Αναρτήθηκε στις:28-09-17 10:47

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Νέες αντικειμενικές αξίες, αναπροσαρμοσμένες στις τιμές της αγοράς, αναμένεται να έρθουν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, φέρνοντας ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης, δωρεών και κληρονομιών, αλλά φυσικά και στον ΕΝΦΙΑ του 2018, αφού η νέα βάση υπολογισμού θα οδηγήσει σε νέους συντελεστές και τυχόν αφορολόγητα που θα παραμείνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει προχωρήσει στην απαραίτητη προετοιμασία για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα. Βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών είναι η παραδοσιακή οδός των εισηγήσεων των τοπικών επιτροπών των εφοριών για τις νέες τιμές ζώνης, τα στοιχεία για τις τιμές που αναγράφονται στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης των ακινήτων, τα στοιχεία για τα μισθώματα που δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες στο Taxisnet, οι αξίες ακινήτων που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος βάσει των προσημειώσεων που πραγματοποιούν οι εμπορικές τράπεζες, καθώς και στοιχεία από μεγάλα μεσιτικά γραφεία που κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς.

O καθορισμός των νέων τιμών ζώνης αποδεικνύεται μεγάλος γρίφος, καθώς τα μοντέλα υπολογισμού οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις των τιμών ζώνης σε πολλές περιοχές, ενώ σε άλλες, λόγω έλλειψης στοιχείων μεταβιβάσεων, οι τιμές που προκύπτουν είναι εξευτελιστικές.

Η πιθανότερη εξέλιξη, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι η μεσοσταθμική μείωση των τιμών ζώνης κατά περίπου 15-20%, κάτι που φάνηκε και από τη μείωση τον Αύγουστο κατά 17% της τιμής ζώνης στον Νέο Βουτζά Ραφήνας μετά από σχετική απόφαση-εντολή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το νέο «μοντέλο» του ΕΝΦΙΑ 2018 εκτιμάται θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων 2,65 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς και ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, όπως προκύπτει και από τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο TAXIS, δεν έχει καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.

Το γεγονός φυσικά ότι και ο ΕΝΦΙΑ 2018 δεν μπορεί να αποκλίνει από τον εισπρακτικό μνημονιακό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η εξίσωση θα φέρει νέους συντελεστές, ακόμη και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα, θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img