Αναρτήθηκε στις:28-07-21 14:02

Στη μνήμη του Γιώργου Ευταξία


Γράφει ο Γιάννης Τζαμπούρας*


Πριν 5 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο πλέον εκλεκτός εκ των παλιών μου φίλων και σπουδαίος γιατρός Γιώργος Ευταξίας.

Ως νέος ήτανε ζωηρός πολύ με έφεση στα γράμματα αλλά και στα καλαμπούρια [παροιμιώδη τα σκασιαρχεία αλλά και οι φάρσες που σκάρωνε στο άψε-σβήσε]. Ο Γιώργος ήτανε μια σημαντική παρουσία στην Αρτινή κοινωνία κι όχι μόνον.

Γεννήθηκε στο Μονοπλιό στο κέντρο της Άρτας και σπούδασε ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου εισήχθη αριστεύσας από το Γυμνάσιο. Υπήρξε πολύ καλός φοιτητής και πολιτικοποιήθηκε μετά την πτώση της χούντας στην νεολαία του τότε νεοσύστατου ΚΚΕ εσωτερικού, ως μέλος της φοιτητικής παράταξης του "Ρήγα Φεραίου". Ο Γιώργος τελείωσε την ιατρική και μπήκε εσωτερικός σε διάφορα νοσοκομεία μεταξύ αυτών το νοσοκομείο "Χατζηκώστα" στα Γιάννενα.

Προτίμησε αμέσως μετά να ανοίξει δικό του ιατρείο κάτω από την οικία του και συγκεκριμένα πάνω από το γνωστό "ΜΑΞΙΜ", όπου πολλές φορές πίναμε τον αγαπημένο μας εσπρέσο.

Διέπρεψε ως ειδικός παθολόγος γιατρός "παλιάς κοπής" που αντιλαμβανότανε άμεσα το πρόβλημα ενός ασθενούς με "το μάτι και το αυτί". Ακούραστος έτρεχε παντού όποια ώρα κι αν ήτανε σε κάθε Αρτινή οικογένεια και όπου το καθήκον τον καλούσε.

Ο Γιώργος υπήρξε γιατρός των λαϊκών στρωμάτων του νομού της Άρτας και πολλές φορές σε φτωχούς ασθενείς δεν έπαιρνε χρήματα. Επίσης, για ένα μεγάλο διάστημα ασκούσε την ιατρική και στο ΙΚΑ Άρτας, όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του Διευθυντή. Εκεί εξυπηρετούσε τους πάντες.

Πάντα ευαίσθητος με τα θέματα της πόλης της Άρτας εξελέγη με μεγάλο αριθμό ψήφων δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας του Πάνου Οικονομίδη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου για 2 και πλέον χρόνια.

Ο Γιώργος άριστος οικογενειάρχης παντρεύτηκε νέος την έως του θανάτου του πιστή σύντροφό του, την αγαπημένη του Λένα Ευταξία-Σμύρη και απόκτησε 2 παιδιά τον Νίκο [τον οποίο έχω οικογενειακό γιατρό και με βοήθησε πολλές φορές, εξίσου εκλεκτός γιατρός που με τιμά με την φιλία του και ο οποίος ασκεί την ίδια ειδικότητα ως ειδικός-γενικός παθολόγος στο ίδιο ιατρείο]. Επίσης, την Ευανθία [Εύα την κόρη του και αυτή σπουδαία γιατρός στο εξωτερικό]. Είχε την τύχη σύντομα να γίνει παππούς.

Όσο αφορά εμάς υπήρξανε μέρες και νύχτες που τα πίναμε μαζί, αλλά και άπειρες εκδρομές και διακοπές. Παροιμιώδης για τα αστεία του…!!! Ατέλειωτες και οι πολιτικές και κοινωνικές μας συζητήσεις .Υπήρξε καλός φίλος και πορευθήκαμε μαζί πάνω από 40 χρόνια. Επίσης, πολιταξιδεμένος και κοσμοπολίτης έτοιμος όμως πάντα για μια καλή κουβέντα.

Υπήρξε ο γιατρός όλων των Αρτινών.. ! Ο "γιατρός της διπλανής πόρτας" και ο μοναδικός γιατρός που σήκωνε το τηλέφωνο ακόμα και τις πιο ακατάλληλες ώρες.

Ήταν φανατικός λάτρης των μηχανών και των αυτοκινήτων και του άρεσε πολύ η μουσική….!!! Περάσαμε απίθανες καταστάσεις μαζί.

Δυστυχώς για μια 10ετια πάλεψε με την "επάρατο", ενώ ασκούσε την εργασία του κανονικά. Δεν κλάφτηκε ποτέ σε κανένα [ίσως είμαι από τους λίγους που ξέρω τι πέρασε].

Το αντιμετώπισε με λεόντεια ψυχή και αξιοπρέπεια.

Ένα χρόνο πριν πεθάνει μου είπε χαρακτηριστικά "Φίλε ….εγώ φεύγω…!!!

Έτσι λοιπόν ο Γιώργος μας άφησε στις 26 Ιουλίου του 2016.

Γιώργο, θα σε θυμάμαι για πάντα...

*Γιάννης Τζαμπούρας, Ποιητής-Χρονογράφος-Ιστορικός, μόνιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών [1930]img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ