Αναρτήθηκε στις:10-01-22 10:42

Η ολισθηρότητα του δρόμου παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή!


Έκκληση στην Περιφέρεια Ηπείρου για συντήρηση σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Άρτας- ΙωαννίνωνΤης Ειρήνης Κατσούλα


Ήταν 21 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν η πολύτεκνη μητέρα Σπυριδούλα Κύρκου, 43 ετών και εργαζόμενη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ξεκίνησε για να πάει στη δουλειά της. Η ίδια ζει με το σύζυγό της και τα παιδιά τους εδώ στην Άρτα, όμως εργάζεται – όπως αρκετοί Αρτινοί – στα Γιάννενα, οπότε σε καθημερινή βάση πρέπει να διανύει πολλά χιλιόμετρα για να μεταβεί στην εργασία της. Ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου, γύρω στις 5.30 π.μ., η ίδια πήρε το αυτοκίνητό της και άρχισε να οδηγεί με προορισμό τη δουλειά της, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Το κρύο τσουχτερό, η θερμοκρασία έξω από το αυτοκίνητο υπό το μηδέν, μα για την ίδια αποτελούσε καθημερινή ρουτίνα η διαδρομή Άρτα- Γιάννενα, αφού εργάζεται εδώ και 15 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 15 χρόνια το ίδιο δρομολόγιο… 15 χρόνια ξύπνημα από τα χαράματα για να φτάσει μία ώρα αργότερα στη δουλειά της. Έγινε και η Ιόνια Οδός, τι ανακούφιση για όσους θέλουν ή πρέπει να μεταβούν στα Γιάννενα… Η νέα διαδρομή είναι ξεκούραστη, άνετη, ασφαλέστερη, γρηγορότερη, ιδανική για όσους εργάζονται στα Ιωάννινα, μα όχι τόσο ιδανική για το πορτοφόλι τους. Σκέφτηκε πολλές φορές να χρησιμοποιήσει το νέο δρόμο, μα πώς να το κάνει; Για μια πολύτεκνη μητέρα όπως η ίδια, κάθε ευρώ που φτάνει στο σπίτι είναι σημαντικό, τα έσοδα του νοικοκυριού της έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, όπως των περισσοτέρων μας, οπότε πώς να τα βγάλει πέρα μετά; Βλέπετε, μόλις πρόσφατα καθιερώθηκε έκπτωση στα διόδια, ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων. Μέχρι πρότινος, η μετακίνηση προς την εργασία της και πάλι πίσω, σε καθημερινή βάση κόστιζε περίπου 20 με 25 ευρώ από το νέο δρόμο, διόδια και βενζίνη μαζί. Για το λόγο αυτό, προτιμάει να χρησιμοποιεί την παλαιά Εθνική Οδό Άρτας- Ιωαννίνων, όπως και πολλοί Αρτινοί που εργάζονται στα Γιάννενα, γιατί πολύ απλά η μετακίνηση μέσω αυτής τους έρχεται πιο οικονομικά.

Η κα Κύρκου, όπως κάθε μέρα, ξεκίνησε πρωί – πρωί για τη δουλειά της. Τίποτα δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν, μάλιστα στο σπίτι της είχαν ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα και το κλίμα ήταν εορταστικό. Καμία κακιά σκέψη δεν περνούσε από το μυαλό της, μάλιστα ήταν ιδιαίτερα προσεκτική εκείνο το κρύο πρωινό, μιας που οι δρόμοι είχαν παγώσει από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Η ώρα ήταν 6.15. Η ολισθηρότητα του δρόμου ήταν μεγάλη. Οδηγούσε προσεκτικά, μα σε μια στροφή ξαφνικά στο 24,5 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της! Το αυτοκίνητο γλίστρησε στον πάγο, ξήλωσε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, έκοψε δέντρα στο πέρασμά του και έκανε τούμπα στον αέρα… Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να συνειδητοποιήσει η κα Κύρκου τί ακριβώς είχε συμβεί. Το αρχικό σοκ διαδέχτηκε η αγωνία εάν είχε χτυπήσει σοβαρά σε κάποιο σημείο του σώματός της και δεν το γνώριζε. Αναποδογυρισμένη στη θέση του οδηγού, μέσα στο αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο, προσπαθούσε να καταλάβει εάν έχει τραυματιστεί σοβαρά ή όχι. Έψαχνε να βρει το κινητό της...να ειδοποιήσει το σύζυγό της, μα μάταια… Η τσάντα της είχε εκτοξευτεί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και η ίδια παρέμενε δεμένη με τη ζώνη της στη θέση του οδηγού. Η ώρα περνούσε, έξω ήταν σκοτάδι, τα φώτα από το αυτοκίνητο είχαν σπάσει και ο τρόμος είχε καταλάβει την ίδια. Πέρασαν δέκα λεπτά, πέρασε μισή ώρα, πέρασαν σαράντα πέντε λεπτά… Το κρύο τσουχτερό, η θερμοκρασία υπό το μηδέν και η ίδια εγκλωβισμένη επί σαράντα πέντε λεπτά σε ένα αναποδογυρισμένο “νεκρό” αυτοκίνητο. Εκείνη την ώρα, διερχόμενοι οδηγοί που πήγαιναν κι εκείνοι στην εργασία τους είδαν το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο και σταμάτησαν να βοηθήσουν. Απεγκλώβισαν την κα Κύρκου, η οποία, παγωμένη και σε κατάσταση σοκ, ειδοποίησε το σύζυγό της λίγο πριν μπει στο ασθενοφόρο το οποίο τη μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Εκεί, έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και οι γιατροί διέγνωσαν εξωτερικό χτύπημα στο κεφάλι, πρόβλημα στον αυχένα και τη μέση. “Είχε Άγιο” δήλωσε ο σύζυγός της, Κώστας Νάστος, όταν κι ο ίδιος έφτασε λίγη ώρα αργότερα στο σημείο, όπου ο γερανός σήκωνε το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο. Ένα “αχ” βγήκε από τα χείλη του, ένα “αχ” που έκρυβε μέσα του όλη την αγωνία του για το πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν το αυτοκίνητο είχε φύγει από την πορεία του πέντε μέτρα πιο μπροστά, όπου από κάτω υπήρχε ο γκρεμός! “Είχε Άγιο” έλεγε και ξαναέλεγε, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ στο μυαλό του ερχόταν η είδηση του θανάτου λίγο καιρό νωρίτερα άλλης εργαζόμενης στο νοσοκομείο του Ρίο, που έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητό της γλίστρησε λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου, την ώρα που η ίδια επέστρεφε σπίτι της από τη δουλειά της.

Για το λόγο αυτό, ο ίδιος κάνει έκκληση προς την Περιφέρεια Ηπείρου για εντονότερη και συστηματικότερη συντήρηση του οδικού δικτύου στην παλαιά Εθνική Οδό Άρτας – Ιωαννίνων, από την οποία διέρχονται καθημερινά πολλοί εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους. Και εφιστά την προσοχή στην Περιφέρεια Ηπείρου για τον εξής λόγο: την ίδια μέρα που η σύζυγός του είχε το τροχαίο, συνέβησαν κι άλλα τροχαία στην περιοχή, και μετά έριξαν κι άλλο αλάτι στους δρόμους εκεί για να μειωθεί η ολισθηρότητα του δρόμου. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε τη δουλειά της συζύγου του ως “μεροκάματο του τρόμου”, αφού είναι η δεύτερη φορά που η ίδια είχε τροχαίο στην ίδια εθνική οδό.

Όσον αφορά την κα Κύρκου, το τροχαίο της έχει προκαλέσει μετατραυματικό στρες, για το οποίο παίρνει φαρμακευτική αγωγή και πιθανότατα θα υποβληθεί σε νέο χειρουργείο στη μέση της, μιας που είχε ήδη πρόβλημα εκεί το οποίο επιδεινώθηκε από το τροχαίο. Για το λόγο αυτό, η ίδια και ο σύζυγός της ζητούν την ευαισθητοποίηση του Διοικητή του νοσοκομείου και του Περιφερειάρχη να συμβάλλουν, ώστε να γίνει δεκτή η απόσπασή της στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Έχουν κάνει τα χαρτιά για απόσπαση εδώ, προσκομίζοντας πολλά δικαιολογητικά, όπως το ότι είναι πολύτεκνη μητέρα, για λόγους συνυπηρέτησης με το σύζυγο, έχει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και θα χρειαστεί και νέο χειρουργείο και αρκετά άλλα χαρτιά που δηλώνουν απαραίτητη τη μετακίνησή της εδώ στο γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Οι ίδιοι κάνουν έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα και εύχονται να εισακουστούν οι εκκλήσεις τους από ευήκοα ώτα!!!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ