Αναρτήθηκε στις:04-07-19 10:42

Συνέντευξη της Τέσυ Μπάιλα στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη


Όταν γράφω πραγματοποιώ κι εγώ τη δική μου φυγή βιώνοντας μια σιωπηλή αίσθηση μοναχικότητας, που είναι για μένα σημαντική


Η Τέσυ Μπάιλα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού και Μετάφραση Λογοτεχνίας. Εμφανίστηκε στην ελληνική λογοτεχνία το 2009. Ασχολείται με τη φωτογραφία, και ατομικές εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο Gakugei της Ιαπωνίας και στην Αθήνα. Παράλληλα ασχολείται και με τη μετάφραση λογοτεχνίας. Διατηρεί στήλες λογοτεχνικής αρθρογραφίας και βιβλιοκριτικής σε έγκριτα διαδικτυακά περιοδικά, όπως Culturenow, Thinkfree, Vakxikon. Βιβλιοκριτικά κείμενά της φιλοξενούνται τακτικά στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι επίσης συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Literature.gr. Κυκλοφορούν τα βιβλία της: ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ εκδ. Έναστρον, ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ, εκδ. Δοκιμάκη και από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΗΤΑΝ Η ΖΑΧΑΡΗ, ΟΥΙΣΚΙ ΜΠΛΕ, ΑΓΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ και ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ.

Για ποιο λόγο γράφετε;


Για ποιο λόγο γράφει κανείς; Μα νομίζω επειδή δεν μπορεί διαφορετικά. Άλλωστε πρόκειται για ένα ερώτημα υπαρξιακής φύσης στο οποίο δεν υπάρχει μια σαφής απάντηση. Και πιστεύω ότι, στο βάθος, κάθε συγγραφέας γράφει για να ξεπεράσει τις προσωπικές του εμμονές. Να διασκεδάσει τις δικές του σκιές, όποιες κι αν είναι αυτές. Βρίσκει έναν τρόπο έτσι να ανοίξει έναν διάλογο μαζί τους με απώτερο σκοπό την αυτογνωσία. Και αν με ρωτήσει κανείς ποιες είναι οι δικές μου εμμονές θα σας έλεγα μία: η φυγή. Η φυγή ως μονοπάτι ζωής που αν το ακολουθήσει κανείς θα βγει σε ένα ξέφωτο. Εκεί όπου θα συναντηθεί με το πεπρωμένο του. Αν κάποιος διαβάσει τα βιβλία μου αυτό θα αισθανθεί.

Τι βιώνετε μέσα από το πλάσιμο των ηρώων σας;


Οι ήρωές μου φεύγουν ή διαφεύγουν. Η φυγή όμως δεν είναι πάντα αδυναμία. Καμιά φορά χρειάζεται μεγαλύτερος πόνος για να την επιλέξεις. Έτσι λοιπόν όταν γράφω πραγματοποιώ κι εγώ τη δική μου φυγή βιώνοντας μια σιωπηλή αίσθηση μοναχικότητας, που είναι για μένα σημαντική. Είτε υπάρχει στην πραγματικότητα είτε την επινοώ και τη νιώθω ακόμη και όταν τελικά δεν υπάρχει.

Ποιο είναι το συγγραφικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται τα βιβλία σας;


Το συγγραφικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται τα βιβλία μου είναι το ιστορικοκοινωνικό. Η πλοκή τους διαδραματίζεται σε μια συγκεκριμένη εποχή και οι ζωές των ηρώων μου ταλανίζονται από τα ιστορικά γεγονότα που τη σημαδεύουν. Άλλωστε η Ιστορία προχωρά χωρίς να υπολογίζει τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων τη ζωή των οποίων συνήθως συνθλίβει στο πέρασμά της. Ωστόσο, πάντα προσπαθώ η ιστορική έρευνα που κάνω να είναι ένας διακριτικός άξονας πάνω στον οποίο περιστρέφεται η μυθιστορία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια επεξεργασία τέτοια που θα επιτρέψει στην όποια έρευνα κάνει ο συγγραφέας να αφομοιωθεί στο μυθιστορηματικό πλαίσιο και αν είναι δυνατόν να παραμείνει αθέατη κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να καταγράψει ο συγγραφέας τα ιστορικά γεγονότα, αυτό είναι δουλειά του ειδικού επιστήμονα, αλλά το πάθος και το μυστήριο που τα περιβάλλει.

Ποια πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τον συγγραφέα και να γίνουν η αιτία έμπνευσής του;


Πολλά πράγματα μπορεί να επηρεάσουν έναν συγγραφέα και να γίνουν η αιτία της έμπνευσής του. Μπορεί να είναι μια βόλτα στη θάλασσα, ένα καλό βιβλίο, μια λεκτική ή μουσική φράση, ένας ζωγραφικός πίνακας. Εντούτοις η έμπνευση δεν είναι μόνο ένα τυχαίο άγγιγμα της στιγμής. Η έντασή της ποικίλλει και σχετίζεται απόλυτα με τον βαθμό ωριμότητας του δημιουργού, τη μεθοδικότητά του αλλά και με τον τρόπο που ο ίδιος ασχολείται με το έργο του και τον χρόνο που του αφιερώνει.

Ποιες δυσκολίες συναντήσατε για να εκδοθεί το μυθιστόρημά σας;


Δε συνάντησα δυσκολίες για την έκδοση του νέου μου βιβλίου που έχει τον τίτλο: ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Μόλις το ολοκλήρωσα το έστειλα στον εκδοτικό οίκο και από εκεί πήρε τον δρόμο του. Το μυθιστόρημα ακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα του τέλους του δέκατου ενάτου αιώνα και του εικοστού περιγράφει έναν άνθρωπο που βρέθηκε στη δίνη των εξελίξεων και πέρασε όλη του τη ζωή, αναζητώντας έναν τρόπο να εκφράσει την καλλιτεχνική του ανησυχία, να βρει δρόμους στους οποίους θα διοχετεύσει τη μοναχική του φύση, σε μια εποχή κατά την οποία η τέχνη μοιάζει να μην έχει καμιά απολύτως αξία και τα ιστορικά γεγονότα διακόπτουν βίαια τα όνειρα με τη βίαιη εισβολή τους.

Από πού είναι παρμένο το θέμα του βιβλίου σας;


Από την τελευταία μεγάλη σφαγή των χριστιανών από τους Τουρκοκρητικούς, το 1898, στην Κρητική Πολιτεία και στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, κι από εκεί στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Εθνικό Διχασμό, και από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τον Β΄, το μυθιστόρημα εμπεριέχει την ανθρώπινη περιπέτεια της προσωπικής αναζήτησης στην πάροδο ενός αιώνα διάστικτου από τα αποτελέσματα των ιστορικών συγκυριών.

Μιλήστε μας για τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου;


Ο κεντρικός ήρωας αυτού του βιβλίου θα γεννηθεί πάνω σε ένα καΐκι την ημέρα της μεγάλης σφαγής του Ηρακλείου, στις 25 Αυγούστου του 1898, μια ημέρα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Κρητικής Πολιτείας και την πορεία της νήσου προς την Ένωσή της με την Ελλάδα λίγα χρόνια μετά. Από την πρώτη στιγμή θα νιώσει τη γεύση της προδοσίας στη ζωή του, βιώνοντας την άρνηση του αυστηρού, κρητικού πατέρα να τον αποδεχτεί στη ζωή του, λόγω του θανάτου της μάνας την ώρα της γέννας. Θα μεγαλώσει με τη θεία Λουλουδιά και τον παππού Λεωνίδα από τον οποίο θα γνωρίσει την τέχνη του ξύλου και θα ανακαλύψει παράλληλα την κλίση του προς τη ζωγραφική, την αγάπη του για το χρώμα. Η περιπέτεια του θα αρχίσει όταν εγκαταλείψει το σπίτι του για να αναζητήσει τη δική του μοίρα.

Κοντά στον Ανέστη είναι και ο Μικέλε. Τι χαρακτήρας είναι ο Μικέλε;


Δίπλα στον Ανέστη θα βρεθεί ο Μικέλε, ένας χαρακτήρας, ατίθασος, λίγο μποέμ, που του αρέσουν οι χαρές της ζωής και οι γυναίκες. Το δίπολο που θα σχηματιστεί ανάμεσά τους θα είναι χαρακτηριστικό μιας αντρικής φιλίας που θα κρατήσει ως το τέλος, και η συνάντησή τους μια μοιραία συνάντηση. Ο Ανέστης θα μάθει τι πάει να πει αφοσίωση, υπόσχεση, δέσιμο αλλά και κατάρρευση. Μαζί του θα γνωρίσει την Ισιδώρα, στο πρόσωπο της οποίας θα γνωρίσει την ιδέα του ανεκπλήρωτου έρωτα. Με αυτόν θα πορευθεί σε όλη του τη ζωή και αυτός θα γίνει το μέσο της εκφραστικής του δυναμικής αλλά και της εξιλέωσής του.

Πώς καταφέρνετε και γράφετε το βιβλίο σας με τέτοιο τρόπο που να διαβάζεται ευχάριστα;


Η αφήγηση είναι καταιγιστική. Τα γεγονότα και οι τόποι διαδέχονται το ένα το άλλο. Από την Κρήτη, στον Πειραιά, στην Αθήνα και στη Μακεδονία. Στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τον παππού Λεωνίδα και τη θεία Λουλουδιά μέχρι τη Χριστίνα την κυρά Ευτέρπη και τον Δημήτρη, τη Μυρσίνη που έχασε τη μιλιά της όταν αντίκρισε σφαγμένη τη μάνα της, την Ισιδώρα και κυρίως τον Μικέλε, ο ήρωας αυτού του βιβλίου θα βιώσει τον αγώνα του ανθρώπου μιας εποχής να επιβιώσει μέσα σε έναν ανελέητο κόσμο και να αναδείξει την καλλιτεχνική του έκφραση μέσα από τις πληγές που δημιουργεί στον άνθρωπο η μεγάλη Ιστορία.

Πέρα από τη συγγραφή σας ποιες άλλες δραστηριότητες έχετε;


Πέρα από τη συγγραφή ασχολούμαι πάντα με τη φωτογραφία, μια τέχνη παράλληλη με τη γραφή αφού καταθέτει κανείς επίσης πάνω σε ένα λευκό χαρτί την ευαισθησία του. Παράλληλα, συντονίζω τη Λέσχη Ανάγνωσης των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ και αρθρογραφώ διατηρώντας στήλες βιβλιοκριτικής σε διαδικτυακά sites μεγάλης εμβέλειας, ενώ είμαι συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού ΚΛΕΨΥΔΡΑ και αρχισυντάκτρια του Literature.gr

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ