Αναρτήθηκε στις:19-09-23 15:48

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια συνάντηση Χορευτικών Ομάδων στη Λάρισα από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου


Συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ» ΘεοδωριάνωνΤης Σοφίας Νάκη - Κασελούρη


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων της παράδοσης «Χορόκυκλος» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο Πλατανουλίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος», την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων διοργάνωσαν από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Χορευτικών Ομάδων στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεοδωριάνων «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ». Φίλοι και λάτρεις της παράδοσης με δυναμική παρουσία κατέκλυσαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας το κέντρο της Λάρισας με σύνθημα την επιστροφή στην παραδοσιακή μουσική.

Συνδετικός κρίκος των δύο Συλλόγων της Λάρισας είναι ο χοροδιδάσκαλος Βασίλης Ζιώγας ο οποίος με τους συνεργάτες του από το 2015 έχτισαν λιθαράκι - λιθαράκι τις επιτυχίες οι οποίες έρχονταν η μια μετά την άλλη. Βασικός στόχος του τα παραδοσιακά γλέντια με τους πολίτες που τα αγάπησαν. «Το όραμα έγινε πραγματικότητα» μάς είπε ο οραματιστής Βασίλης Ζιώγας «και ικανοποίησή μας είναι ότι φθάσαμε να πάμε παραπέρα. Μας στηρίζουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη την Θεσσαλία και από διάφορες περιοχές έρχονται μεγάλες και μεμονωμένες παρέες γι’ αυτό το γλέντι. Βέβαια υπάρχουν και αντιδράσεις από κόσμο διότι σταθήκαμε σε αυτό τον τρόπο διασκέδασης αλλά εμείς κλείνουμε τα ώτα μας».

Περιφέρεια και Δήμος στο πλευρό των δύο Συλλόγων


Ουσιαστική είναι η στήριξη Περιφέρειας κα Δήμου Λάρισας καθώς ήταν και οι συνδιοργανωτές της μεγάλης εκδήλωσης. Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Πινακάς ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις απολαμβάνοντας το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι δύο Σύλλογοι, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να βγει το υπέροχο αποτέλεσμα. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η Περιφέρεια κατάφερε να κάνει την Λάρισα προορισμό και όχι πέρασμα ενώ η δυναμική παρουσία της την χαρακτήρισε παραδοσιακή πόλη. Στηρίζουμε τον πολιτισμό, στηρίζουμε τον παραγωγικό χώρο και τον τόπο απλά, λιτά και ταπεινά. Στηρίζουμε τον άνθρωπο του κόπου, του μόχθου και του ιδρώτα πραγματοποιώντας και έργα υποδομής». «Είμαστε κοντά και θα στηρίζουμε τους δύο Συλλόγους», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Πινακάς, «σε όλες τις εκδηλώσεις. Στόχος μας είναι η καθιέρωση της μεγάλης γιορτής. Ήρθαμε και θα μείνουμε. Η αρχή έγινε και η 2η μεγάλη συνάντηση… μαγειρεύεται».

Άψογη συνεργασία δύο Συλλόγων


Επιτυχημένη, από κάθε πλευρά, ήταν η εκδήλωση στην Λάρισα καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων της παράδοσης «Χορόκυκλος» ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος» που ιδρύθηκε το 2005 σε μια άψογη συνεργασία κατάφεραν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Έτσι την πρώτη ημέρα όλοι οι χορευτές (περίπου 1.200 άτομα) με πατινάδα περιδιάβηκαν τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας υπό τους ήχους σπουδαίων, παραδοσιακών καλλιτεχνών ενώ η δεύτερη ημέρα, εκτός από τις εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία Ταχυδρομείου, περιλάμβανε την μεγάλη γιορτή στην θέση Πλατανούλια.


Οι παραδοσιακοί καλλιτέχνες


Συναντήσαμε στην εντυπωσιακή γιορτή της Λάρισας τα σπουδαιότερα ονόματα της ηχητικής παράδοσης τα οποία στην τεράστια έκταση στα Πλατανούλια σπουδαίοι καλλιτέχνες κράτησαν το γλέντι για περίπου 3.500 παρευρισκόμενους μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Έπαιξαν οι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κοτσίνης και Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος κλαρίνο. Γιώργος Μαρινάκης βιολί. Κώστας Φιλιππίδης λαούτο. Κώστας Μεραντάκης κρουστά. Ευάγγελος Δωρόπουλος γκάιντα. Βασίλης Μουρτιάδης λύρα. Γιάννης Κουσουλάκης ακορντεόν Πόντου. Δημήτρης Παληογιάννης και Βαγγέλης Δημούδης τραγούδι. Σταυρούλα Δαληάννη και Λευκοθέα Φιλιππίδη, κόρη του μεγάλου Νίκου Φιλιππίδη τραγούδι. Ο Αντώνης Κυρίτσης, ένα μεγάλο όνομα του παραδοσιακού πενταγράμμου, ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι κατέκλυσαν την τεράστια πίστα.

Και γιορτή αχλαδιού


Με σκοπό την προβολή ενός σπουδαίου προϊόντος, του αχλαδιού, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανουλίων «Άγιος Χαράλαμπος» κατάφεραν να διοργανώσουν το Σάββατο το βράδυ την μεγάλη γιορτή όπου μοιράσθηκαν εκατοντάδες κιλά από κάθε ποικιλία αχλαδιού στους παρευρισκόμενους. Εκεί έγινε και το επίσημο τραπέζι για όλους. Στους χαιρετισμούς των επισήμων τονίσθηκε η σημασία της καλλιέργειας του υπέροχου φρούτου και με σκοπό την αναβίωση κάθε χρόνο της μεγάλης γιορτής. Στον άψογο φωτισμό και ήχο ήταν ο Γιώργος Αραμπαντζής. Στους χαιρετισμούς τονίσθηκε η σημασία της καλλιέργειας και η στήριξη που παρέχεται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου καθώς παράγεται το 60% της εμβληματικής παραγωγής. Ο Δήμος βρίσκεται ενεργά στο πλευρό των αγροτών με το αχλάδι να είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Ο δήμαρχος Τυρνάβου Ιωάννης Κόκουρας διατηρεί την καλύτερη σχέση με τους Συλλόγους.

Η «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ»


Ιδιαίτερα απολαυστικό από κάθε πλευρά ήταν το τριήμερο της συμμετοχής του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ». Η δυναμική παρουσία και η εργατικότητα που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Γιάννη Παπαγιάννη είχε ως αποτέλεσμα ο Σύλλογος με τα χορευτικά του να απολαύσει τα εύσημα. Την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία ο πρόεδρος τραγούδησε πολύ επιτυχημένα τον παραδοσιακό χορό «Ψηλά στην Κωστηλάτα» όπου οι χορευτές χόρεψαν και καταχειροκροτήθηκαν. Στην μεγάλη γιορτή ήταν παρών και ένας από τους δάσκαλους της «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ» ο Πέτρος Γεωργάρας σπουδαίος πρωτοχορευτής και διδάσκαλος ο οποίος με τα δύο υπέροχα αγόρια του χόρεψαν εντυπωσιακούς χορούς της φουστανέλας. Την Παρασκευή ο Κώστας Βεδούσης ήταν στο κλαρίνο, ο Θάνος Ρούμπης στο βιολί, ο Βασίλης Σαραντινός στο τραγούδι και στα κρουστά, ο Δημήτρης Παληογιάννης στο λαούτο ενώ τον Σάββατο στην πλατεία Ταχυδρομείου ένα από τα καλύτερα κλαρίνα της Ελλάδας ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος ξεσήκωσε το κέντρο, ο Γιάννης Κουσουλάκης στο βιολί και στην τρομπέτα. Επίσης στο λαούτο ο Τάκης Παληογιάννης, στα κρουστά ο Αντώνης Ζάχος ενώ τραγούδησε υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια η Θεοδώρα Καραδήμου.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων


Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος» Σοφία Χαραμούσου - Μούντζια η οποία στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους συνεργάτες της και τους δεκάδες εθελοντές οι οποίοι ήταν άψογοι στην εξυπηρέτηση χιλιάδων παρευρισκόμενων. Ευχαρίστησε επίσης και τους χορηγούς που προσέφεραν όλα τα φρούτα. Το Δ.Σ. του Συλλόγου απαρτίζουν οι: Σοφία Χαραμούσου – Μούντζια (πρόεδρος), Βασιλική Ρίζου (αντιπρόεδρος), Αγγελική Ζιαγκοβά (γραμματέας), Ελένη Ζαμπόγια (ταμίας) και Ελένη Γαρού (μέλος). Την τρίτη ημέρα της μεγάλης γιορτής συμμετείχαν επίσης σπουδαίοι καλλιτέχνες. Την κάλυψη του όλου προγράμματος είχε αναλάβει με επιμέλεια ο «Τύρναβος Press».

Η επόμενη χρονιά


Υψηλοί ήταν οι στόχοι των δύο Συλλόγων της Λάρισας καθώς έχει ορισθεί ήδη και η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Χορευτικών Ομάδων 30 και 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου 2024. Στην πρώτη συνάντηση πήραν μέρος πάνω από 1.200 χορευτές από όλη την Ελλάδα με την δυναμική παρουσία 30 χορευτικών τμημάτων και πάνω από 4.500 φίλων της παράδοσης καθώς όπως επισημάνθηκε οι άνθρωποι εκεί είναι το κεφιού και του γλεντιού. Δάσκαλοι των δύο συνεργαζόμενων Συλλόγων ήταν ο Βασίλης Ζιώγας και η Μαρία Δασκαλάκη. Δάσκαλοι του Συλλόγου «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ» είναι ο Πέτρος Γεωργάρας και ο Θανάσης Βάσσιος. Το πρόγραμμα των δύο ημερών και την παρουσίαση επιμελήθηκε άψογα η Ελένη Εμμανουηλίδου.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img