Αναρτήθηκε στις:16-07-21 16:36

Η αλληλεγγύη θα νικήσει


Γράφει η Αγλαΐα Νάτσικα*


Το τραγικό περιστατικό με την 18χρονη κοπέλα στην Ηλιούπολη, που ήταν θύμα βιασμού, αρχικά από τον πατέρα της και στη συνέχεια και από τον αστυνομικό που επί ένα μήνα την κρατούσε αιχμάλωτη, τη βασάνιζε και την εξέδιδε, δεν είναι, δυστυχώς, μεμονωμένο. Είναι η συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, που στις μέρες μας όλο και πιο συχνά έρχονται στη δημοσιότητα και έτσι αναδεικνύεται η έκταση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές της.

Αυτά, όμως, που ακολούθησαν, μετά την καταγγελία του θύματος, δημιουργούν μια σειρά ερωτηματικών σχετικά με τη στάση και τον ρόλο της αστυνομίας.

Βασιζόμενη πάντα στις καταγγελίες των συνηγόρων, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η αστυνομία, σύμφωνα με τους δικηγόρους της 18χρονης, επιχείρησε στην ουσία συγκάλυψη της υπόθεσης και αναγκάστηκε να προχωρήσει στις ενδεικνυόμενες ενέργειες μόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης στον Τύπο και την γενικευμένη κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα.

Δεν μπορώ, επίσης, να μην αναρωτηθώ για την αιτία της απαράδεκτης και εν πολλοίς ύποπτης στάσης της Αστυνομίας να την κρατάει για ώρες, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, χωρίς να τη παραπέμψει αμέσως σε νοσοκομείο για ιατροδικαστική εξέταση και ιατρική περίθαλψη, χωρίς τη στήριξη κοινωνικού λειτουργού, αλλά και η αργοπορημένη απόδοση βαριών κατηγοριών στους θύτες, που έγινε ύστερα από τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, δείχνουν ότι τα φαινόμενα σήψης και παρακμής έχουν βάθος!

Μια στάση που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, τα οποία κατατέθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Πλην όμως, όχι μόνο τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, αλλά, την ίδια ώρα, ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αντί να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για όλα αυτά, αντί να έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες, για μια ακόμα φορά επιτίθεται σε αυτούς που θέτουν τα ερωτήματα, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην αντιπολίτευση στο σύνολό της.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν υποχρεωμένη, και “απορώ” με την αργοπορία της, να ενεργήσει από την πρώτη στιγμή για την πλήρη διαφάνεια της υπόθεσης και ΟΧΙ με τον τρόπο της να προβαίνει σε νέα συγκάλυψη.

Η έρευνα επιβάλλεται να προχωρήσει σε βάθος και είναι αυτονόητο ότι πρέπει αμέσως να δοθούν τα στοιχεία και η φωτογραφία του δράστη αστυνομικού στη δημοσιότητα, ώστε να αναγνωριστεί και από άλλα τυχόν θύματά του, ώστε να προχωρήσει η διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης.

Οφείλει να διερευνήσει γιατί απαγορεύτηκε στην κοπέλα η πρόσβαση σε δικηγόρο μέχρι το πρωί της Κυριακής και ενώ η καταγγελία είχε γίνει ήδη το Σάββατο.

Να δοθούν εξηγήσεις, εάν φυσικά αληθεύει, γιατί η ΕΛΑΣ πρότεινε στην κοπέλα άλλο δικηγόρο. Όπως επίσης και γιατί η ΕΛΑΣ αρχικά ισχυριζόταν ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργούσε λόγω Σαββατοκύριακου, πράγμα που φυσικά δεν ίσχυε.

Επιβάλλεται η άμεση έναρξη ελέγχων μέσα στην αστυνομία για εμπλοκή αστυνομικών σε κυκλώματα trafficking και η άμεση λήψη μέτρων, ώστε να «ξηλωθούν» όποιοι θύλακες παρανομίας βρεθούν.

Υποχρέωσή της είναι, και έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει, στη δημιουργία περισσότερων δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, σε όλη την Ελλάδα.

Να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν επιτέλους σωστά τα αστυνομικά τμήματα στις γειτονιές και να προστατεύουν τις γυναίκες που τα επισκέπτονται και καταγγέλλουν την κακοποίηση τους.

Να αποκτήσουν επιτέλους την αξιοπιστία που τους ταιριάζει .Οι γυναίκες, όπως και κάθε πολίτης ,θα πρέπει να νιώθει ασφαλής στο σπίτι του, στην εργασία, στο δρόμο, στις πλατείες.

Να θυμίσω δε και το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών και ότι βουλευτές της Ν.Δ. θεωρούν ότι εάν ένας άνδρας κακοποιεί τη γυναίκα του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το παιδί του. (όπως κάποιος από αυτούς είχε το θράσος να το εκστομίσει από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το κατάπτυστο Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια που ψήφισαν πριν λίγες εβδομάδες).

Τελειώνοντας, να δηλώσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στη 18χρονη κοπέλα, καθώς και σε κάθε θύμα που βρίσκει τη δύναμη και το κουράγιο να μιλήσει και να καταγγείλει τους κακοποιητές της.

Συγχαίρω και νιώθω ευγνωμοσύνη για την εργαζόμενη σερβιτόρα που στάθηκε αλληλέγγυα προς το θύμα βιασμού, χωρίς να “κοιτάξει τη δουλειά της”, συμβάλλοντας, με αυτό τον τρόπο, αποφασιστικά στην αποκάλυψη αυτής της φρικτής υπόθεσης.

Το γεγονός αυτό με γεμίζει ελπίδα ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στη στάση της κοινωνίας απέναντι σε περιστατικά έμφυλης βίας.

Χρειάζεται η επαγρύπνηση όλων μας για να μην υπάρξει νέα συγκάλυψη.

Η υπόθεση αυτή μας αφορά όλες και όλους.

Η έμφυλη βία και το trafficking είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ - ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ.

*H Αγλαΐα Νάτσικα είναι Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img