Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς στην ΠΕ Άρτας.
Στην επιστολή τονίζονται τα εξής: «Ύστερα από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΔΑΟΚ Π.Ε. Άρτας το τρέχον έτος σε όλες τις ζώνες ελαιοκαλλιέργειας του Νομού, τόσο την Άνοιξη την περίοδο της ανθοφορίας, όσο και μετέπειτα μετά την καρπόδεση μέχρι σήμερα διαπιστώσαμε τα εξής: Σε ποσοστό άνω του 85% παρατηρείται το φαινόμενο της ακαρπίας στις ελιές τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Η κύρια ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στη Π.Ε. Άρτας είναι η «Κονσερβολιά Άρτας ΠΓΕ» και οι απαιτήσεις του δένδρου σε ψύχος είναι 1100 τουλάχιστον ώρες κάτω των 7,2⁰C κατά τη χειμερινή περίοδο.
Οι ασυνήθιστα αυξημένες θερμοκρασίες, που επικράτησαν στην περιοχή, από τον Νοέμβριο του 2022 και ο ήπιος χειμώνας που ακολούθησε, συνετέλεσε στην μη διαφοροποίηση, των ανθοφόρων οφθαλμών.
Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 45.000 στρέμματα ελιάς, από τα οποία τα 38.000 για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και τα 7.000 για παραγωγή ελαιόλαδου, ενώ η «Κονσερβολιά Άρτας ΠΓΕ» είναι εξαγώγιμο και αναγνωρισμένο προϊόν με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον τονίζουμε ότι με την καλλιέργεια ελιάς είναι συνδεδεμένες, λειτουργούν και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα τρείς (3) μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς με σημαντικές εξαγωγές σε πολλές περιοχές του κόσμου (Καναδάς, Ισραήλ, Η.Π.Α., Ιορδανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουδάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία κ.λ.π.) αλλά και σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Επίσης στην περιοχή μας λειτουργούν έξι(6) ελαιοτριβεία.
Σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Άρτας ασχολείται με την καλλιέργεια ελιάς, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων σε μεταποιητικές μονάδες, γεωπόνοι, παραγωγοί, εργάτες γης, έμποροι και όλα τα συναφή με την ελαιοκαλλιέργεια επαγγέλματα.
Υπογραμμίζουμε τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες της φετινής ακαρπίας της Ελιάς και τις κοινωνικές προεκτάσεις της για τον Νομό μας, δεδομένης και της παγκόσμιας μείωσης τόσο των αποθεμάτων επεξεργασμένων ελαιών όσο και του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του που φθάνει σχεδόν τα 10 ευρώ/ανά λίτρο.
Προτείνουμε στο ΥΠ.Α.Α.&Τ. άμεσα την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για την ασφαλιστική κάλυψη.
Προτεραιότητα του ΥΠ.Α.Α.&Τ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης που προκάλεσε ολική ακαρπία των ελαιώνων μας, πρέπει να είναι η οικονομική στήριξη των παραγωγών μας με χορήγηση στρεμματικής ενίσχυσης, με βάση τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ.
Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τεχνικά στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ τα οικονομικά δεδομένα για την καλλιέργεια της επιτραπέζιας Ελιάς ανέρχονται σε 675 ευρώ /στρέμμα και οι παραγωγοί μας φέτος προέβησαν σε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες (λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά κλαδέματος, κ.λ.π. πλην του κόστους συγκομιδής 250 ευρώ /στρέμμα).
Συνεπώς αιτούμαστε στρεμματική ενίσχυση τουλάχιστον 425 ευρώ /στρέμμα».