Αναρτήθηκε στις:31-05-23 16:58

ΛΑΣΥ: «Η αξιολόγηση του απολογισμού γίνεται στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ»


Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας στην τοποθέτηση του στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αξιολόγηση του απολογισμού γίνεται στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποδείξει ότι είναι οργανικό κομμάτι, στην στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στην κεντρική στρατηγική της ΕΕ-κυβέρνησης για την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη. «Με αυτούς τους όρους, μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι επενδυτές και μονίμως χαμένος ο λαός», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό που ξεχώρισε και το 2022 όπως τα προηγούμενα έτη ήταν η πραγματική, μαχητική, αντιπολίτευση από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων από την ΛΑΣΥ, την στιγμή που οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ορίζοντες Ηπείρου παρείχαν ουσιαστική στήριξη, ψηφίζοντας το 80 έως και το 100% των αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής».

Στα πιο συγκεκριμένα ζητήματα ο κ. Πρέντζας, ανέφερε τα ακόλουθα:


«Για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας: στόχος το φτηνό κόστος υποδομών αφού πρώτα εξασφαλίστηκε το φτηνό κόστος επιστημόνων για προσέλκυση 5 εταιριών με κόστος 50εκατ, δάνεια που θα πληρώσει ο λαός ενώ τα κέρδη θα τα καρπώνονται οι 5 εταιρίες.

Για τα απορρίμματα: Η περιφέρεια έδωσε την μοναδική ίσως λυσσαλέα μάχη για να κρατήσει την διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Περιφερειάρχης έφτασε να μιλάει για κυβερνητικό πραξικόπημα, κλίκες και σκοτεινά συμφέροντα που εκπροσωπούν οι ομοϊδεάτες δήμαρχοι, χωρίς βέβαια να κατονομάσει ποτέ κανένα σκοτεινό κύκλωμα, προστατεύοντας τα ουσιαστικά.

Ταυτόχρονα όμως φέρει ακέραια την ευθύνη για το πρόστιμο των 3 εκατομμυρίων από την ΤΕΡΝΑ εξαιτίας της ληστρικής σύμβασης ΣΔΙΤ . Η υπόθεση δεν έχει τελειωμό. Στο εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι έχει παραδοθεί και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων αλλά επειδή δεν υπήρχε μέριμνα για την αγορά καφέ κάδων η μονάδα δεν λειτουργεί και οι Ηπειρώτες κινδυνεύουν με νέα πρόστιμα επειδή δεν μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών.

Για τις 20 και πλέον παρατάσεις στην παράδοση των ΣΜΑ. Η ΛΑΣΥ απ την πρώτη στιγμή αποκάλυψε κάθε πτυχή του θέματος και πάνω απ΄όλα την πολιτική ουσία των επιχειρηματικών ανταγωνισμών. Μετά από 4 χρόνια κοκορομαχιών, για να λειτουργήσουν υπογράφτηκαν προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους οι οποίοι όμως δεν έχουν προσωπικό. Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παραλαβή του έργου η Περιφέρεια έχει πληρώσει μέχρι τώρα 40.000 ευρώ για να συντηρήσει τα οχήματα που χορτάριαζαν.

Για τις ΑΠΕ: Ζητήσαμε να συζητηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμο Χατζηδάκη, το 2020, που απελευθέρωνε την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ ακόμα και σε περιοχές NATURA. Η πλειοψηφία το απέρριψε, συγκαλύπτοντας τον επικίνδυνο κυβερνητικό σχεδιασμό. Αυτό το τσουνάμι ΑΠΕ που εμφανίζονται τώρα, με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες που ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την εαρινή έκθεση της ΕΕ δεν θα έχει πλέον κανένα νομοθετικό εμπόδιο.

Πράγματι για κάποια λίγα έργα ΑΠΕ, η επιτροπή περιβάλλοντος κάτω από την πίεση των Ηπειρωτών και μόνο γνωμοδότησε αρνητικά. Η Περιφέρεια όμως δεν έκανε καμία ενέργεια για να τα εμποδίσει, ασκώντας πίεση προς κυβέρνηση και υπουργεία, αντίστοιχη με αυτή για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας.

Αντίθετα η περιφερειακή αρχή υπερασπίστηκε το μεγάλο φωτοβολταικό στο Μαργαρίτι, βαφτίζοντας αγρότες, μη αγρότες ακόμη και φαρμακοποιούς στο οποίο υπήρχαν μέλη της πολιτικής και φυσικής οικογένειας του Περιφερειάρχη.

Οικολογική καταστροφή στο Λούρο: απέδειξε την έλλειψη στοιχειώδους ενδιαφέροντος της περιφερειακής αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος Εκεί που όλοι τεκμηρίωναν το περιβαλλοντικό έγκλημα, ακόμη και το υπουργείο περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Ηπείρου με τη βοήθεια του επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, διατείνονταν ότι φταίει η ανομβρία.

Πρωτογενής τομέας : Η περιφέρεια ηπείρου μαζί με την κυβέρνηση και την ΚΑΠ έδωσε την χαριστική βολή στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους και αγρότες της Ηπείρου, οι οποίοι σφάζουν πλέον τα κοπάδια τους επειδή δεν μπορούν να τα ταΐσουν και εγκαταλείπουν τα χωράφια τους λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής και της κατρακύλας των τιμών.

Η ΛΑΣΥ έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων τα οποία χλευάστηκαν.

Κλειστό Ξιφασκίας: Η ΛΑΣΥ ανέδειξε την σκανδαλώδη αποσυναρμολόγηση και μεταφορά της σιδεριάς του κλειστού ξιφασκίας με 3 σχεδόν εκατομμύρια, η οποία συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να «λιάζεται» στο αγρόκτημα Κατσικά χωρίς να υπάρχει καμιά πρόβλεψη το έργο να συμβάλει στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Ως ΛΑΣΥ είμαστε περήφανοι για τον κόπο μας και την γνήσια, μαχητική αντιπολίτευση που σας ασκήσαμε όταν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ βλέπανε όραμα και στηρίζανε τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις σας.

Ομοίως η ΛΑΣΥ έκανε τη μοναδική πραγματική αντιπολίτευση για το ξεπούλημα του λιμένα Ηγουμενίτσας όταν ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και Ορίζοντες Ηπείρου στηρίζανε με τα μπούνια την ιδιωτικοποίηση διαφωνώντας με τον τρόπο και όχι με τον στόχο.

Ιδιωτικοποίηση δάσους Βαλανιδοράχης. Η ΛΑΣΥ έφερε εισήγηση και αίτημα να συζητηθεί στο ΠΣ για να αποτραπεί. Η πλειοψηφία αρνήθηκε να το συζητήσει και να πάρει θέση, προστατεύοντας την προκλητική ιδιωτικοποίηση.

Οδική ασφάλεια: Η Περιφέρεια Ηπείρου αρνείται να ασκήσει έλεγχο στα λεωφορεία εκδρομικής μετακίνησης μαθητών με μικτά κλιμάκια, όπως αποκαλύφτηκε μετά από επερώτηση της ΛΑΣΥ Η πλειοψηφία φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλείσιμο των ΚΤΕΟ θέμα το οποίο η ΛΑΣΥ επεσήμανε και προειδοποιούσε κάθε χρόνο. Τέλος αποκαλυπτική είναι και η διευκόλυνση της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό της Αμφιθέας με την καθόλα παράνομη άρνηση να τοποθετηθούν πινακίδες, θέμα για το οποίο η ΛΑΣΥ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση.

Έργα: τα μόνα έργα που προχώρησαν ήταν οι δεκάδες κόμβοι, με αμφισβητούμενα αποτελέσματα για την κυκλοφορία, όπως αποδεικνύει η δημιουργία 6 κόμβων σε μια ευθεία 18 χλμ (απ το στρατόπεδο Βελισσαρίου μέχρι το Αβγό). Ανάμεσα τους και ο διαβόητος κόμβος του Επισκοπικού, στην μέση του πουθενά, με την προκλητική δαπάνη 7 εκατομμυρίων στερώντας πόρους για πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Σε αντίθεση με τους κόμβους, ο δρόμος Τύρια-Συστρούνι. δεν τελειώνει τα τελευταία 13 και πλέον χρόνια. Έργο που βαρύνεται και με την παράνομη απόληψη υλικού . Ομοίως το έργο στο Μαυρολάγκαδο μένει να αποδειχτεί αν θα ολοκληρωθεί, χωρίς να υπολογίζεται ο Γιάννενα-Κακκαβιά που το πήρε η Περιφέρεια απ το Υπουργείο, για να το επιστρέψει πάλι στην κυβέρνηση μήπως και τελικά γίνει, σπαταλώντας εντωμετάξυ τεράστια ποσά σε μελέτες.

Για τα μικρότερα έργα: οι γέφυρες πέφτουν και αντικαθίσταται με γέφυρες μπέλευ 40 χρονών. Τα ίδια σημεία των ίδιων δρόμων, βγάζουν μόνιμα τις ίδιες ζημιές, και αντί να γίνουν μελέτες δίνονται απευθείας αναθέσεις.

Καθαρισμοί ποταμών: Γίνονται χωρίς μελέτες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς οδηγίες, από τα δασαρχεία, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας των πλατάνων. Δεν υπάρχει έλεγχος που συγκεντρώνονται τα κομμένα δέντρα. Που και αν καίγονται. Αν γίνονται απολυμάνσεις στα μηχανήματα έργου που χρησιμοποιούνται. Απολύτως τίποτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μολυσμένοι κορμοί των δέντρων παραμένουν στις κοίτες των ποταμών και περιμένουν να «φουσκώσουν» τα ποτάμια για να μεταφέρουν την ασθένεια ακόμα πιο μακριά, και φυσικά να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα σε άλλο σημείο παρακάτω όπου και θα παρασυρθούν.

Για τη λίμνη Παμβώτιδα : Ακόμα και αυτή την απόφαση για την απαγόρευση ανέγερσης νέων πτηνοτροφείων γύρω από το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, την αναίρεσε η Περιφέρεια και πρόσφατα ζήτησε να αποσυρθεί η ειδικη περιβαλλοντική μελέτη για τη λίμνη Παμβώτιδα ακριβώς επειδή δεν επιτρέπει την ανέγερση νέων πτηνοτροφείων γύρω απ τη λίμνη! Λύση υπάρχει και αυτή είναι η πρόταση της ΛΑΣΥ για μετακίνηση των πτηνοτροφείων σε δωρεάν οικόπεδα μακρια από το λεκανοπέδιο.

Στο ίδιο θέμα (τη λίμνη) η περιφέρεια αδυνατεί να εκδώσει την κανονιστική για τις άδειες των πλωτών. Όταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν συμφωνούν η Περιφέρεια Ηπείρου «ούτε 2 γουμαριών άχυρα δεν μπορεί να μοιράσει».

Τουρισμός: Η Περιφέρεια δαπάνησε 2 εκατομμύρια για την τουριστική προβολή της Ηπείρου. Οι Ηπειρώτες που δεν μένουν σε παραθαλλάσιους νομούς, δεν θα δουν καν τη θάλασσα φέτος, και οι άθλιες εργασιακές συνθήκες και συνθήκες διαβίωσης στον τουρισμό κάνουν τους εργαζόμενους να μην ξαναπατάνε για δουλειά. Και τα κονδύλια του τουρισμού, όπως και όλα τα άλλα, είναι χρήματα που κλέβονται απ το λαό και χρησιμοποιούνται για την αύξηση των κερδών συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Διαφάνεια – διαδικασίες: Η περιφέρεια αρνείται να προχωρήσει στη διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων τη στιγμή που ακόμα και μικροί περιφερειακοί δήμοι το έχουν κατακτήσει . Η Οικονομική Επιτροπή συνεχίζει να συνεδριάζει σε χώρο που είναι αδύνατο να την παρακολουθήσει το κοινό και να τοποθετηθούν κάμερες παρά την σχετική υποχρέωση.

Γνωστή είναι όμως και η άρνηση να παραδοθούν τα έγγραφα για τους ΣΜΑ, για τα οποία η ΛΑΣΥ αναγκάστηκε να ζητήσει Εισαγγελική παραγγελία. Άρνηση υπάρχει και στην παροχή στοιχείων για την κτηνοτροφία, αλλά και για τα αντίγραφα της μελέτης για το κλειστό της ξιφασκίας.

Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά βρίσκει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της που δεν παρεμβαίνουν παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί γραπτώς -εκτός από τον εισαγγελέα- στην αρχή διαφάνειας και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας η οποία ούτε καν μπήκε στον κόπο να μας κοινοποιήσει τυχόν ενέργειές.

Αντιμετώπιση της πανδημίας. Με διαπιστωμένους 37.000 νεκρούς στη έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα λόγω μη στελεχωμένων ΜΕΘ, κι ενώ η Ελλάδα είναι 1η στην υπερβάλλουσα θνητότητα από άλλες ασθένειες λόγω μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου, τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας της Ηπείρου ακόμα και στις πιο τουριστικές περιοχές όπως η Πρέβεζα είναι υπό κατάρρευση. Η Περιφέρεια Ηπείρου κλείνει το μάτι στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, στο σχέδιο της κυβέρνησης για μετατροπής τους σε ΝΠΙΔ, στην είσοδο ιδιωτών, στο κλείσιμο και την αλλαγή χρήσης δομών υγείας. Εν τέλει στον κοινό τρόπο λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. Την ίδια στιγμή που εαρινή έκθεση της ΕΕ ζητάει επιτάχυνση του εγκληματικού αυτού σχεδίου για την υγεία του λαού.

O επικεφαλής της ΛΑΣΥ τελειώνοντας ανέφερε ότι οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι, θα συνεχίσουμε αυτό που κάναμε όλη την 4ετία: Πραγματική αντιπολίτευση από τη πλευρά των λαϊκών συμφερόντων. Έκφραση των λαϊκών αναγκών και αποκάλυψη των σχεδιασμών του κεφαλαίου που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε το πραγματικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και περιφέρειας. Γι αυτό , το σημαντικό και στις βουλευτικές αλλά και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι να βγει το ΚΚΕ πολύ-πολύ πιο δυνατό».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img