Αναρτήθηκε στις:30-11-17 12:15

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ


ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ
Εκδόσεις Ψυχογιός 2017 σελ. 219


Το βιβλίο αυτό είναι μια ευφυέστατη ιστορία με μεγάλη συμβολική αξία. Είναι η απλή και συνάμα απίθανη ιστορία του Δαμιάν Λόμπο, που νιώθει χαμένος από τότε που τον απέλυσαν από τη δουλειά του και μια μέρα διαπράττει μια μικροκλοπή σε ένα παζάρι με αντίκες. Για να ξεφύγει από τον φύλακα παρορμητικά κρύβεται πίσω από μια πελώρια ντουλάπα. Για να ξεφύγει από το βλέμμα του φύλακα βρέθηκε στο μπροστινό μέρος της ντουλάπας, το κεντρικό φύλλο της οποίας άνοιξε κι έτσι γλίστρησε μέσα… Με τα νεύρα τεντωμένα παραμένει στην ντουλάπα για όση ώρα χρειαζόταν, ώσπου να βεβαιωθεί ότι είχαν αναστείλει την έρευνα. Ήταν σαν τη σμέρνα σε κοίλωμα του βυθού.

Η ντουλάπα ήταν πολύ γερή, βαριά και δρύινη. Πρέπει να είχαν περάσει δύο ώρες από τότε που κλείστηκε εκεί μέσα, όταν ο Δαμιάν πρόσεξε πως η ντουλάπα τρανταζόταν σαν να τη σήκωναν. Και όντως έτσι ήταν. Από έξω άκουσε ακούστηκαν οι φωνές μιας ομάδας εργατών οι οποίοι προσπαθούσαν να σηκώσουν το έπιπλο. Σε λίγο η ντουλάπα με τον Δαμιάν μέσα φορτωνόταν πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού. Την ντουλάπα είχε αγοράσει σαν αντίκα, επειδή ήταν η ντουλάπα των παππούδων της, μια κυρία, η Λουθία. Η ντουλάπα μπήκε επιτέλους στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού, του Φέντε και της Λουθίας.

Την άλλη ημέρα που το ζευγάρι έφυγε για την δουλειά τους και η κόρη τους η Μαρία, για το σχολείο, ο Δαμιάν βγήκε, πήγε στην τουαλέτα, τηγάνισε αυγά να φάει, έκοψε και μια σαλάτα, έπλυνε όλα τα πιάτα, διόρθωσε ένα ντουλάπι της κουζίνας και έστρωσε όλα τα κρεβάτια. Το βράδυ που επέστρεψε η Λουθία έμεινε έκπληκτη, διότι θυμόταν ότι είχε αφήσει τα πιάτα άπλυτα και τα κρεβάτια άστρωτα. Ο Δαμιάν παρέμεινε μέσα στις σκιές της ντουλάπας και παρακολουθούσε την οικογένεια. Τις επόμενε ημέρες ο Δαμιάν ανέλαβε περισσότερες δουλειές του σπιτιού. Εκτός από το να στρώνει τα κρεβάτια και να πλένει τα βρόμικα πιάτα, άρχισε να ετοιμάζει και φαγητό για την οικογένεια με ότι εύρισκε στο ψυγείο, έκανε μπουγάδα και σίδερο, έβαζε και σκούπα. Από τότε που μπήκε η ντουλάπα στο σπίτι η οικογένεια είδε ένα είδος αόρατης και ευεργετικής παρουσίας…

Τώρα που περνούσε ατέλειωτες ώρες μέσα στην ντουλάπα, ένιωθε ελεύθερος. Η παρουσία του Δάμιαν σε αυτή την οικογένεια με την ιδιότητα του φαντάσματος του ήταν ευχάριστη. Ήταν από εκείνα τα φαντάσματα που οι πράξεις του είναι χρήσιμες, δεν προκαλεί θόρυβο, δεν αναβοσβήνει φώτα, δεν αλλάζει την θέση αντικειμένων. Αποστολή του ήταν να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων αυτών. Έγινε έτσι ένας Οικονόμος-Φάντασμα…

Ο Δαμιάν γρήγορα θα αποκτήσει αυτοσεβασμό και θα νιώσει τι σημαίνει να είσαι ζωντανός … Διαβάστε το.

Ο Χουάν Χοσέ Μιγιάς γεννήθηκε το 1946 στη Βαλένθια. Αρθρογράφος και συγγραφέας, αρχικά αντιμετωπίστηκε από τους κριτικούς ως διανοούμενος μυθιστοριογράφος. Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’80 που άρχισε να συνεργάζεται με την εφημερίδα El País, έγινε αγαπητός στο ευρύ κοινό και το σύνολο του έργου του έτυχε σημαντικής αναγνώρισης. Μάλιστα, έχει τιμηθεί με τα λογοτεχνικά βραβεία Nadal και Primavera και με το Μυθιστόρημα δημοσιογραφικό Mariano de Cavia.

Κώστας Τραχανάς

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ