Αναρτήθηκε στις:08-07-16 16:07

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Νεάντερταλ ήταν κανίβαλοι


Ηταν οι Νεάντερταλ κανίβαλοι; Αυτό δείχνουν έρευνες Ευρωπαίων επιστημόνων που μελέτησαν οστά ηλικίας 40.000 έως 45.000 ετών σε σπήλαιο βορείως των Αλπεων, στην περιοχή του Βελγίου, στα οποία εντόπισαν ίχνη κανιβαλισμού.

Επιπλέον διαπίστωσαν ότι τα ξαδέρφια του Homo Sapiens έφτιαχναν εργαλεία από οστά άλλων Νεάντερταλ, τους οποίους προηγουμένως είχαν κατασπαράξει. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ερβέ Προσεράν του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports», βρήκαν στο σπήλαιο Γκογιέ οστά ζώων, όπως αλόγων και ελαφιών, αλλά και Νεάντερταλ, τα οποία έφεραν ακριβώς τα ίδια σημάδια κοπής και κατεργασίας. Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι και τα μεν και τα δε οστά είχαν την ίδια μεταχείριση για φαγητό αλλά και για την κατασκευή όπλων και εργαλείων.

«Οι ενδείξεις μάς οδηγούν στο να υποθέσουμε ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν κανιβαλισμό», δήλωσε ο καθηγητής Προσεράν. Παρόλο που στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες ενδείξεις για κανιβαλισμό μεταξύ Νεάντερταλ στην Ισπανία και στη Γαλλία, στην περίπτωση του σπηλαίου του Γκογιέ τα στοιχεία πάνω στα οστά είναι πιο σαφή. Παρά τις τάσεις κανιβαλισμού των Νεάντερταλ, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ανώτερου πολιτισμού των μακρινών συγγενών μας, όπως ίχνη τελετουργικής ταφής των νεκρών αλλά και εξελιγμένα λίθινα εργαλεία.


ethnos.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img