Αναρτήθηκε στις:17-02-18 13:24

Επιπτώσεις των στοματικών παθήσεων στην γενική υγεία


Γράφει ο Χρήστος Σ. Νεραϊδιώτης
Χειρ. Οδοντίατρος


Το στόμα δεν αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι του σώματος μας. Η στοματική κοιλότητα μπορεί να αντανακλά την κατάσταση της γενικής υγείας, δίνοντας πολλές φορές πρώιμα συμπτώματα γενικών παθήσεων, ενώ αντίστροφα οι στοματικές παθήσεις μπορεί να έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού.

Οι παθήσεις των ούλων, που αποτελούν το κύριο ποσοστό των στοματικών παθήσεων, μπορούν να φέρουν επιπλοκές στον διαβητικό ασθενή, απορρυθμίζοντας τις τιμές του σακχάρου στο αίμα, ενώ τα βακτήρια που προκαλούν τις παθήσεις των ούλων αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή του ενδοκαρδίου) και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, οι παθήσεις των ούλων στις νεαρές γυναίκες έχουν συνδεθεί με κίνδυνο γέννησης πρόωρων νεογνών καθώς και με γέννηση λιποβαρών νεογνών.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως η πρόληψη και κυρίως η διατήρηση της στοματικής υγεινής, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αποτελεί αναγκαίο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. (εκτενής αναφορά ανά πάθηση θα γίνει σε επόμενα άρθρα).

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ