Αναρτήθηκε στις:01-11-19 10:40

Οι τέσσερις εποχές ταξιδεύουν στον κόσμο


Χρυσάνθη Τσιαμπαλή - Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 55 (για παιδιά 7-8 ετών)


Στο σαλόνι του μπαμπά Χειμώνα επικρατούσε ασυνήθιστη ζέστη. Γύρω από το χαμηλό τραπέζι κάθονταν ο μπαμπάς Καλοκαίρι, η μαμά Άνοιξη, η γιαγιά Άνοιξη και η μαμά Φθινόπωρο και αγωνιούσαν για τα παιδιά τους.

Είχε φτάσει η ώρα να κάνουν τα παιδιά τους την πρώτη εμφάνιση τη Γη. Tις επόμενες ώρες οι νεαρές τέσσερις Εποχές θα ξεκινούσαν η μια μετά την άλλη το ταξίδι τους στον κόσμο. Και πρώτος από όλους ο νεαρός Χειμώνας, μα ο νεαρός Χειμώνας δεν έδειχνε σίγουρος για τον εαυτό του…

Με το που βγήκε ο νεαρός Χειμώνας συνάντησε την Νύχτα, τον Άνεμο και μια γυναίκα διάφανη σαν το γυαλί, την Παγωνιά. Και οι τρεις έδειξαν στον νεαρό Χειμώνα πόσα μπορεί να χάσει κανείς όταν αποφασίζει να παραιτηθεί.

Ο νεαρός Χειμώνας έτρεξε στην πεδιάδα, την πασπάλισε με χιονονιφάδες, άπλωσε τα πανωφόρια του χιονιού και άνοιξε το κουτί του για ξεχυθούν οι άνεμοι παντού.

Αυτός ήταν ένας από τους αγριότερους Χειμώνες!

Μετά επακολούθησε το χάρισμα της Άνοιξης, το μοναχικό Καλοκαιράκι και η αγαπημένη του Φθινοπώρου.

Στην νέα συνάντηση των γονέων μετά από ένα χρόνο θα υπήρχε πάλι η αγωνία για τα παιδιά τους;

Ένα βιβλίο που η ανάγνωσή του από τους μικρούς αναγνώστες είναι ικανό να διεισδύσει στην κατευθείαν στην ψυχή τους, να τους κατακυριεύσει, να τους επηρεάσει με τρόπο απόλυτο.

Ο τόνος της συγγραφέως χαμηλόφωνος, συγκινημένος, ακριβής, ποιητικός. Ένα μικρό διαμαντάκι για τους μικρούς μας φίλους.

Η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή γεννήθηκε το 1975 στη Λάρισα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Τα καμώματα της χρυσαφένιας μπαλίτσας», «Ένα ποντίκι αλλιώτικο από τα άλλα» (Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2009), «Ο Βασίλης και οι θυμωμένες ζωγραφιές», «Ένας κήπος στην τάξη μας», «Η Ιφιγένεια και ο καλικάντζαρος», «Το ποτάμι που σταμάτησε να κυλά», «Ιστορίες για δειλούς και θαραλλέους», «Η μαγισσούλα που έτρωγε αριθμούς», «Μου ήρθε μια ιδέα!», «Ποιός έκαψε την ουρά της αλεπούς;» και «Το αγόρι που κέρδισε τον χρόνο».

Το βιβλίο της «Ένα κήπος στην τάξη μας» έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Τουρκία από τις Εκδόσεις Pena. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, από την οποία έχει διακριθεί για το παραμύθι της «Οι ζωγράφοι του ουρανού». Είναι συντονίστρια και υπεύθυνη παιδαγωγικού σχεδιασμού των δράσεων της Λέσχης Ανάγνωσης για Παιδιά που δημιούργησε και λειτουργεί σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας από τον Οκτώβριο του 2016.

Κώστας Τραχανάς

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ