Αναρτήθηκε στις:10-09-21 13:08

Χρ. Γκόκας: Επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών από την αύξηση του κόστους ενέργειας


Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι αγρότες στο εισόδημά τους από την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι ο πρωτογενής τομέας τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ορθοποδήσει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής με το κόστος παραγωγής συνεχώς να αυξάνεται και κυρίως το κόστος του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα τονίζουν ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. το κόστος των καυσίμων αποτελεί μόλις το 3,5% περίπου του συνολικού κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ στην χώρα μας φτάνει περίπου στο 10% εξαιτίας του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Παρόλο που η Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να θεσπίσει μηδενικά ή ελάχιστα επίπεδα φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιείται για να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας.

Επίσης η κατάσταση επιδεινώνεται με την μεγάλη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μία περίοδο με καύσωνες και ξηρασία διαρκείας.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον τις αυξήσεις στην ενέργεια, καθώς οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από καύσιμα, όπως και οι κτηνοτρόφοι για την καλλιέργεια εκτάσεων για τη σίτιση των ζωικών τους μονάδων επωμίζονται ένα τεράστιο κόστος μέχρι την τοποθέτηση των ζωοτροφών στις εγκαταστάσεις τους. Επίσης οι μελισσοκόμοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις για τη μεταφορά των μελισσοσμηνών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ανά εποχή με σκοπό την ποιοτικότερη παραγωγή, και καταναλώνουν πολλά καύσιμα, αλλά και οι αλιείς χρειάζονται σημαντικές ποσότητες καυσίμων για τις μετακινήσεις τους στις περιοχές αλίευσης. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταφορά δασικών προϊόντων.

Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων που καταλήγουν στους καταναλωτές, καθιστώντας μη ανταγωνιστικά τα Ελληνικά προϊόντα και οδηγώντας τους χονδρέμπορους στην αναζήτηση πιο οικονομικών προϊόντων σε άλλες χώρες.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα και ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις τους να θεσπίσουν μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι κρίνεται απολύτως αναγκαία η λήψη τέτοιων μέτρων, αλλά και εάν προτίθενται να εφαρμόσουν το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ