Αναρτήθηκε στις:17-11-22 16:52

Άκρως επιτυχημένη η διαδικτυακή ημερίδα για τη σεξουαλική κακοποίηση


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜια πραγματικά επιτυχημένη διαδικτυακή ημερίδα διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης. Πλήθος γονιών, εκπαιδευτικών, αλλά και μαθητών την παρακολούθησαν, καθώς οι ομιλητές έδωσαν χρήσιμες και ουσιαστικές συμβουλές, αλλά και πληροφορίες στο κοινό μέσω αυτής της ημερίδας, συμβουλές χρήσιμες για την καθημερινότητα των παιδιών μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε και σύνδεσμος για υποβολή ερωτημάτων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν: ο Γεώργιος Παπαπροδρόμου (Υποστράτηγος Ε.Α. ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας), ο Κωνσταντίνος Κώτσης (Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), η Ζωή Γαλούνη (Πρόεδρος Πρωτοδικών Πάτρας) και ο Θεόδωρος Γούσιας (Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας). Το λόγο πήραν όμως και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, Κλεοπάτρα Βασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ. Αρταίων, Δημήτρης Ευαγγέλου, και ο Κωνσταντίνος Μητσόπουλος που έκανε την παρουσίαση της ημερίδας.

Αναλυτικά, η κα Βασιλείου κατά το χαιρετισμό της επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής “Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι τωρινό φαινόμενο, όμως τώρα πια τα θύματα άρχισαν να μιλάνε, παρόλο που η κοινωνία ίσως να μην είναι ακόμη έτοιμη να διαχωρίσει το θύμα από το θύτη. Όταν η σεξουαλική κακοποίηση αφορά ανηλίκους, τότε πρέπει να δράσουμε άμεσα! Η σεξουαλική κακοποίηση πρέπει λοιπόν να μπει στη ζωή μας αλλάζοντας μορφή: μιλάμε στα παιδιά μας για άλλα θέματα όπως η έμμηνος ρύση αλλά όχι για τη σεξουαλική κακοποίηση, γεγονός που οδηγεί τα παιδιά μας να παίρνουν πληροφορίες από το διαδίκτυο ή φίλους, κάτι που είναι ζημιογόνο, αφού οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες είναι ανακριβείς. Τί πρέπει να κάνουμε λοιπόν γι’ αυτό; Η ενημέρωση θα πρέπει να ξεκινάει από την προσχολική ηλικία μέσα και από την εκπαίδευση και θα πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο: Αρνούμαι, Υποψιάζομαι, Ζητώ βοήθεια”.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ. Αρταίων, Δημήτρης Ευαγγέλου, δήλωσε μεταξύ άλλων “Επειδή το θέμα αυτό είναι πολύ λεπτό και πιθανολογούμε ότι οι γνώσεις μας πάνω στο θέμα είναι ελλιπείς, καλέσαμε εκλεκτούς ανθρώπους για να μας δώσουν τα φώτα τους. Κανένα παιδί δεν χάνεται, όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που πιστεύουν σε αυτά. Και εμείς ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως Δήμος Αρταίων πιστεύουμε σε αυτά, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ πέρα και προσφέραμε τη βοήθειά μας ως Δήμος για την υλοποίηση αυτής της ημερίδας”.

Ο κ. Παπαπροδρόμου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής “Το κίνητρο στη σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να είναι οικονομικό ή και εκβιαστικό μέσω του οποίου εκβιάζεται το θύμα ότι αν δεν προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη, τότε τα προσωπικά του αρχεία μέσω διαδικτύου θα κοινοποιηθούν σε τρίτους. Ένας άλλος κίνδυνος είναι το σκοτεινό διαδίκτυο. Ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνονται στον υπολογιστή των παιδιών, ώστε να προστατεύονται από το σκοτεινό διαδίκτυο. Όταν η κάμερα δεν χρησιμοποιείται, μια πρακτική συμβουλή είναι να κλείνεται με ένα αυτοκόλλητο. Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας και να τους εξηγούμε. Οι γονείς πρέπει να είναι καλό παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά, γιατί αν αυτά μας βλέπουν με ένα κινητό όλη την ώρα, τότε και τα ίδια θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Και φυσικά, δεν κατεβάζουμε ποτέ προγράμματα που δεν τα χρειαζόμαστε στον υπολογιστή ή το κινητό μας. Τέλος, τα παιδιά μας πρέπει να αναπτύξουν κριτική σκέψη μέσω των σχολείων ώστε να αποφεύγουν τους κινδύνους”.Ο κ. Κώτσης μεταξύ άλλων τόνισε “Περίπου το 75% των παιδιών δεν αποκαλύπτει ποτέ την σεξουαλική του κακοποίηση, γι’ αυτό και μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει η αναφορά στις εισαγγελικές αρχές. Η ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση είναι πιο συχνή, γι’ αυτό είναι και δύσκολο πολλές φορές να καταγγείλουν τα παιδιά το δράστη, αφού υπάρχει η στενή σχέση μαζί του. Από παλιές μελέτες φαίνεται ότι μόνο ένα στα δύο παιδιά γίνονται πιστευτά από τους ίδιους τους τους γονείς όταν καταγγέλλουν κάτι τέτοιο. Ενώ πολλές φορές έχουμε ακούσει παιδιά να εύχονται να είχε καταλάβει κάποιος άλλος το πρόβλημά τους για να το καταγγείλει ο ίδιος και να βοηθηθούν, και εδώ είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών, να αφουγκράζονται τον ψυχικό κόσμο των παιδιών και τις αλλαγές που παρατηρούν πάνω τους”.

Η κα Γαλούνη ανέλυσε τις ποινές βάσει νόμου για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης, μιλώντας και για τις νέες διατάξεις του νόμου που επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τέλος, ο κ. Γούσιας επεσήμανε μεταξύ άλλων “Πιστεύω ότι με επαγγελματισμό αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια τις όποιες καταγγελίες φτάνουν σε εμάς εδώ στην επαρχία. Έχουμε δείξει στους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστεύονται και να έρχονται να κάνουν τις καταγγελίες τους, όποιες κι αν είναι αυτές, διότι μπορεί να αποτελέσουν την αρχή της αλήθειας για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης. Εμείς δεχόμαστε την πληροφορία και στη συνέχεια την αναλύουμε, χωρίς να αναφέρουμε ποτέ την πηγή. Είμαστε μια υπηρεσία που είναι κοντά στον πολίτη, ο αστυνομικός αμείβεται για να προσφέρει στον πολίτη. Θέλω να πω σε όλους τους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους σε οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή τους. Θέλω να είναι βέβαιοι ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στην άκρη του νήματος, θα προσπαθήσουμε αυτό που μας είπαν να το ερευνήσουμε από όλες τις πλευρές για να φτάσουμε στην άκρη του νήματος. Ειδικότερα για το θέμα της σημερινής ημερίδας, να συμπληρώσω κι εγώ, ότι δεν είναι καλό να “παρκάρουμε” τα παιδιά μας σε έναν υπολογιστή, πρέπει να ελέγχουμε την καθημερινή τους συμπεριφορά, να αφουγκραζόμαστε τις αντιδράσεις τους, αφού όλα αυτά θα μας οδηγήσουν να αντιληφθούμε ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει! Κάθε αδίκημα, να ξέρετε, ότι όταν καταγγελθεί τότε κάπου θα οδηγήσει, κάπου θα υπάρξει μια λύση, αν όμως δεν καταγγελθεί ποτέ, τότε δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ”.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ