Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, μια αναπάντεχη ανακάλυψη έγινε στα σύννεφα της Αφροδίτης, ενός αερίου το οποίο στη Γη σηματοδοτεί την ύπαρξη ζωής. Η ίδια ομάδα, πλέον επιστρέφει με περισσότερες παρατηρήσεις που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Royal Astronomical Society στην Αγγλία στις 17 Ιουλίου.
Τα δεδομένα, λένε οι ερευνητές, περιέχουν ακόμη ισχυρότερες αποδείξεις ότι η φωσφίνη είναι παρούσα στα νέφη της Αφροδίτης, του πλησιέστερου πλανητικού μας γείτονα. Ο πλανήτης είναι παρόμοιος με τον δικό μας σε μέγεθος, αλλά διαθέτει επιφανειακές θερμοκρασίες που μπορούν να λιώσουν μόλυβδο και σύννεφα από διαβρωτικό θειικό οξύ.
Μία ξεχωριστή ομάδα, παρουσίασε στοιχεία για ένα άλλο αέριο, την αμμωνία. Αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό από την ανακάλυψη της φωσφίνης ανέφερε η ομάδα. Είμαστε μακριά από το να το πούμε με βεβαιότητα, αλλά αν υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη που παράγει φωσφίνη, δεν έχουμε ιδέα γιατί την παράγει. Ωστόσο, αν υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη που παράγει αμμωνία, έχουμε μια ιδέα γιατί μπορεί να θέλει να αναπνέει αμμωνία“, είπε ο Dave Clements, φοιτητής αστροφυσικής στο Imperial College London μέλος και των δύο ομάδων που έκαναν τις παραπάνω ανακαλύψεις.
Στη Γη η φωσφίνη είναι ένα τοξικό και δύσοσμο αέριο που παράγεται από την αποσύνθεση οργανικών υλικών ή βακτηρίων, ενώ η αμμωνία που εμφανίζεται φυσικά στο περιβάλλον, παράγεται από την ίδια διαδικασία.
Τα σύννεφα της Αφροδίτης είναι φτιαγμένα από σταγονίδια αλλά δεν είναι σταγόνες νερού. Είναι συμπυκνωμένο θειικό οξύ, μια εξαιρετικά διαβρωτική ουσία που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο αν εκτεθεί σε αυτή. Η αμμωνία ωστόσο σε αυτά τα σταγονίδια οξέος, μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστικό της οξύτητας και να τη μειώσει σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, ώστε κάποια γνωστά γήινα βακτήρια να μπορούν να επιβιώσουν σε αυτήν.