Αναρτήθηκε στις:09-09-21 13:27

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Νεραϊδιώτη «Το πανηγύρι»


Της Σοφίας ΚασελούρηΟ Σπύρος Νεραϊδιώτης, ο γνωστός συγγραφέας και χοροδιδάσκαλος δεν παρατάει εύκολα τα «όπλα» της παράδοσης και του πολιτισμού, γιατί είναι ο καθημερινός τρόπος ζωής του και εν μέσω πανδημίας απομακρύνει τις κακές σειρήνες για την ισοπέδωση των αξιών του ανθρώπου και τα ποδοπατήματα των «ισχυρών κρατούντων» που μας θέλουν «πρόβατα επί σφαγή» της παγκοσμιοποίησης.

Ο Σπύρος αντιστέκεται και κατάφερε να ολοκληρώσει και το 5ο βιβλίο του. Τόσο ουσιαστικό και επίκαιρο σε μια εποχή όπου χοροί και πανηγύρια, Σύλλογοι πολιτισμού και όμιλοι που έδιναν ζωή και συναίσθημα στις κοινωνίες, αφανίζονται δίχως οι απλοί άνθρωποι να καταφέρνουν να αντισταθούν.

Τα πανηγύρια


Είναι το νέο καλαίσθητο βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη, δημιούργημα, εγχειρίδιο που αποτυπώνει την λαϊκή ψυχή σε δύσκολες ώρες και σίγουρα φιλοδοξεί να περάσει μηνύματα και διλήμματα για το παρόν και το μέλλον του κορυφαίου γεγονότος του λαϊκού μας πολιτισμού.

Πανηγύρια για δύο συνεχόμενες χρονιές δεν έγιναν κι αν ακούστηκε κάπου το κλαρίνο καις το τουμπερλέκι, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο συγγραφέας είναι σαν να έρχεσαι στο χωριό σου να πιες το ευλογημένο νερό και πίνεις εμφιαλωμένο.

Καταγραφή


Το πανηγύρι είναι έκφραση κι άγγιγμα ψυχής, άρωμα, έρωτας και τρόπος ζωής, ενώ ο χορός στο πανηγύρι δεν είναι μόνον βήματα ή απλά ένα λαϊκό γλέντι ή μάλλον όπως γράφει ο Σπύρος εκεί που ολοκληρώνονται τα βήματα στο χορό και η ένωση των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από το λαϊκό γλέντι τότε αρχίζει ο χορός.

Ο χορός είναι χαρά ζωής, απόλαυση, γλέντι και βίωμα, γλύκα και ομορφιά, πόθος και πάθος, ήθος και μύθος, τρέλα και ανατριχίλα, αγώνας ωραίος και ευχάριστη αγωνία, όπως γράφει ο Σπύρος στο βιβλίο του.

Κάποια άλλα βήματα, αυτά της ψυχής είναι αυτά που οδηγούν στα όμορφα μονοπάτια της παράδοσης στην ωραιότητα των ορέων, στο πανύψηλο βουνό του λαϊκού πολιτισμού όπου από την κορυφή του βλέπει κάποιος τον κόσμο ολάκερο και την ομορφιά της ζωής, ανακαλύπτοντας αξίες, προβάλλοντας όμορφα συναισθήματα, αναδεικνύοντας αρετές και ιδανικά.

Παρουσίαση


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου, του ερευνητή της παράδοσης, όπως τον κατονομάζουν πολλοί με τίτλο «Το πανηγύρι».

Η παρουσίαση έγινε στις 13 Αυγούστου με συνδιοργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεράιδας «Η Αγία Κυριακή» και τον Λαογραφικό Όμιλο «Τα Τζουμέρκα» στην ιδιαίτερα πατρίδα του στην ορεινή Νεράιδα.

Ο παρουσιαστής


Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δικηγόρος Πάνος Καραγιώργος που πραγματικά μας εξέπληξε με την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο έργο δεν είναι εύκολο να πάρει σάρκα και οστά, διότι απαιτεί πολύ κόπο, μεγάλη έρευνα, υπομονή και επιμονή, ισχυρή προσήλωση και απεριόριστο μεράκι.

Ο κόπος του Σπύρου δεν είναι όπως ο κόπος κάποιου που ζητάει υλική ανταμοιβή, που όλοι το γνωρίζουν και το κίνητρό του ήταν η προσπάθεια να καταγραφούν όλα αυτά τα βιώματα και οι παραδόσεις, έτσι ώστε να περάσουν στις επόμενες γενιές τόνισε. Όλοι αγαπήσαμε τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, όμως ο Σπύρος τα λάτρεψε και τα έκανε μέρος της ζωής του.

Οι ομιλητές


«Τα πανηγύρια - που δεν έγιναν και φέτος - μπορεί να είναι η αφορμή για την καλοκαιρινή σύναξη των ανθρώπων που δεν έγιναν και φέτος ωστόσο πάρα πολλοί φίλοι ανταμώθηκαν και χάρηκαν το πόνημα του Σπύρου στην Νεράιδα» τόνισε ο Γιάννης Λιούκας, στρατηγός εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ και αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών, αναφερόμενος στο βιβλίο του Σπύρου μας ξενάγησε στα όμορφα πανηγύρια ως έθιμα, ιστορία και πολιτισμό της κάθε περιοχής.

Εξήρε την σπουδαία προσπάθεια του Σπύρου, τονίζοντας ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους προσπάθεια θα πρέπει να τον βοηθούν όλοι.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» Δημήτρης Ντάλας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Σπύρου που από τα νεανικά τους χρόνια πορεύτηκαν μαζί και στην οικογένεια της ΔΕΗ. «Ό,τι και να πούμε» τόνισε, «είναι λίγο μπροστά στο πολύ που μας χαρίζει με το σπουδαίο του έργο και την δράση του ο αγαπητός Σπύρος. Πολύ τυχερές οι μικρές πατρίδες όταν έχουν τέτοια τέκνα που τις πατούν και ανασαίνουν πάνω τους.

Δάσκαλος, δεινός χορευτής και ακάματος λαογράφος, ένα άτομο ρομαντικό, τρυφερό, φλογερό που ζυμώθηκε με την άγρια πέτρα της Πίνδου.

Ο ιατρός χειρούργος του ΕΣΥ Παύλος Στασινός, τόνισε μεταξύ άλλων πως ο Σπύρος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και πατριώτης. Δεν χρειάζεται συστάσεις. Αφιερώθηκε στην μελέτη του δημοτικού τραγουδιού και ως δάσκαλος των παραδοσιακών χορών.

Πάντα με το αυθόρμητο και πηγαίο του χιούμορ ο φιλόλογος, λογοτέχνης Δημήτρης Βλαχοπάνος μίλησε επίσης για τον καλό του φίλο Σπύρο Νεραϊδιώτη με εντυπωσιακή τοποθέτηση.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Νεραϊδιώτη μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεράιδας «Η Αγία Κυριακή» Παύλος Αθανασιάδης, η αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα» Σοφία Νάκη – Κασελούρη, ο τέως πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα» Λάμπρος Ζάχος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κωστηλάτα» Γιάννης Παπαγιάννης, ενώ προβλήθηκε και βίντεο με ήχους και εικόνες της ορεινής πατρίδας που επιμελήθηκε η γραμματέας του Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα» Ερμιόνη Ζέρβα.

Ο Σπύρος Νεραϊδιώτης


Ο συγγραφέας του βιβλίου «Το πανηγύρι» συγκινημένος από τις σπουδαίες τοποθετήσεις των παρουσιαστών και τα καλά τους λόγια, ευχαρίστησε όλους, έναν - έναν ξεχωριστά, και όσους στήριξαν την προσπάθεια αυτή της παρουσίασης.

Ο Σπύρος έκανε σκοπό της ζωής του να μεταλαμπαδεύσει τα έθιμα και τις παραδόσεις στις νεότερες γενιές. Μέσα από τα μεγάλα του μεράκια, τον χορό, το τραγούδι και τον λαϊκό παραδοσιακό πολιτισμό, κατάφερε να γίνει ο συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα και το αύριο. Μας βοηθά να κατανοήσουμε και να διατηρήσουμε τα στοιχεία της τοπικής πολιτιστικής μας ταυτότητας που δομήθηκε μέσα από τους θρύλους, την μουσική και τον χορό.

Τα πανηγύρια, όπως γράφει ο ίδιος ο Σπύρος γεννήθηκαν και διέδραμαν μέσα στις δεκαετίες στην βάση μιας θρησκευτικής κυρίως γιορτής όπου οι άνθρωποι της κάθε κοινότητας, συναθροίζονται για να τιμήσουν τον προστάτη του χωριού.

Η Νεράιδα του Σπύρου του ψιθύρισε στο αυτί και του χάρισε το τάλαντο του χορευταρά και του μερακλή. Του χάρισε ακόμη μια πένα ώστε να αποτυπώνει στο χαρτί το μεράκι του και τον λυρισμό της ψυχής του.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ