Αναρτήθηκε στις:09-09-21 13:20

Προβληματισμός από τα συμβαίνοντα στο Αφγανιστάν


Γράφει ο Νίκος Κέφης*


Παρακολουθούμε όλοι μας με κομμένη ανάσα τα συμβαίνοντα στο Αφγανιστάν. Μας κυριαρχεί μεγάλη θλίψη, αγανάκτηση και γεννώνται πολλά ερωτήματα, προβληματισμοί, απορίες που δεν έχουν τελειωμό, όπως:

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων αλλά και των συνεργατών αυτών Αφγανών, έπρεπε να γίνει μέχρι την 31η Αυγούστου σύμφωνα με συμφωνία του πρώην προέδρου Τράμπ και των Ταλιμπάν. Γιατί, λοιπόν, η όλη επιχείρηση αναχώρησης από το Αφγανιστάν άρχισε λίγες ημέρες πριν με αποτέλεσμα να υφίστανται τα προβλήματα που όλοι βλέπουμε και όχι να σχεδιασθεί μεθοδικά, οργανωμένα και πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εγκαταλείφθηκε στο Αφγανιστάν μεγάλος αριθμός οπλισμού των Αμερικανών που περιλαμβάνει οχήματα πάσης φύσεως, αεροσκάφη πάσης φύσεως, τυφέκια και βαρύ οπλισμό ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν μεταφερθεί σταδιακά και από πριν αφού ήταν γνωστή η ημερομηνία λήξης της παρουσίας των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και να μην αναμένεται να γίνει αυτό την τελευταία στιγμή, όταν ήταν ότι ο οπλισμός αυτός θα έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν ή των μαχητών του ISIS.

Η συμφωνία που είχε υπογράψει με τους Ταλιμπάν ο πρόεδρος Τραμπ ήταν γνωστή σε όλους τους συμμάχους και ενώ ήταν γνωστός ο χρόνος αναχώρησης των συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τίποτε δεν σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εγκαίρως από καμία συμμαχική δύναμη.

Ενώ ήταν γνωστές οι θέσεις και οι δυνατότητες των Ταλιμπάν δεν δικαιολογούνταν κανένας αιφνιδιασμός των συμμαχικών δυνάμεων ως προς την προέλευση των Ταλιμπάν και την κατάληψη της Καμπούλ μαζί με την περιοχή του αεροδρομίου με αποτέλεσμα τα συμβαίνοντα.

Ενώ ήταν γνωστή η ύπαρξη και του νέου μεγάλου κινδύνου από την ύπαρξη του ISIS-K στο Αφγανιστάν δεν ελήφθησαν μέτρα καταστολής των μαχητών του ISIS-K ούτε ελήφθησαν γενικά μέτρα για την μετάβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν με προγραμματισμό, ομαλότητα και προϋποθέσεις που θα εξασφάλιζαν όχι μόνο τη ζωή αλλά και τις ελευθερίες του Αφγανικού λαού.

Πώς είναι δυνατόν οι Ταλιμπάν να θέτουν όρους σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και κυβερνήσεις ως προς τον χρόνο εκκένωσης του Αφγανιστάν όταν οι συμμαχικές δυνάμεις τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν και να καταλάβουν την εξουσία αμαχητί.

Αλήθεια δεν γνωρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες δυτικές κυβερνήσεις ότι έπρεπε να προστατεύσουν τους Αφγανούς συνεργάτες τους στο Αφγανιστάν όχι μόνο από τους Ταλιμπάν αλλά και από τους τρομοκράτες του ISIS και να φροντίσουν εγκαίρως για την απομάκρυνσή τους από το Αφγανιστάν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο αντίκτυπος σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο από τις σφαγές Αφγανών που συνεργάσθηκαν με τις δυτικές δυνάμεις θα είναι μεγάλος, επειδή οι δυτικές δυνάμεις δεν μερίμνησαν για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας αυτών που συνεργάσθηκαν μαζί τους θα κλονισθεί η εμπιστοσύνη προς τις λεγόμενες συμμαχικές δυνάμεις που είναι σήμερα γνωστές ή επιδιώκουν το ρόλο τους αυτό.

Δεν μπορούσαν οι συμμαχικές δυνάμεις πριν την αναχώρησή τους και την παράδοση της εξουσίας στους Ταλιμπάν να εξαφανίσουν τον οργανωμένο πυρήνα του ISIS-K. Μήπως δεν γνώριζαν την ύπαρξή του όταν σήμερα παρουσιάζονται εικόνες του ISIS-K στα ΜΜΕ.

Πώς είναι δυνατόν να εγκαταλείπεις έναν λαό όταν τόσα χρόνια του εμπέδωσε τον δυτικό πολιτισμό και τον τρόπο ζωής, αβοήθητο στα χέρια των Ταλιμπάν χωρίς όρους χωρίς όρους και προϋποθέσεις αλλά και των τρομοκρατών του ISIS όταν είναι γνωστές οι θέσεις τους για τον πολιτισμένο κόσμο.

Είναι δυνατόν ολόκληρος ο δυτικός κόσμος να μη μπορεί να επιβάλλει όρους στους Ταλιμπάν αλλά και να συντρίβει τους μαχητές του ISIS-K. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό πρέπει πολλά πράγματα να τα αναθεωρήσουμε σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε.

Η Αμερική πώς θα δείξει μετά τα όσα συνέβησαν τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως αν δεν συντρίψει - εξαφανίσει τον ISIS-K και δεν αναγκάσει τους Ταλιμπάν να σεβασθούν ελευθερίες του Αφγανικού λαού. Πιστεύω με τους Ταλιμπάν να μην συμβεί ότι έγινε με τον Μπιν Λάντεν. Όλα πρέπει να συμβούν άμεσα και πριν η εξουσία στο Αφγανιστάν περάσει σε χέρια αγνώστου ταυτότητας και ελέγχου.

Ακόμη και ο Τούρκος πρόεδρος όπως και άλλοι ηγέτες δήλωσαν ότι τα όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν είχαν σαν αποτέλεσμα να τρωθεί διεθνώς το γόητρο της υπερδύναμης και να κλονισθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την υπερδύναμη που λέγεται Αμερική.

Ο κάθε λογικός άνθρωπος διερωτάται αν όλα τα συμβαίνοντα στο Αφγανιστάν οφείλονται σε ανικανότητα των ηγετών ή σε πράξεις και ενέργειες που έχουν στόχους και επιδιώξεις που μόνο αυτοί γνωρίζουν.

Εάν το Αμερικανικό Πεντάγωνο αλλά και η πολιτική του ηγεσία διέπραξε όλα τα παραπίνω από ανικανότητα τότε πρέπει όλοι μας να προβληματισθούμε διότι θα περάσουν ιδέες σε όλο τον κόσμο για το ρόλο που επιφυλάσσουν για τους εαυτούς τους.

Όλα όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν πρέπει να προβληματίσουν όλο τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα αλλά και το λαό και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «εάν δεν μπορείς μόνος σου να ξυστείς μην περιμένεις να σε ξύσουν άλλοι».

Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε ανάλογους εξοπλισμούς αδιαφορούντες για τις διαβεβαιώσεις τρίτων εάν θέλουμε να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας για το μέλλον του τόπου μας και της χώρας μας και των επερχόμενων γενιών.

Δυστυχώς τα συμβαίνοντα στο Αφγανιστάν αποτελούν προβληματισμό για τις δυτικές ηγεσίες που διεκδικούν ηγετικό ρόλο παγκοσμίως.

*Ο Νίκος Κέφης είναι τέως δήμαρχος Βλαχερνώνimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ