Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ
Στόχος να δώσει στους εργαζομένους πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες επί του επαγγέλματός τους με άμεση και θετική επίπτωση στην επαγγελματική τους ικανότητα
Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προκήρυξε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καλώντας τους δικαιούχους να υποβάλουν προτάσεις, κατά προτεραιότητα στους εννέα στρατηγικούς τομείς του νέου ΕΣΠΑ (αγροδιατροφή - βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υλικά - κατασκευές, υγεία).
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η πρόσκληση αφορά στο σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, την παροχή της σχετικής κατάρτισης και την πιστοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν και έχει ως στόχο να δώσει στους εργαζομένους πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες επί του επαγγέλματός τους, με άμεση και θετική επίπτωση στην επαγγελματική τους ικανότητα.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και η εμβέλεια της εφαρμογής της αφορά στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
Οι ωφελούμενοι είναι εργαζόμενοι που προέρχονται κατά προτεραιότητα από τους εννέα στρατηγικούς τομείς του νέου ΕΣΠΑ: αγροδιατροφή - βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υλικά-κατασκευές, υγεία.
Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι, κλαδικοί φορείς, ΝΠΔΔ εκπροσώπησης επιμελητηρίων ή Συνδέσμων Επιχειρήσεων, Ομοσπονδίες εργαζομένων καθώς και Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων. Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται από σήμερα ως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, το μέσο ωριαίο κόστος κατάρτισης ανά ωφελούμενο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και επίδομα 5 ευρώ την ώρα για τον ωφελούμενο.
Η πρόσκληση για τη δράση «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».
Ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε σχετικά ότι «η πρόσκληση εντάσσεται στη συνολικότερη αναπτυξιακή στρατηγική που η κυβέρνησή μας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μεθοδικά. Έρχεται σε συνέχεια της πρώτης μεγάλης παρέμβασης με τα Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις και εκδίδεται σε συνδυασμό με την πρόσκληση για την παροχή επιμόρφωσης, κατάρτισης και μετεκπαίδευσης στους ανέργους ναυτικούς, ύψους 21 εκατ. ευρώ. Το προσεχές διάστημα, θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες μείζονες παρεμβάσεις ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων».
Στο σχεδιασμό της πρόσκλησης, συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, «ξεχωρίζουν τρεις καινοτομίες στη διαμόρφωση της ασκούμενης πολιτικής επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες διασφαλίζουν κρίσιμα στοιχεία της και αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα του παρελθόντος:
- Η πρόβλεψη να επιτρέπεται σε κάθε δυνητικό δικαιούχο να υποβάλει μία και μοναδική πρόταση, εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείρισή τους και αποτρέπει φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης των σχετικών δράσεων και προσπάθειες άσκησης αθέμιτης επιρροής.
- Η πρόβλεψη για υποχρεωτική σύνδεση κάθε δράσης παροχής κατάρτισης με την τελική πιστοποίηση του εργαζομένου, από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης φυσικών προσώπων, διασφαλίζει ότι θα αποφευχθούν περιπτώσεις εικονικής ή πλημμελούς κατάρτισης που σημειώθηκαν σε ευρεία κλίμακα στο παρελθόν.
- Η πρόβλεψη να στηρίζονται οι προτάσεις σε τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών των εργαζομένων στο στρατηγικό τομέα που αφορούν, προδιαγράφει στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι προσχηματικές δράσεις, χωρίς αντίκρισμα στις επαγγελματικές δεξιότητες των ωφελουμένων».
Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε, τέλος ότι: «Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει βαθιά την ελληνική κοινωνία, δεν έχει αποκλειστικά δημοσιονομικά αίτια, αλλά αποτελεί σύμπτωμα δομικών αναπτυξιακών αδυναμιών της χώρας. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να εξαντλούνται στη δημοσιονομική της διάσταση. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κατάρτισης στηρίζουν τους εργαζομένους και βελτιώνουν την επαγγελματική τους θέση στην αγορά εργασίας».