Αναρτήθηκε στις:02-03-21 10:50

Deep Nostalgia: «Ανάσταση νεκρών» σε φωτογραφίες μέσω τεχνολογίας deepfake


H γενεαλογική ιστοσελίδα MyHeritage παρουσίασε ένα εργαλείο με τεχνολογία deepfake που επιτρέπει να «ζωντανεύουν» τα πρόσωπα συγγενών (ενδεχομένως νεκρών) σε παλιές φωτογραφίες. H εταιρεία αναγνωρίζει πως το Deep Nostalgia, όπως ονομάζεται το εργαλείο, μπορεί να φανεί μακάβριο σε κάποιους, ωστόσο άλλοι ίσως το βρουν «μαγικό».

Η MyHeritage υπογραμμίζει πως εσκεμμένα απέφυγε να εισάγει ομιλία, προκειμένου να αποτρέψει την κατάχρηση του εργαλείου, όπως τη δημιουργία deepfake βίντεο ζωντανών ανθρώπων. «Η λειτουργία αυτή προορίζεται για χρήση νοσταλγικού χαρακτήρα, για να φέρει αγαπημένους προγόνους πίσω στη ζωή» γράφει στα FAQs (frequently asked questions) σχετικά με τη νέα τεχνολογία. Παράλληλα τονίζει πως «κάποιοι αγαπούν τη λειτουργία Deep Nostalgia και τη θεωρούν μαγική, ενώ άλλοι μπορεί να τη βρουν μακάβρια και να μην τους αρέσει. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα, και είναι δύσκολο να παραμείνεις αδιάφορος απέναντι σε αυτή την τεχνολογία».

Όπως γράφει το BBC, η τεχνολογία πίσω από το Deep Nostalgia αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία D-ID. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και εκπαίδευσε τους αλγορίθμους της πάνω σε βίντεο που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν με ζωντανούς ανθρώπους να κινούν τα πρόσωπά τους και να κάνουν χειρονομίες.

Στην ιστοσελίδα του MyHeritage, ιστορικές μορφές όπως η βασίλισσα Βικτώρια και η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ «ζωντανεύουν», ενώ πρόσφατα αναρτήθηκε και ένα βίντεο τέτοιας τεχνολογίας του Αβραάμ Λίνκολν από την εταιρεία στο YouTube.

Όπως τονίζουν οι δημιουργοί, το Deep Nostalgia λειτουργεί εξίσου καλά σε ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες.

Το εν λόγω εργαλείο είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:


MyHeritage


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ