Η αγορά πιέζει για νέες ρυθμίσεις οφειλών ή ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν δημιουργηθεί και, όπως όλα δείχνουν, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη σχεδιάζουν νέα ρύθμιση οφειλών σε 100-120 δόσεις, στην οποία ενδεχομένως να μπουν και χρέη που δεν αφορούν μόνο την περίοδο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, και πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, θα ενημερωθούν οι θεσμοί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίοι ωστόσο εναντιώνονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς, κατά την άποψή τους, διογκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τα στατιστικά στοιχεία από την τελευταία ρύθμιση 120 δόσεων που είχε θεσπιστεί αρχικά επί ΣΥΡΙΖΑ και βελτιώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν αύξηση των εισπράξεων των παλαιών χρεών (αυτών που δημιουργήθηκαν από το 2019 και πριν) αλλά και μεγάλη μείωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών.
Ταυτόχρονα, οι θεσμοί αντιλαμβάνονται ότι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, και με ορατό τον κίνδυνο για πολλαπλά «λουκέτα» στην αγορά, είναι δύσκολο να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις τα παλαιά χρέη και παράλληλα να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις, τη στιγμή που επί της ουσίας οι επιχειρήσεις λαβωμένες από την κρίση θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ και εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε νέα γενναία ρύθμιση αυτά θα διογκωθούν, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες αναγκαστικές κατασχέσεις λογαριασμών και φυσικά αύξηση των οφειλών περίπου κατά 5 δισ. ευρώ συνολικά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν το νέος έτος, και αυτό καθώς στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανακοινώσει νέα ρύθμιση οφειλών, αναμένεται να «παγώσουν» οι περιορισμένες αυτή τη στιγμή πληρωμές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξέλιξη που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν αποκλείεται, πάντως, το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, να προχωρήσει στη ρύθμιση επί το ευνοϊκότερο των όρων των πρώτων κρατικών δανείων, «κουρεύοντας» το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.