Αναρτήθηκε στις:06-04-19 13:26

Το πτώμα στη βιβλιοθήκη


Αγκάθα Κρίστι - Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 214


Ο απόστρατος συνταγματάρχης Μπάντρι και η σύζυγός του βρίσκουν ένα πτώμα στην βιβλιοθήκη του σπιτιού τους. Είναι μια νέα ξανθιά γυναίκα, με βραδινό φόρεμα κι έντονο μακιγιάζ. Ποια είναι αυτή; Πώς βρέθηκε μέσα στο σπίτι τους; Θα ειδοποιήσουν την αστυνομία. Η κυρία Μπάντρι ειδοποιεί και… τη φίλη της, μις Μαρπλ, ώστε να διαλευκανθεί το μυστήριο του φόνου και να μην σπιλωθεί το όνομα του συζύγου της.

Η Μις Μαρπλ είναι μια ηλικιωμένη κάτοικος του Σεντ Μέρι Μιντ που δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ιδιαίτερα οξυδερκής και με ισχυρή συνδυαστική ικανότητα, γνωρίζει σε βάθος την ανθρώπινη φύση και φημίζεται για τους παραλληλισμούς που κάνει μεταξύ των γεγονότων των εγκληματικών υποθέσεων και των συμβάντων του χωριού. Η μις Μαρπλ αναλαμβάνει δράση… Ο συνταγματάρχης Μέλτσετ, είναι διοικητής της κομητείας και φίλος του συνταγματάρχη Μπάντρι. Είναι επικεφαλής των ερευνών και εμπιστεύεται την κρίση της μις Μαρπλ.

Στην διαλεύκανση του μυστηρίου θα βοηθήσει και ο μικρός δαιμόνιος ντετέκτιβ, Πίτερ Κάρμοντι. Αυτός ο μικρός δίνει άλλη διάσταση στις έρευνες με τα «αναμνηστικά» που βρίσκει στον τόπο του εγκλήματος…

«Το πτώμα στη βιβλιοθήκη» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1942 στις ΗΠΑ. Στο αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα δεν πρωταγωνιστεί πλέον ο θρυλικός ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, αλλά η ηλικιωμένη γεροντοκόρη μις Μαρπλ. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από το BBC το 1984, καθιερώνοντας την Τζόαν Χίκσον στον ρόλο της μις Μαρπλ. Μια δεύτερη τηλεοπτική μεταφορά έγινε από το ITV το 2004. Το έργο διασκευάστηκε επίσης για το ραδιόφωνο του BBC 4 το 1999 και έκτοτε έχει παιχτεί σε επανάληψη δεκαπέντε φορές!

H Agatha Christie γεννήθηκε στο Τορκέ το 1890. Είναι κυρίως γνωστή για τα αστυνομικά της έργα - εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων -, πολλά από τα οποία έχουν ήρωα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή τη μις Μαρπλ, ενώ έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την «Ποντικοπαγίδα».

Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.

Κώστας Τραχανάς

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ