img
Αναρτήθηκε στις:30-05-23 14:14

Άρτα: Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη μόνο με «Ατζέντα 2027»


Η σωστή διαχείριση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στα πλαίσια των «εν τοπικών ισοδυνάμων»Από τον Δημήτρη Λ. Ντούλα/Ειδική συνεργασία


Νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες και ανάγκη για δυναμικές πολιτικές στην περιφέρεια φέρνουν προγράμματα με "Ενωσιακή Υπογραφή" όπως το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για "την Ελλάδα εκτός των τειχών"! Μπορεί να υποχώρησε η συζήτηση στην πρώτη προεκλογική περίοδο του Μαΐου 2023 και να είχε ώθηση η προσωπική ατζέντα των υποψηφίων, αλλά το νέο "ορόσημο" της 25ης Ιουνίου και κυρίως της 8ης Οκτωβρίου 2023 ημέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μπορεί να θέσουν τους όρους και στην Άρτα για μια Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη μόνο με "Ατζέντα 2027". Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση και διοχέτευση κονδυλίων.

"Ατζέντα 2021-2027" και για "την Ελλάδα εκτός των τειχών", για την ελληνική περιφέρεια, με τα ενισχυμένα κονδύλια μέσα από τους θεσμούς με "αιχμή" την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται ένα Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης και εγχώρια, με βάσει τις ανάγκες, αλλά και τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας και της κάθε περιοχής. Για την Ήπειρο και την Άρτα, θεωρούμε με αιτιολόγηση πως αυτά τα πλεονεκτήματα, χαρακτηρίζονται ως "συγκριτικά". Είναι τα λεγόμενα Τοπικά Ισοδύναμα. Το νέο πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» έχει πόρους 426,1 εκ. ευρώ έναντι 295 εκ. ευρώ, που είχε το αντίστοιχο της απερχόμενης προγραμματικής περιόδου. Η αύξηση των πόρων του, δημιουργεί και υψηλή ευθύνη για να αξιοποιηθεί σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για να αλλάξουν την Περιφέρεια.

Η σωστή διαχείριση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης (το πρόσθετο πρόγραμμα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Κάτι παραπάνω από 19 δισ. € στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. € σε δάνεια, στο τελικό ποσό των 32 δισ. €) είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μιλάμε για ένα συνολικό "Ενωσιακό πακέτο" το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, συν την εθνική συμμετοχή. Πρέπει να απορροφήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όσα περισσότερα κονδύλια σε μικρότερης δυναμικής ενότητες όπως π.χ. η Άρτα, για να μπορούμε να διασφαλίσουμε σύγχρονες υποδομές και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να συμβάλουμε στην πρόοδο και στην ευημερία του τόπου μας. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο μέχρι και 100 εκ. € μέχρι το 2027 - "υπό όρους διεκδικητικότητας" και συνεργασίας τοπικής πολιτικής και φορέων.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας μπορεί ακόμη και σε περιόδους κρίσης να μας δώσουν "ώθηση" και να καταστεί η όποια κρίση μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή. Το "εθνικό ισοδύναμο" μπορεί να έρθει από την πολιτική της επανεκκίνησης, μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ΕΕ, όπως πχ, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης στην Άρτα, μια περιοχή με "συγκριτικά πλεονεκτήματα" που σπανίζουν (Εύφορη Πεδιάδα, Ορεινός Όγκος, Κλίμα Καλιφόρνιας, Ποιοτικά Προϊόντα Γης, Αμβρακικός Κόλπος, Ιστορικά Βυζαντινά Μνημεία). Κάλεσμα προς τον δήμαρχο Άρτας Χ. Τσιρογιάννη και τους άλλους φορείς του νομού (τους νέους βουλευτές 2023 Γ. Στύλιο και Ο. Γεροβασίλη, Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Β. Ψαθά, πρόεδρο Επιμελητηρίου Γ. Γκολομάζο) ώστε να «ξεδιπλώσουν» στο ενιαίο του συντονισμού ΕΓΚΑΙΡΑ, ένα νέο τοπικό σχέδιο Ανάπτυξης στα πλαίσια των "εν τοπικών ισοδυνάμων".

Το «μικροσκόπιο» της ΕΕ


Το «εθνικό ισοδύναμο» μπορεί να έρθει από την «πολιτική της επανεκκίνησης» μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ΕΕ όσο και η ζώνη του ευρώ! Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα την κοινοτική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων τα οποία πρόσφεραν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης της χώρας, πολιτικής και οικονομικής, είναι κάτι που ενδιαφέρει τους πολίτες, την περιφέρεια ή και τον τύπο, αφού ο τελευταίος, μπορεί να περάσει τα μηνύματα των καιρών, σε αυτή την συγκύρια, που επηρεάζει τον πολίτη της πρωτεύουσας, μέχρι τον πολίτη του Αμβρακικού.

Ο νομός Άρτας έχει παρά πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον τουρισμό του βουνού και της θάλασσας, με την αξιοποίηση των πολιτιστικών δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, την αξιοποίηση της αγροτικής οικονομίας κλπ.

Το ζητούμενο σήμερα για τον νομό είναι η Ανάπτυξη και θεωρούμε πως, αφού υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μπορεί δηλαδή να υπάρξει η σύγκλιση τόσο με εγχώριες περιοχές όσο και με περιφέρειες της Ε.Ε. Κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει οι νέοι αιρετοί και οι -κεντρικής σκηνής- παίκτες πριν και μετά τα εκλογικά ορόσημα 2023, εκτός ότι "αισθάνονται τυχεροί" από τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες, να κληθούν να παρουσιάσουν μελέτες και να θέσουν προτεραιότητες. Nα διαχειριστούν χρήμα.

Μεγάλες ευκαιρίες από το πρόγραμμα πχ για τον Αμβρακικό των 120 εκ. € που ανακοινώθηκε σε συνέργειες με δήμους, σε ενσωμάτωση της μεγάλης χρηματοδότησης με ευρωπαϊκή ομπρέλα όπως το ταμείο Ανάκαμψης και το ΝΕΟ ΕΣΠΑ ή την εθνική συμμετοχή. Στο Κάστρο της Κορωνησίας Αρτης (Κούλια) άλλωστε, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη εργασίας, των Μελών της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης και της Ομάδας Σχεδιασμού για την παρουσίαση της στρατηγικής και του αναλυτικού σχεδίου δράσης για τον Αμβρακικό Κόλπο και την ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ). Έτσι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση των περιοχών που «βρέχονται» από τον Αμβρακικό Κόλπο, με έργα και δράσεις άνω των 120 εκ. €, που θα υλοποιηθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου. Ας λειτουργήσει ως..."πιλότος" και με ισχυρό παραλληλισμό. Γιατί θα πρέπει να χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία; Ας προετοιμαστούμε έγκαιρα και σωστά. Το «μικροσκόπιο» της ΕΕ έχει μεγεθύνσεις και οφέλη!!!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img

img

img

img

img

img