοϊκότερους φορολογικούς συντελεστές έναντι των ατομικών επιχειρήσεων, ουδείς κυβερνητικός παράγων προβληματίστηκε για το πώς οι εταιρίες αυτές επιβιώνουν αφήνοντας τις στο απυρόβλητο, όπως και τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις Κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα ως φοροφυγάς.

Εκφράζουμε λοιπόν την έντονη αντίθεσή μας στις φορολογικές εξαγγελίες ζητώντας την άμεση απόσυρσή τους. Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έστω και την ύστατη στιγμή να λογικευτεί και να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της αγοράς. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν καθοριστεί για την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023,από κοινού με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img