Αναρτήθηκε στις:17-06-21 17:29

Αλλοδαποί στην Ελλάδα και εγκληματικότητα


Γράφει ο Νίκος Κέφης


Τα τελευταία επαναλαμβανόμενα εγκλήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη και λειτουργία στη χώρα μας οργανωμένου εγκλήματος αλλά και τα καθημερινά κρούσματα εγκληματικότητας γενικά, έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία, τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και ειδικότερα την Ελληνική Αστυνομία που είναι υπεύθυνη για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Εγκληματικότητα εγχώρια φυσικά υπάρχει και θα υπάρχει αλλά σήμερα η δημιουργία κυκλωμάτων από άγνωστους μη καταγεγραμμένους κακοποιούς εισαγόμενους κυρίως από πολλές τρίτες χώρες αυξάνει το πρόβλημα και διευκολύνει τη σύγχυση.

Σταυροδρόμι και γέφυρα Ανατολής και Δύσης είναι δύο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στην Ελλάδα λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης. Αυτή ακριβώς η γεωγραφική της θέση σε συνδυασμό με την χωροταξία της Ελλάδας η οποία έχει 5.500 νησιά συνολικό μήκος αυτών 16.000 και χερσαία σύνορα 1.251 χιλιομέτρων, δημιουργεί πρόβλημα και στην φύλαξη. Πολλά σημεία μένουν αφύλακτα χωρίς τελωνειακούς σταθμούς και φυλάκια, ακριβώς για το λόγο ότι είναι αδύνατο να υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που να επιτηρούν τις εισόδους και τις εξόδους της χώρας και ιδιαίτερα μάλιστα τις θαλάσσιες.

Η αθρόα και ανεξέλεγκτη σε μεγάλο βαθμό είσοδος λαθρομεταναστών προβληματίζει έντονα τόσο τον ελληνικό πληθυσμό όσο και τις ελληνικές αρχές. Σημείο αιχμής η μεγάλη εγκληματικότητα των αλλοδαπών. Κάποιοι από αυτούς ελπίζουν ότι στην Ελλάδα θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να παρανομήσουν. Έτσι μόλις φθάσουν βρίσκουν κυρίως ομοεθνείς και συστήνουν σπείρες αρχίζοντας παράνομη δράση.

Οι Αλβανοί φυγάδες θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνοι και αδίστακτοι αφού πολύ εύκολα φθάνουν στο φόνο. Αποτελούν οργανωμένη μαφία που έχει δημιουργήσει κυκλώματα λαθρεμπορίας όπλων και ναρκωτικών σωματεμπορίας, εκβιασμών, ληστειών, κλοπών, διαρρήξεων, αρπαγής τσαντών, βιασμών, φθορών ξένης ιδιοκτησίας, σωματικών βλαβών, πλαστογραφίας κλπ., με αποτέλεσμα την άνοδο της εγκληματικότητας τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας που προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλους αλλά και αντιδράσεις κυρίως κατοίκων λεκανοπεδίου, οι οποίοι ομαδικά σήμερα ζητούν από το κράτος την λήψη αυστηρών μέτρων που φθάνουν στην άμεση απομάκρυνση από την Ελλάδα των λαθρομεταναστών.

Οι Ρουμάνοι, Πολωνοί, Βούλγαροι, Ρώσοι, Γιουγκοσλάβοι θεωρούνται «ειδικοί» στις κλοπές και στις διαρρήξεις ενώ οι υπόλοιποι αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας συμβάλλουν σε πολύ μικρό βαθμό στην αύξηση της εγκληματικότητας, όπως είναι οι Ιρανοί, Πακιστανοί, Αιγύπτιοι και άλλοι.

Μεγάλος αριθμός αλλοδαπών που ζει στη χώρα μας παράνομα είτε στερείται παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων, είτε κυκλοφορεί με πλαστά έγγραφα. Ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών είναι δραπέτες φυλακών ή αποφυλακισθέντες ακόμη και με πρόθεση των Αλβανικών Αρχών, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στη χώρα μας και διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, βοηθούμενοι από άλλους συμπατριώτες τους που ζουν και αυτοί κυρίως στην Αθήνα. Οι βορειοηπειρώτες που ζουν στη χώρα μας υποστηρίζουν ότι έντεχνα το Αλβανικό καθεστώς έστειλε στην Ελλάδα όλους τους εγκληματίας που είχε με σκοπό όχι μόνο να απαλλάξει την χώρα του αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα. υπάρχουν στοιχεία λίγα αλλά μεγάλες ενδείξεις ότι πολλοί Αλβανοί εγκληματίες μετέχουν στο πογκρόμ εναντίον της Ελλαδικής μειονότητας στην βόρειο Ήπειρο καθώς και στις επιθέσεις εναντίον των Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα και στις άλλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραστηριότητας των Αλβανών κακοποιών αποτελεί η περίπτωση του Ρουμάνου Ρουμποτάν, ο οποίος σε συνεργασία με είκοσι άλλους συμπατριώτες του είχε διαπράξει τετρακόσιες περίπου κλοπές.

Η δραστηριότητα των Αλβανών στον χώρο της πορνείας απλώνεται και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αλβανοί κακοποιοί αρπάζουν κορίτσια από τη Βόρειο Ήπειρο και τα φέρνουν στην Ελλάδα για να τα οδηγήσουν στην πορνεία.

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας τα περισσότερα μπαρ είναι γεμάτα με κορίτσια από την Αλβανία όσο και από τις άλλες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και της Άπω Ανατολής. Το φαινόμενο της εκμετάλλευσης νεαρών γυναικών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες μεταφέρονται στην Ελλάδα με το πρόσχημα οργανωμένων τουριστικών ταξιδιών και για ορισμένο χρονικό διάστημα επειδή στερούνται αδειών παραμονής τυγχάνουν εκμετάλλευσης από ανθρώπους των οργανωμένων σκοτεινών κυκλωμάτων.

Κρούσματα εμπορίας βρεφών με δράστες αλλοδαπούς άρχισαν να απασχολούν τις ιδιωτικές Αρχές με εμπλεκόμενους στις υποθέσεις αυτή γιατρούς και δικηγόρους. Πρόσφατα εμφανίσθηκαν στον ορίζοντα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη παράνομα κυκλώματα νονών που εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν παλιννοστούντες Ποντίους από την τέως Σοβιετική ένωση κυρίως στο θέμα της ευρέσεως εργασίας. Πρόκειται για τη δράση κυρίως της Ρωσικής μαφίας, η οποία έχει καταστεί ο φόβος και ο τρόμος των Ελληνο-Ποντίων από την τέως Σοβιετική Ένωση σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Ελληνο-Ποντίων τα συμβαίνοντα σε βάθος τους από την πλευρά της Ρωσικής Μαφίας δεν φθάνουν στις αστυνομικές αρχές λόγω απειλών των νονών για αντεκδικήσεις σε βάρος συγγενικών τους προσώπων που έμειναν στις ταραγμένες περιοχές της Αρμενίας, της Τιφλίδας, της Γεωργίας κ.λ.π., όταν εξουσιάζουν οι ληστοσυμμορίες. Σχετική σπείρα που δρούσε στη Θεσσαλονίκη υπό μορφή γραφείου ευρέσεως εργασίας σε παλιννοστούντες εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

Πολλοί αλλοδαποί και κυρίως Αλβανοί έρχονται με πλαστά διαβατήρια στα οποία έχουν αναγράψει ελληνικά ονόματα. Άλλοι αγοράζουν διαβατήρια από Βορειοηπειρώτες και επικολλούν δικές τους φωτογραφίες. Άλλοι πλαστογραφούν τις σφραγίδες. Μέσα στο μεγάλο αριθμό των λαθρομεταναστών μπορούν και κυκλοφορούν ελεύθερα οργανωμένες διεθνείς σπείρες κακοποιών. Το λαθρεμπόριο ειδών πάσης φύσης από τους αλλοδαπούς παίρνει διαστάσεις. Σήμερα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τον εξοπλισμό των τελωνειακών αρχών με σύγχρονα και κατάλληλα μέσα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το λαθρεμπόριο γενικά και κυρίως το λαθρεμπόριο των όπλων.

Τα τελευταία κρούσματα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών για τον έλεγχο περιοχών για τις παράνομες δραστηριότητες έχουν ανησυχήσει την κοινή γνώμη. Παρουσιάστηκαν μαζικά κρούσματα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών διότι τα απαγορευτικά μέτρα όσον αφορά την κυκλοφορία των πολιτών δεν τους επέτρεπαν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους με ασφάλεια. Η σκληρή δράση των κακοποιών έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.

Οι οργανωμένες συμμορίες έχουν «φουντώσει» και ανησυχούν τις αρχές. Το νομικό μας πλαίσιο δεν παρέχει αποτελεσματικά προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κακοποιών να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η πρόληψη της εγκληματικότητας δεν συνιστά μόνο καθήκον και υποχρέωση κάθε ευνοούμενης πολιτείας αλλά απαιτεί και συντονισμό ενεργειών και δράσης. Θα ήταν οδυνηρό για το μέλλον της κοινωνίας μας ακόμη και για την πορεία της ανθρωπότητας αν δεν καταφέρναμε να ουσιαστικοποιήσουμε τις ενέργειες και τη δράση μας έτσι ώστε χωρίς ευχολόγια να προλάβουμε την εγκληματικότητα και να δώσουμε άλλο νόημα και περιεχόμενο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ανεμπόδιστη και δημιουργική δράση του πολίτη.

Η μεγάλη πράγματι προσπάθεια των διωκτικών αρχών για την εξιχνίαση πολλών εγκλημάτων τα οποία αναμφιβόλως αποτελούν έργα αλλοδαπών όσο και για τη σύλληψη αυτών συναντά μεγάλα εμπόδια όπως είναι η δυνατότητα μέσου φυγής αυτών ή μη παραμονή των επί μακρόν στον αυτό τόπο, το ακαταχώρητο αυτών, το άγνωστο του πρότερου βίου αυτών, η αδυναμία εντοπισμού τους στην ξένη χώρα, η δυσκολία ή αδυναμία εκδόσεως τους, το διαφορετικό της νομοθεσίας των κρατών της Διεθνούς Κοινότητας κ.λ.π.

Γενική η παρουσία αλλοδαπών και ίδια λαθρομεταναστών στη χώρα μας επηρεάζει αρνητικά τους παραπάνω τομείς όπως είναι ο τομέας δημόσιας ασφάλειας, ο τομέας των ναρκωτικών, το τομέας της αρχαιοκαπηλίας, ο οικονομικός και ασφαλιστικός τομέας, ο τομέας υγείας, η αλλοίωση της ταυτότητας του πληθυσμού καθώς και του δημογραφικού δυναμικού της χώρας, η αναβίωση ρευμάτων ρατσισμού, ο τομέας εθνικής ασφάλειας, η τρομοκρατία γενικά και πολλά άλλα.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούν τον τομέα της Δημόσια Ασφάλειας. Αναφορά πρέπει να υπάρξει ξεχωριστά και για τους άλλους επηρεαζόμενους τομείς.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img