Αναρτήθηκε στις:14-09-16 10:09

«Σε ποιόν ανήκει μια ιστορία;»Ελένη Τζατζιμάκη
Εκδόσεις Μελάνι (Ποίηση) 2015 - σελ. 60

«Κάτι της δώσαν. /Κάτι της πήραν./Έτσι είναι αυτά./(…) /Το μόνο που μένει είναι το δώρο /Κι η από μνήμης διαδρομή του».

«Πόση ποίηση να γράφτηκε για τους ναζί;/Οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος/Θα μπορούσαν να μην είχαν επιζήσει/Εάν αφήνονταν στην ποίηση./Κι αν είχαν εμπιστευτεί/Τους δόλιους ποιητές/Και την πιο δόλια τέχνης τους;…….».

«Ο Camilo, ο Δ. Μιχαήλος, ο εύζωνας Κουκίδης,/ ο Σ. Πέτρουλας/ Ο Ρωμαίος, η Ιουλιέτα, ο Ερωτόκριτος, η Αρετούσα/ και πάμπολλοι άλλοι ξεχασμένοι,/ για το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό/της ζωής,/διαλέξανε τον θάνατο./Για τη ζωή και τα χίλια της πρόσωπα,/Για τη ζωή την ίδια, τελικά./Αλλιώς, θα πρόφταιναν να δουν ίσως παιδιά κι εγγόνια, βόλτες και ταβερνάκια στην θάλασσα, νύχτες αγκαλιά μ’ εκείνη και μ’ εκείνον, μια δουλίτσα για τα προς το ζην κι ατέλειωτα λογύδρια για το αύριο που φτιαχνόταν γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς./Ο πόθος τους χάραξε το δρόμο-για τη ζωή, όπως τη θέλανε, ολόκληρη...».

Στίχοι καταλυτικοί, υπερβατικοί, με την αλήθειά τους ξεκάθαρη. Όλη η συλλογή είναι ένας χάρτης αυτογνωσίας. Μια δομημένη σύνθεση που απαίτησε από την δημιουργό της ένα ισχυρό βίωμα για να γραφτεί, αλλά και πολύ δουλειά για να κατασταλάξει μέσα της ο καταιγιστικός της οίστρος. Η δίγλωσση ποιητική συλλογή «Σε ποιόν ανήκει μια ιστορία;» είναι μια πληθωρική συλλογή μακροσκελών ποιημάτων, που ακόμα και ένα κόμμα δεν αφήνεται μετέωρο αλλά έχει τον στόχο του, για να μεταδώσει την αισθαντικότητα και το πάθος της δημιουργού της.

Η ποιητική συλλογή της Ελένης Τζατζιμάκη προσεγγίζει με υποδόρια ειρωνεία ζητήματα φλέγοντα της εποχής και άλλα λιγότερο φλέγοντα, πιάνοντας πάντα κέντρο στο τέλος κάθε ποιήματος, αγγίζοντας χαμηλόφωνα και ουσιαστικά το αβάσταχτο ελαφρύ και τραγικό της ανθρώπινης συγκυρίας.

Υποδόρια ειρωνεία, αποστασιοποιημένη διάθεση, πολιτική εγρήγορση που αποφεύγει τις ιδιαίτερα ηχηρές φωνασκίες, θεατρική ζωντάνια, οξεία αίσθηση του παραλόγου, πολιτική εγρήγορση, χιούμορ και παράλογο χαρακτηρίζουν τα ποιήματα αυτά. Διαβάστε τα.

Η Ελένη Τζατζιμάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1986. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, στον τομέα της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Το 2009 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο Η Μαγεία της 'Άνωσης, από τις εκδόσεις Μελάνι, η οποία συμπεριλήφθηκε στις υποψηφιότητες για το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2010), του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω, καθώς και του Πρώτου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (2011). Ακόμη, ποιήματά της συμπεριλήφθηκαν στην ανθολογία νέων ποιητών 30 έως 30, η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κοινωνία των Δεκάτων, το 2011. Αρθρογραφεί τακτικά σε περιοδικά λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, ενώ ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική και το μοντέρνο τραγούδι (δίσκος Κίρκη).

Κώστας Τραχανάς

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ