Αναρτήθηκε στις:10-02-16 12:25

«Ιόλη»





Μαρία Τζιρίτα
Εκδόσεις Ψυχογιός 2015 - σελ. 360

Η ιστορία αυτή είναι η ιστορία μιας γιαγιάς, της Αγγέλω, που μεγαλώνει με αυτοθυσία την εγγονή της, δίνοντας τις μάχες της μια ολόκληρη ζωή.

Η γιαγιά Αγγέλω, που σαν μαέστρος πήρε τις ζωές των ανθρώπων, που έζησαν μαζί της και τους οδήγησε στο σωστό μονοπάτι στο διάβα της ζωής τους!

Η γιαγιά Αγγέλω με τη δύναμη του χαρακτήρα της, παύει να είναι η γιαγιά της Ιόλης, αλλά γίνεται η γιαγιά όλων μας!

Ο Στάθης και η Μαρία Φωτίου, ένα νεαρό ζευγάρι, αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Καμία σκέψη δεν πρόλαβαν να κάνουν. Έφυγαν νιώθοντας ευτυχισμένοι, γεμάτοι έρωτα στην καρδιά τους, γεμάτοι ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, αγκαλιά με τη μονάκριβη κορούλα τους την Ιόλη….

Το μέλλον της μικρής Ιόλης προβλεπόταν δυσοίωνο.

Όμως η μάνα του Στάθη, η Αγγέλω, θα γίνει ο προστάτης άγγελος της μικρής ορφανής.

Η γιαγιά Αγγέλω Φωτίου, που έζησε για την εγγονή της την Ιόλη.

Η γιαγιά Αγγέλω, που για την Ιόλη ήταν περισσότερο μάνα παρά γιαγιά.

Η γιαγιά Αγγέλω η αμόρφωτη καθαρίστρια. Που δέθηκε μαζί εγγονή της με έναν τρόπο μοναδικό. Με εκείνον τον μαγικό τρόπο που είχε η Αγγέλω να σημαδεύει όλους τους ανθρώπους που πέρασαν από την πολυτάραχη ζωή της.

Μια γυναίκα, γιαγιά - κουράγιο, που θυσίασε τα πάντα για να μεγαλώσει ένα παιδί που δεν ήταν καν δικό της. Μια θεοσεβούμενη γυναίκα, παλαιών αρχών, φτωχιά, που μπορεί να είχε χίλιες παραξενιές, μα ήταν ηθική και τίμια όσο κανένας άλλος άνθρωπος.

Που αντιστάθηκε σθεναρά στην διεκδίκηση της εγγονής της από την άλλη γιαγιά την Ιόλη, που είχε παρατήσει και εγκαταλείψει την κόρη της την Μαρία σε ορφανοτροφείο και τώρα ήρθε ξαφνικά να διεκδικήσει την κηδεμονία της εγγονή της Ιόλη.

Την γιαγιά που την λατρεύουν όλοι : η εγγονή της η Ιόλη, ο Αλέξης, η Ειρήνη, ο Νικηφόρος, η Νεφέλη, ο Παντελής …

Έζησε η γιαγιά με την Ιόλη κοριτσάκι μικρό, όταν οι γονείς του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό ατύχημα, σε ένα παλιό σπίτι στα Πατήσια, που έτρεχε χαρούμενη να δείξει στη γιαγιά της τις ζωγραφιές της. Να κάθεται στην αγκαλιά της, να γυρίζει από το σχολείο και να μοσχοβολάει το σπίτι φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Να μαλώνει μαζί της κάθε φορά που ήθελε να κοιμηθεί στην φίλη της…

Που είδε η Ιόλη τη μέρα που παντρεύτηκε τον Μάνο, να στέκεται στο πλάι της η γιαγιά της προσπαθώντας να κρύψει τον προβληματισμό και την ανησυχία της… Κι είχε δίκιο, όταν βρέθηκε η Ιόλη σε αφασία και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κι είχε πέσει σε κώμα, από τα δυνατά θανατηφόρα χτυπήματα που της έδωσε ο ….άντρας της ο Μάνος. Κι έπειτα την άκουσε να της μιλάει και να της δίνει συμβουλές, να της δίνει δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσει τα δύσκολα…

Πώς το έκανε αυτό το θαύμα η γυναίκα αυτή ; Ένα κορίτσι που δεν είπε ποτέ τη λέξη «μαμά», να μην νιώσει την έλλειψή της σε όλη της την ζωή ; Πόσο μοναδικός, πόσο ιδιαίτερος άνθρωπος ήταν η κυρά Αγγέλω όσες ζωές και αν περνούσε μαζί της, ποτέ δε θα της έφταναν. Κι όσα ευχαριστώ κι αν της έλεγε, πάντα λίγα θα ήταν.

Σε κάθε στιγμή της ζωής της, σημαντική κι ασήμαντη, ήταν εκεί. Και τότε η Ιόλη συνειδητοποίησε ότι σε όποια εικόνα κι αν έβλεπε τον εαυτό της, σε κάθε ηλικιακή της φάση, είχε γύρω της δυο τεράστιες φτερούγες που την έκανα να νιώθει σιγουριά και ζεστασιά. Ναι, ήταν φτερούγες, δεν έκανε λάθος. Λευκές απαλές φτερούγες, σαν αυτές που έχουν οι άγγελοι…

Και ξαφνικά, αυτές οι φτερούγες άνοιξαν κι άρχισαν να πετάνε προς τα πάνω και να γίνονται φως….

Ένα τρυφερό και βαθιά συγκινητικό βιβλίο.

Η Μαρία Τζιρίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν άλλα επτά μυθιστορήματά της.

Κώστας Τραχανάς




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img