Αναρτήθηκε στις:11-02-16 12:48

Αβεβαιότητα σχετικά με τις αποδείξεις του 2016


Οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά

Για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα υπολογίζονται όλες οι δαπάνες, είτε αυτές έγιναν με τη χρήση κάρτας είτε μέσω Διαδικτύου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης

Συντηρείται από το υπουργείο Οικονομικών η αβεβαιότητα σχετικά με τις αποδείξεις του 2016, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μη γνωρίζουν τι τελικά θα ισχύσει. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης από τα τέλη του 2015 έχει προαναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για συλλογή αποδείξεων μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ωστόσο, ακόμα δεν έχει παρουσιασθεί κάποιο σχέδιο από το οικονομικό επιτελείο και είναι άγνωστο πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Χθες ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «για τις αποδείξεις του 2016, σε όσες περιπτώσεις έχουμε αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι πρέπει να τις μαζεύουν». Είπε, επίσης, ότι θα κατατεθεί διάταξη για τα θέματα του αφορολόγητου, που θα το συνδέει με αποδείξεις, χωρίς να χρειάζεται να τις διακρατεί ο φορολογούμενος, δεδομένου ότι τα στοιχεία θα αποστέλλονται από τις τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά θα ισχύσουν με την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα υπολογίζονται όλες οι δαπάνες, είτε αυτές έγιναν με τη χρήση κάρτας είτε μέσω Διαδικτύου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ, αναφερόμενος στο ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρωθούν για το αφορολόγητο, συνέστησε υπομονή, μέχρι να έρθει η σχετική διάταξη στη Βουλή. Οπως όλα δείχνουν, η σχετική διάταξη δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και αυτό διότι το αφορολόγητο όριο ή, διαφορετικά, η έκπτωση φόρου συνδέεται άμεσα με τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, η οποία ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στη νέα κλίμακα, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μία πρόταση στους θεσμούς και πάνω σε αυτήν γίνονται προσαρμογές, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελούσε τη βάση και μόνον προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Πάντως και παρά τις επισημάνσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αυτή τη στιγμή, με βάση τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016, όπως δεν είχαν και για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Από την πλευρά τους οι τράπεζες είναι έτοιμες, εφόσον τους ζητηθεί, να αποστέλλουν τα στοιχεία με τις συναλλαγές των φορολογουμένων στο υπουργείο Οικονομικών.

Φορολογικές δηλώσεις

Στα τέλη του μήνα υπολογίζουν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ότι θα «ανοίξει» τις πύλες του το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αρχικά να υποβάλουν δηλώσεις μόνο τα νομικά πρόσωπα και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στις αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να έχουν επιλυθεί εκκρεμή ζητήματα, όπως: η κατάθεση διάταξης που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τους περιστασιακά απασχολουμένους και τους ανέργους προκειμένου να μη φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια. Εφόσον δεν κατατεθεί η διάταξη, οι φορολογούμενοι αυτοί θα φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% στο 75%. Επίσης, θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για τον τύπο και τ
ο περιεχόμενο των βασικών εντύπων της φορολογικής δήλωσης (Ε1, Ε2 και Ε3), καθώς και διάταξη στη Βουλή με την οποία θα καθορίζεται ο χρόνος πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να πληρωθεί ο φόρος σε τρεις ή και τέσσερις διμηνιαίες δόσεις.
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img